Trendurile alimentare se schimbă de la generație la generație, o atenție sporită fiind acordată meniurilor (atât în restaurant, cât și în propriile bucătării) vegane și produselor din carne – așa-numitele fake meat – care încep să-și facă simțită prezenta în sectorul alimentar internațional. Se pare că tendința consumului alimentar al viitorului este concentrate pe un consum mai conștient și (…mult mai…) responsabil. Carnea, mai multe legume și alternativele la produsele lactate: Whole Foods Market – compania alimentară achiziționată în 2017 de Amazon.com – a prezentat la început de an tendințele alimentare ale anului 2020.

Agricultura regenerativă – un domeniu ce va fi guvernat de practici de gestionare a terenurilor, menite să păstreze solul curat și să reducă emisiile de CO2: un obiectiv agricol important pentru anul 2020. Un nou model de cultivare trebuie implementat, în acest fel fiind îmbunătățită biodiversitatea, contibuind totodată la lupta împotriva încălzirii globale.
Făine alternative – consumatorii sunt în căutarea unor făinuri care diferă de cele tradiționale: făinuri light, de banana, conopidă sau tiger nut (o planta erbacee care produce tuberculi comestibili, originară din Spania).
Arome vest-africane – moringa, tamarindul, sorgul, meiul: sunt doar câteva dintre produsele de bază ale bucătăriei din Africa de Vest. O gastronomie care începe să atragă bucătarii cu experiență și pasionații, foarte multe dintre aceste ingredient urmând să fie regăsite din ce în ce mai mult în meniurile locale.

Snacks-uri vegane – dieta vegană câștigă tot mai mulți adepți. Însă, astăzi există un nou nivel de conștientizare: pe lângă vegetarieni și vegani, o nouă categorie de consumatori aleg să nu abandoneze carnea, dar să minimizeze consumul. Mai puțin, dar de o calitate mai bună. Iar responsabilă pentru această modificare de regim alimentar o reprezintă diferitele intoleranțe la lactoză, astfel încât gustările vegane dulci – precum zece batoane de granola – vor fi disponibile în curând într-o versiune proaspătă, cu fructi sau semințe.
Lactate și ouă bazate pe legume – un meniu vegan bazat pe mai multe sortimente alimentare (nu doar pe soia): marile companii din domeniu încearcă să imite textura iaurtului, brânzei sau a ouălelor cu ajutorul fructelor de avocado, cânepă, pepene verde sau chiar dovleac.
Unt vegetal – un produs realizat din semințe de dovleac, nucă, caju, migdale, năut, pepene verde sau sos tahini. Ingrediente care pot fi transformate în sosuri perfecte pentru pâinea servită la micul dejun sau în diferite meniuri.
Mesele copiilor – acestea urmează să se extindă, în încercarea de a răspunde nevoilor consumatorilor viitorului, experimentând mâncarea și depășind conceptul clasic “mâncare destinată copiilor”. Pe scurt, nu mai sunt regăsite pastele cu sos de roșii sau șnițel, ci mai degrabă alimente fermentate, arome picante, paste făinoase (zece făinuri alternative) și carne ecologică de calitate – educația alimentară începe la o vârstă fragedă.

Zaharuri alternative – creșterea alternativă a siropurilor de fructe, precum cele din rodii, nucă de cocos sau curmale, pot constitui soluții ideale pentru a adăuga puțină dulceață în rețete. De asemenea, pentru a înlocui mierea sau melasa, există siropul de amidon sau cartoful dulce.
Înlocuitorii cărnii – “fake meat”, un înlocuitor de carne pe bază de legume – unul dintre produsele cele mai comentate de-a lungul anului 2019 – disponibil astăzi și în numeroase restaurante și magazine, un produs realizat de compania Beyond Meat. Se pare că vom mai auzi de acest produs alimentar pe parcursul acestui an!
Mocktails – cocktail-urile fără alcool sunt la modă prin barurile orașelor: zece băuturi sofisticate, concepute pentru a recrea clasicele mixologiei fără alcool, astfel încât să poate fi savurate și de cei care urmează un anumit regim alimentar sau nu doresc să consume alcool. Sursă: GamberoRosso/WholeFoodsMarket.