Zagato, o istorie de sută de ani

0
312
Ugo Zagato

Producătorii de automobile au învățat foarte multe din domeniul aeronautic. Deși mașinile nu pot zbura încă, multe dintre tehnologiile create pentru aeronave au fost (deja) transferate pe șosele – un exemplu fiind fibra de carbon. Lamborghini a fost prima marcă auto care a utilizat acest material – pe modelul Countach – deși au trecut mulți ani până când acest material scump a ajuns să fie înglobat în producția modelelor de serie. Ca să nu mai vorbim de aerodinamica pe care o oferă.

Gianpaolo Dallara a fost unul dintre cei mai cunoscuți ingineri aeronautici, el reușind să-și pună cunoștiințele în slujba construcției de mașini – de curse sau de serie. ABS sau frânele carboceramice se regăsesc pe mașinile de astăzi, ele fiind concepute inițial pentru aeronave. Acum un secol, înaintea tuturor, Ugo Zagato a fost primul care a avut ideea genială de a aplica materialele și tehnologiile aeronautice la bordul autovehiculelor. În 1919, după ce a lucrat în timpul primului război mondial în fabrica care producea biplanele Ansaldo SVA – utilizate de aviația militară italiană, Ugo și-a deschis propriul atelier de caroserii în Milano, el luând comenzi atât pentru avioane cât, mai ales, pentru autoturisme. Utilizând cadre din oțel, îmbrăcate în aluminiu – ca un fuselaj de avion – el a reușit să transforme vehiculele din lemn în automobilele ușoare de astăzi, cu o formă alungită (aerodinamică).

El devenit partener a unor mărci celebre – precum Alfa Romeo sau Scuderia Ferrari – cucerind nenumărate trofee în cele mai importante curse din acele vremuri. „Carrozzeria Zagato” a devenit curând una dintre cele mai căutate companii și atelierul a început să colaboreze cu cei mai prestigioși producători auto din întreaga lume. De-a lungul anilor, Zagato a a ajuns să colaboreze cu peste patruzeci de mărci auto. Unul dintre cele mai de succes parteneriate a fost realizat cu Aston Martin, o colaborare începută în anul 1960, cea mai recentă creație Aston Martin Zagato fiind reprezentată de un model din gama Vaquish. Pirelli, cunoscutul producător italian de anvelope, se adaugă evenimentelor ce au ca scop sărbătorirea centenarului Zagato, o primă etapă fiind inaugurarea „P Zero World”, primul falgship store Pirelli în Dubai. Nu întâmplător, un Aston Martin Vanquish Coupé Zagato a fost prezentat la P Zero World, acesta fiind cel de-al patrulea concept „tyre boutique” care funcționează la nivelul a trei continente. Mai multe detalii aici (Pirelli).

Aston Martin Zagato

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.