VIZITEAZĂ ORAȘUL ETRUSC VETULONIA

0
58

Nu știu câți dintre dumneavoastră cunosc civilizația etruscă – mugurii acestui popor remarcabil izvorând în perioada antică a peninsulei Italice – înainte de fi cucerită și asimilată definitiv de o civilizație latină mult mai puternică. Vechii romani îi numeau adesea “Tusci”, din acest cuvânt derivând și actualul nume al celei mai frumoase regiuni ale Italiei – Toscana.

Despre Etrusci se poate spune că au fost un popor care a contribuit decisiv la ridicarea civilizației latine, printre “împrumuturile” oferite Romei numărându-se ingenioasele invenții din domeniul agriculturii sau a construcțiilor rutiere. Ca o particularitate, majoritatea satelor etrusce erau amplasate în vârfurile dealurilor, acestea oferind uluitoare priveliști asupra magnificului peisaj toscan. Printre ele, una dintre cele mai reprezentative orașe ale Ligii Etrusce – Vetulonia. Situat la trei sute de metri deasupra nivelului mării și la aproximativ cinsprezece kilometri nord-vest de Grosseto, orășelul este astăzi mai puțin cunoscut decât Populonia, un alt oraș al Ligii Etrusce, dar la fel de important pentru cei care doresc să-l viziteze. Isidoro Falchi, cel care a dat și numele muzeului arheologic “Museo Isidor Falchi” (www.museoisidorofalchi.it), a fost cel care a descoperit în cursul anilor 1800 cele două mari necropole etrusce (ambele învecinându-se cu actualul oraș). Muzeul prezintă unele dintre cele mai valoroase artefacte ale civilizației etrusce, multe dintre acestea fiind descoperite în mormintele căpeteniilor acestui nobil și vehi popor.

De altfel, în opinia mea, civilizația latină a împrumutat foarte mult de la etrusci, arta reprezentativă a acestui popor fiind definitorie pentru regiunea Toscana. Să ne aducem aminte de “revoluția” începută în secolul al XII-lea, odată cu mugurii a ceea ce se v-a numi mai târziu Renașterea, aceasta fiind plămădită pe fostul teritoriu al Ligii Etrusce. Rămășițele vechiului zid al orașului sunt impresionante (se cuvine aici să amintesc că, există foarte multe orășele în Toscana care sunt încă înconjurate de ziduri construite înainte de cucerirea romană – circa anul 500 î.e.n.). Pentru cei care ajung în zonă, nu ezitați să vă opriți la micuțele terase aflate în zonă, acestea fiind locurile potrivite pentru a admira panorama vechiului oraș etrusc și a împrejurimilor sale, un pahar de Prosecco și fabuloasele priveliști asupra orașului Castiglione della Pesciaia putând să facă din vacanța dumneavoastră una extrem de plăcută și… de neuitat. Nu-mi rămâne decât să vă salut cu tradiționalul A Presto! Foto – Pinterest/Museo Isidor Falchi; Text de – Mihai Leonard.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here