Vinurile spumante și brânza

Vinurile spumante, precum șampania sau prosecco, nu sunt doar băuturi festive, ele fiind un bun companion pentru brânzeturi. Brânzeturile și vinurile spumante sunt o “împerechere” dedicată celor care sunt în căutarea răsfățului deplin al simțurilor. Șampania este este un vin spumant nobil, produs în ținutul francez omonim – prin metode vechi de producție și îmbuteliere – tehnicile de producție fiind transmise din generație în generație. Un “pairing” realizat între șampanie și diferite sortimente de brânzeturi reprezintă o alegere clasică, un mod elegant de servi două dintre cele mai elegante și rafinate produse.

Perfecte pentru un eveniment special, cele două sortimente pot crea un moment deosebit de degustare, combinațiile de arome ale brânzeturilor oferind prețioasei șampanii un gust extraordinar. Iar un astfel de “pairing” poate fi realizat dacă asociati brânzeturile considerate mai ușoare, “bulele” existente în șampanie oferind o “nouă viață” diferitelor sortimente de brânză. Cu toate acestea, nu trebuiesc ocolite sortimentele de brânză maturate – în special cele cu gust de nuci sau cele “albastre (considerate cu mucegai) – ele fiind un bun companion pentru șampanie.

Desigur, se nasc mai multe întrebări vizavi de cele produse…. Cât de des consumați șampanie? Consumați zilnic brânză? Cât de des asociați șampania cu brânza? Foarte probabil, nu suficient de des…. Ar spune specialiștii din domeniul alimentar sau vinicol. Iubitorii de șampanie v-ar spune că acest sortiment de băutură merge cu orice, cunoscătorii numind șampania – “băutura perfectă pentru orice tip de aliment”. Evident, este necesar să identificăm și diferitele sortimente de brânzeturi – în încercarea de a realiza cea mai bună asociere.

Pentru început, trebuie spus că șampania este o băutură care se asortează extraordinar de bine cu brânza, aromele delicate din vin și gustul complex al acestui sortiment alimentar oferind celui care o consumă o “explozie” de note atunci când sunt servite împreună. Senzații ce pot fi oferite nu doar de șampanie (dacă mă refer la regiunea Champagne din Franța), ci și Crémant francez, Prosecco italian, CAVA din Spania sau Sekt-ul german (vinul spumant specific spațiului germanic). Un element important al acestei asocieri este găsirea echilibrului corect al “pairing-ului” – între aciditatea și cremozitatea brânzei, în combinație cu caracteristicile organoleptice ale vinului (spumant).

În ce privește vinurile spumante, acestea sunt adesea vinuri albe acide – cu efervescență revigorantă. Această combinație unică de acid și bule este cea care asigură celui care o servește un gust bogat în cavitatea bucală, după ce a servit o bucată de brânză. Vinul “curață” literalmente cavitatea bucală pentru următoarea bucată de brânză, astfel încât aveți ocazia să vă bucurați deplin de această asociere.

Aciditatea oferită de șampanie face ca aceasta să devină un excelent partener pentru o gamă largă de brânzeturi. De exemplu, brânzeturile moi cu mucegai, precum Brie și Double Crème, evidențiază nuanțele fructate ale acizilor – ajutând totodată la tăierea grăsimilor. Același aspect este valabil și în cazul brânzeturilor maturate, aici conținutul de grăsimi fiind adesea mult mai mare. Chiar și brânzeturile albastre (cu mucegai) sunt completate de aciditate – mai ales dacă vinul spumant are o atingere reziduală de zahăr, o compensație pentru gustul dezvoltat de mucegai.

Gustul proaspăt, ușor acru al brânzei de capră merge foarte bine cu un vin spumant proaspăt. În acest caz, este o idee bună să servești o șampanie cu o anumită corpolentă, deoarece spumantul poate fi copleșit de o brânză de capră foarte aromată. În ce privește vinurile spumante, trebuie să știți că acestea sunt disponibile în mai multe soiuri și variante de prețuri. Soiurile mai puțin costisitoare (că să ne referim la alte băuturi decât șampania), precum Prosecco din Italia, Crémant-ul din Franța sau CAVA din Spania se găsesc la o calitate bună și preț rezonabil, în timp ce gama încadrată la “Champagne” se regăsește la un cost mult superior.

De exemplu, vinurile spumante italiene (Proseco) sunt adesea mult mai dulci, în timp ce CAVA spaniolă este mult mai acidă. În același timp, “Champagne” (originară din provincia Champagne, Franța) este o băutură mult mai elegantă, aciditatea ei ei fiind mult mai mare, chiar dacă regăsim și sortimente mai dulci (în cazul acestora, recomandarea noastră ar fi să asociați brânzeturi mai “puternice”). De asemenea, vinurile mai tinere – nu foarte complexe și cu aciditate plăcută – provenite din Champagne sau CAVA, merg foarte bine cu brânzeturile mai ușoare, in timp ce spumantele învechite sunt o asociere perfectă pentru brânzeturile maturate. Totodată, șampania – un produs elegant și înaltă clasă – oferă adesea arome de nuca, ceea ce face ca ea să completeze foarte bine sortimentele de brânzeturi maturate. Articolul poate fi citit integral în ediția print a The Gentleman’s Journal. Foto – Rusu Dumitru Costinel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here