Vacheron Constantin. “Diptyques”

0
354

În cinstea parteneriatului dintre Jacques-Barthélémy Vacheron și François Constantin, inițiat acum două sute de ani, Manufactura elvețiană celebrează numeroasele colaborări care au marcat existența ei de-a lungul timpului. Acestui tribut, realizat sub forma unei expoziții itinerante, i s-a alăturat și “Les Collectionneurs”, o selecție curativă de ceasuri de epocă produse de marca elvețiană.

Fiind cel mai vechi producător de ceasuri, o companie care funcționează fără întrerupere încă de la înființarea sa din 1755, Vacheron Constantin dispune de o bogată colecție istorică, fiind, probabil, cea mai completă arhivă pe care o are o companie orologeră – alături regăsind și o colecție privată impresionantă, ce numără peste o mie cinci sute de piese. O astfel de arhivă aruncă o lumină nouă și fascinantă asupra artei și științei măsurării timpului. Astăzi, unele dintre aceste descoperiri au fost adunate într-o expoziție itinerantă pe care Manufactura o numește „Diptyques: A History of Collaborations”. Așadar, după un prim eveniment de prezentare, desfășurat la boutique-ul Vacheron Constantin din Geneva, expoziția se îndreaptă în prezent către continentul asiatic. Numele expoziției, care se traduce prin „dipticul” (un termen care provine din cuvântul grec díptykhos – cu două panouri), este revelator. Dacă luăm în calcul cele două părți, expoziția ia în considerare numeroasele parteneriate tehnice și artistice pe care Manufactura le-a întreprins pe parcursul existenței sale. Și asta pentru un motiv profund istoric. Deși a fost fondată în 1755 de Jean-Marc Vacheron – ca un atelier în centrul Genevei – compania își datorează numele actual unui parteneriat convenit în 1819 între Jacques-Barthélémy Vacheron – nepotul fondatorului și angajat timp de nouă ani în conducerea companiei, și François Constantin – un comerciant și om de business care a schimbat numele manufacturii în Vacheron Constantin. Astfel, „Diptyques” celebrează două secole de eforturi comune prin care marca a devenit una dintre cele mai respectate nume din orologeria elvețiană (Geneva).

Prima colaborare evidențiată de această expoziție se referă la Charles-François Chossat. În primul deceniu al anilor 1880, embargoul lui Napoleon Bonaporte asupra comerțului cu Marea Britanie a afectat business-urile din Geneva, iar Chossat, care tranzacționa produse din oțel, a putut să-l ajute pe Jacques-Barthélémy Vacheron. Din acest motiv, ceasurile realizate în atelierele Vacheron în această perioadă au fost semnate pe cadran cu numele lui Chossat, până în 1819, atunci când a fost înlocuit cu cel al lui Constantin. Același François Constantin a călătorit neobosit, căutând noi piețe de desfacere pentru companie atât în Europa, cât și în America. El și-a convins prietenul și partenerul de afaceri să producă ceasuri din ce în ce mai complexe și sofisticate. Contractul semnat cu Georges-Auguste Leschot ar trebui văzut în acest context. Leschot a fost un inginer orologer care, în 1830, a dezvoltat mecanismul Échappement. Nouă ani mai târziu a fost angajat de Vacheron Constantin ca director tehnic. În acest rol, el a proiectat și construit un pantograf, ceea ce a făcut posibilă producerea de piese standardizate, interschimbabile. Pentru Vacheron Constantin a însemnat un salt uriaș într-un moment în care companiile orologere se luptau să industrializeze producția de ceasuri. De asemenea, Leschot a atras atenția asupra preciziei ceasurilor realizate de Manufactură, prezentându-le „Observatorului din Geneva” pentru testare, un proces rezervat doar instrumentelor științifice. Articolul poate fi citit integral în ediția cu numărul 38 al The Gentleman’s Journal. Sursă: Fondation Haute Horlogerie. Mai multe detalii despre marcă sunt disponibile aici (DIPTYQUES).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.