Undă de șoc în lumea fine dining

Paul Bocuse

Paul Bocuse – o undă de șoc a străbătut recent Franța, atunci când Michelin și-a prezentat ghidul pentru țara de origine. Trei restaurante au fost retrogradate de la trei la două stele: Auberge de L’ill – care a avut marea onoare de fi timp de 51 ani în ghidul Michelin; L’Astrance – care este condus de Pascal Barbot, unul dintre cei mai venerași bucătari din generația lui și, în fine, La Maison de Bois – al cărui bucătar-proprietar (Marc Veyrat) a dat în judecată ghidul.

Paul Bocuse

Însă, cea mai mare surpriză pe care o va oferi Ghidul Michelin pe anul 2020 – ce urmează a fi lansat pe 27 ianuarie – este…. retrogradarea emblematicului restaurant al lui Paul Bocuse, L’Auberge du Pont de Collonges, de la trei la două stele (un restaurant prezent în Ghidul Michelin încă din anul 1965). Se pare că săptămâna trecută, dl. Gwendal Poullennec – Directorul Ghidului Michelin – a vizitat restaurantul pentru a transmite vestea actualei echipe, după cum relatează Agenția France Presse. De altfel, reprezentanții Ghidului Michelin au declarat pentru AFP că restaurantul “a rămas excelent, dar nu mai este de nivelul a trei stele”.

Paul Bocuse – Interior Restaurant

Chef Bocuse, care a decedat în urmă cu doi ani, a fost un uriaș al gastronomiei francize, tatăl a “nouvelle cuisine” și un Chef celebru la nivel internațional. Despre el se știe că a preluat restaurantul familiei din afara Lyon-ului în 1956 și a început să-l construiască într-o veche centrală. Iar prima sa stea Michelin a apărut în anul 1958, a doua sosind doi ani mai târziu și mult-râvnita a treia stea în cursul anului 1965. Și astfel Paul Bocuse a ajuns să influențeze nenumărate generații de bucătari cu tehnica și arta sa. “Paul Bocuse a fost idolul meu, cineva cu care eu îmi doresc să semăn într-o zi”, a declarat Thomas Keller, origianr din Statele Unite.

Paul Bocuse – Exemplu Meniu

“El a avut o influență majoră și cu siguranță șara sa natală a crescut din punctul de vedere al bucătariei. A fost capabil să exprime acest aspect la nivel internațional și a deschis cu adevărat ușile multor persoane”. Iar mult timp după ce Paul Bocuse a dispărut din bucătărie, restaurantul și-a menținut cele trei stele Michelin, chiar dacă undă, precum criticul alimentar Lesley Chesterman, au susținut că a fost mai mult o distincție emerită. Desigur, cel vocal critic a fost Marc Veyrat, el neputând să se abțină: “Cum să îndrăznești să te atingi de reputația lui Paul Bocuse, cel care reprezintă tocmai reputașia bucătăriei francize?”

Paul Bocuse – Interior Restaurant

“De ce ai vrea să-l ucizi pe tatăl bucătăriei francize? Preferi parteneriatul cu TripAdvisor, trădând tocmai nobila profesie a bucătarului?”, a scris el pe contul său de Twitter. Știrile despre Paul Bocuse, combinate cu declasarea Auberge de L’ill – după 51 de ani de apariție neîntreruptă în topul cu stele Michelin – indică faptul că Michelin se uită atent la vechile undă restaurante cu trei stele, în încercarea de a le face să-și dovedească calitatea și de a reveni din nou acolo unde le este locul. Nu ne rămâne decât să vă ținem la curent cu ceea ce întâmplă în domeniul bucătăriei de înaltă clasă, revenind cu mai multe informații pe măsură ce ele vor fi disponibile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here