Uffizi Decameron, artă în vreme de coronavirus

0
628
Uffizi - Decameron (Giovanni Boccaccio)

Uffizi – Inițiativele desfășurate de muzee și institutele culturale – pentru promovarea operelor de artă pe care le găzduiesc – sunt deja în declin (din cauza răspândirii pandemiei de Covid-19 la nivel internațional). Printre cele care au decis să-și supende activitatea se numeră și Galeriile Uffizi (Florența), instituția luând decizia de a-și opri activitățile cu publicul pe toată durata valabilității decretului care obligă oamenii să se auto-izoleze. Cu toate acestea, instituția culturală va publica pe profilele sale sociale – Instagram, Twitter, You Tube sau Facebook – fotografii, videoclipuri sau strorie-uri dedicate capodoperelor păstrate în complexul expozițional: Galeria Statuilor și Picturilor (Palazzo Pitti) sau Grădinile Boboli.

Galeriile Uffizi (vedere exterioară)

Printre inițiativele desfășurate în acest moment Italia se numeră și “Uffizi Decameron”, o campanie care are ca sursă de inspirație celebra lucrare din secolul al XIV-lea a lui Giovanni Boccaccio, în care zece tineri scapă de pandemia de ciumă neagră după ce s-au refugiat într-o vilă situată pe dealurile din jurul Florenței. Inițiativa este dedicată combaterii plictiselii, un rezultat al izolării forțate la care suntem supuși de pandemia de coronavirus abătută de-a lungul Europei. Practic, Galeriile au devenit un refugiu virtual pe vremea Covid-19. Totodată, proiectul de artă socială “Uffizi Decameron” include numeroase de inițiative, precum La mia Sala – o serie de miniaturi virtuale în care reprezentanții muzeului vor ilustra cu ajutorul unui videoclip unele dintre cele mai sugestive colțuri din acdrul Galeriilor Uffizi, cu secretele și operele reprezentative ale sale.

Galeriile Uffizi (secțiunea picturi)

Toate vor fi asezonate cu imagini, clipuri video și conținut dedicat lui Rafael și capodoperelor sale, mai ales că anul acesta se sărbătoresc 500 de ani de la dispariția sa (6 aprile 1483 – 6 aprile 1520). Un gest oferit publicului iubitor de artă, mai ales că expoziția dedicată marelui artist din Roma a fost suspendată temporar, la fel ca majoritatea evenimentelor culturale din Italia. Simbolul campaniei “Uffizi Decameron” este tabloul “I Novellieri” – realizat de Vincenzo Cabianca (1860) – păstrat la Galeria de Artă Modernă din Pallazzo Pitti. “chiar dacă muzeele au fost nevoite să-și închidă porțile, arta nu se oprește”, a explicat Eike Schmidt (Directorul Galeriilor Uffizi). “Comorile Galeriilor Uffizi, Pallazzo Pitti și a Grădinilor Boboli vă vor ține companie în aceste săptămâni, un angajament comun împotriva răspândirii coronavirusului. Evităm orice contagiune, cu excepția celei a frumuseții”. Detalii AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.