TRUFELE ALBE DIN REGIUNEA SAN MINIATO

0
351

San Miniato este una dintre cele mai prospere și expansive zone ale Europei pentru trufe. De altfel, această zonă a fost denumită “Steaua Toamnei Toscane”; desigur, mă refer aici la trufe și, în special, la trufele albe care se regăsesc pe dealurile din San Miniato. Trufele pot fi definite în esență ca o “ciupercă hypogeum”, acest termen referindu-se la un organism fructifer pe care sistemul vegetativ al ciupercilor îl produce în fiecare an pentru a ajuta la reproducerea speciei.

San Miniato Hills

Trufele albe din San Miniato se prezintă cu un strat exterior strălucitor, cu o culoare galbenă sau verzui deschis și o pulpă ce poate varia în nuanțe variate de castaniu, cu vene clare ce dispar atunci când sunt supuse fierberii. Dimensiunile trufei variază și au o aromă plăcută, puternică, asemănătoare cu mirsoul brânzei fermentate. Dealurile din San Miniato reprezintă un mediu perfect pentru creșterea trufei (denumite științific Tuber Magnatum Pico), vegetația și copacii din regiune generând o climă ideală pentru fruct, ecosistemul fiind necontaminat de modernitate chiar și astăzi. Această zonă găzduiește o abundență de trufe albe, fructul fiind și cel mai prețios dintre tuberculi, vârful de sezon pentru recoltare având loc între lunile septembrie și decembrie. Însă, între lunile ianuarie și aprilie, în aceeși regiune, este timpul pentru trufele “Marzuolo” (Tuber Albidum Pico), în timp ce, din mai până în septembrie, pot fi recoltate trufele negre “Scorzone” (Tuber Aestivum Vitt). În ce privește zona din care se poate culege această delicatesă, ea se întinde între orașele Pisa și Florența (printre orașele care pot oferi trufele, regăsim Bientina, Capannoli, Chianni, Lajatico, Lari, Palaia, Volterra, Barberino Val d’Elsa, Cerreto Guidi, Certaldo, Gambassi, Montaione sau Montespertoli).

Însă, printre orașele enumerate, San Miniato reprezintă una dintre cele mai prospere și expansive zone ale Europei în ce privește trufele, sortimentul alb (Tuber Magnatum Pico) fiind cel mai prestigios dintre toate soiurile de fructe din regiune. Creșterea și recoltarea acestui produs este reglementată printr-o politică strictă, o lege regională stabilind în mod clar termenii pentru recoltare și vânzare, trufa albă de la San Miniato fiind binecunoscută încă din perioada medievală. Cu toate acestea, doar în ultimii o sută de ani activitățile de recoltare au fost organizate de grupuri specializate, acestea fiind cunoscute sub numele de “Tartufai” sau “Vânători de Trufe”. În anul 1982, în San Miniato a fost înființată “Associazione Tartufai delle Colline Sanminiatesi” – cea mai mare organizație specializată în colectarea de trufe din Toscana și a doua la nivel național în Italia. Scopul său este de a proteja delicatul produs și mediul înconjurător, urmărind totodată să valorifice istoria și cultura îndelungată a trufelor. De altfel, “vânătoarea” de trufe nu este pentru oricine – ea constituind o abilitate transmisă în familiile locale din generație în generație. Este ceea ce se observă și astăzi în regiunea San Miniato. Așadar, dacă ajungenți în perioada următoare în Toscana, nu ezitați să căutaâi meniurile care conțin delicioasele trufe de San Miniato. A Presto!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.