Share This Article
Trei din cele mai scumpe opere de artă… sau, altfel spus….te-ai gândit vreodată ce valoare are o operă de artă? Există numeroase tablouri cu valoare de peste 1 milion de Dolari, dar există și opere de artă care valorează peste 100 milioane Dolari. Chiar și așa, este destul de dificil să estimezi cu adevărat valoarea unei opere de artă, prețul acestora crescând pur și simplu odată cu trecerea timpului. În materialul următor, voi încerca să vă prezint un top al primelor cinci cele mai scumpe opere de artă din lume.
Salvator Mundi (Leonardo da Vinci) – începem acest material cu o lucrare care aparține epocii Renașterii, tabloul fiind și cea mai recentă operă vândută la o licitație de artă. Prețul de vânzare a fost de 430.300.000,00 Dolari și poartă numele de Salvator Mundi (Mântuitorul Lumii), opera fiind atribuită marelui Leonardo da Vinci. Picture îl reprezintă pe Isus Hristos – oferind binecuvântare – într-o ținută specifică epocii renascentiste, cu mâna dreaptă ridicată cu două degete încrucișate în timp ce ține în mâna stângă un glob de cristal. Globul simbolizează sferele cristaline ale cerurilor, Hristos fiind prezentat ca un Salvator al Lumii și Stăpânul Universului. De confesiune romano-catolic, Leonardo se abate de imaginile tradiționale ale globurilor din alamă sau aur, cu crucifix montat în partea superioară. Există istorici care susțin că a fost o încercare conștientă a artistului de a lega lumea fizică de cea spirituală. De asemenea, există pasionați care susțin existența a peste douăzeci de variante diferite ale operei, picture original fiind pierdută de-a lungul timpului. Argumentul principal al lucrării vândute la licitație îl reprezintă maniera în care a fost realizată lucrarea, inelele aurii ale părului și modul cum sunt ridicate cele două degete – pentru a binecuvânta omenirea – sunt trei elemente clasice în picturile lui Leonardo, ele nefiind prezente în celelalte copii. În fine, se pare că Salvator Mundi este una dintre ultimele lucrări ale artistului florentin și, prin urmare, foarte apreciată în comunitatea pasionaților de artă.
Interchange (Willem de Kooning) – situat pe locul doi ca valoare, lucrarea pictorului olandezo-american William/Willem de Kooning a fost achiționată pentru suma de 300.000.000,00 Dolari. Pictura aparține școlii expresionismului abstract și este una dintre primele reprezentări de peisaje abstracte ale artistului, tabloul fiind finalizat în anul 1955 și este influențat de stilul artistic a lui Franz Kline. Kooning și-a petrecut cea mai mare parte a carierei studiind și refăcând într-un mod abstract figurile feminine. Abia mai târziu el se abate de la pictura formelor umane și s-a aventurat în reproducerea imaginilor abstracte ale mediului natural din centrul orașului New York. Această modificare a venit într-un moment în care atât viața privată a artistului, cât și cea profesională se confruntau cu o schimbare treptată, dar hotaărâtă. Stabil din punct de vedere financiar, de Kooning a avut posibilitatea să opteze pentru noi alegeri, el îndepărtându-se de picturile spontane către peisajele mult mai stabile, sobre și liniștite. În ce privește Interchange, la fel ca orice opera de artă abstractă, ea pare a fi vagă și lipsită de sens la o primă privire. La o observație atentă, privitorul va descoperi mai multe straturi ale picturii, un simbol al tranziției pe care o trăia artistul în acel moment. Cu toate acestea, i-au fost necesari 11 ani pentru ca această schimbare să se manifeste într-un mod complet creativ; Interchange a fost doar una dintre primele picture peisagistice care au urmat. Cunoscut pentru stilul brutal cu care își realiza lucrările, Kooning alege trei stil mai blând și intuitiv, o schimbare estetică petrecută la mijlocul anilor 1950.
Jucătorii de Cărți (Paul Cézanne) – cumpărat cu 250.000.000,00 Dolari, acest tablou deținea recordul de cea mai scumpă opera de artă până în 2015, pictura fiind cumpărată de familia regală din Qatar de la magnatul grec al transportului maritime George Embiricos în cursul anului 2011. Această picture este una dintre acele imagini clasice pe care cu siguranță o puteți recunoaște ușor. O imagine văzută adeseori în cărțile de pe masa de cafea, revistele de lux și programele de istorie a artei timp de mulți ani. Ea se înscrie în cele cinci piese realizate de Cézanne ca parte a seriei sale post-impresioniste finalizate între anii 1890/1895. Imaginea iconică prezintă doi bărbați așezați la o masa de mici dimensiuni, cu cărțile de joc în mână. Stilul picturii și utilizarea pastelurilor sunt clasice pentru Cézanne, expresiile de pe fața jucătorilor – cufundați în joc – fiind transmise subtil privitorului. O sticlă de vin așezată pe masa se adaugă trei detaliilor impresionante, dar subtile. Ca un amănunt amuzant, cele două personaje prezente în tablou erau grădinarul și fermierul familiei lui Paul Cézanne.
despre tablouri aici: ART IN SPACE