Share This Article
De la o fabrică de brânzeturi și până la fostul etaj de tranzacționare al Bourse de Commerce din Paris, arta își găsește diferite noi spații de expunere, renovate sau extinse în cursul anului 2020. În acest an se vor deschide numeroase muzee, amintind aici de hyper-contemporanul X Museum din Beijing sau vechi spații reimaginate, precum Berlin Palace din Germania.
Fie că aduc artele culinare în muzee, se inaugurează laboratoare științifice sau este prezentată munca depusă de diferiți artiști, directorii și curatorii acestor spații de cultură sunt în căutarea unor noi modalități de reunire a diferitelor genuri și discipline. De asemenea, ei explorează noi modalități de a spune povești și de a experimenta diferite principii de organizare – cu intenția clară de a crea narașiuni cât mai fluide. Dar, în timp ce muzeele de artă își dezvăluie istoria și își extind diferitele spații alocate, există numeroase alte locații care urmează să-și deschidă porțile anul acesta. Muzeul secolului XXI va lupta pentru a echilibra trecutul cu viitorul, într-o lume din ce în ce mai globalizată. Vă invit să cunoașteți trei din proiectele ce urmează a fi inaugurate în cursul anului.
Albertina Modern – în urma achiziției a două colecții majore – Essl și Jablonka – Muzeul Albertina din Viena va inaugural anul aceasta o nouă locație în Künstlerhaus. Muzeul reprezintă un omagiu adus artei austriece de după anul 1045, subliniind trei decenii de lucrări realizate de artiști austrieci, multe dintre acestea punând bazele post-modernismului. Muzeul dispune de o colecție extinsă de artă modern, cu 60.000 de lucrări – realizate de 5.000 de artiști – de la Andy Warhol la Pipilotti Rist. În ziua inaugurării este programat un spectacol Maria Lassnig Woman Power (1979), care înfățișează o model nud care se învârte într-un peisaj urban, alături de abstracțiile tactile și energetice ale lui Max Weiler. Deschiderea este programată pentru luna martie 2020. Foto: Christian Satek Werbeagentur.
Bourse de Commerce – găzduit în fosta clădire a bursei din Paris și poziționat în apropiere de Centrul Pompidou și Louvre, Bourse de Commerce Pinault Art Collection va fi al doilea spațiu de artă finațat de un miliardar angrenat în domeniul luxului (după Fondation Louis Vuitton) și reflect o tendință în creștere a creării unor muzee fondate de proprietary foarte bogați. François Pinault – proprietarul Grupului Krring – a menționat că nu dorește să concureze cu vecinii săi, mult mai consacrați, dar că va expune o colecție de artă contemporană care nu și-a găsit locul în spațiile clasice din Paris. Vizitatorii vor avea la dispoziție șapte galerii de artă și un teatru cu acustică special, muzeul urmând să afișeze și lucrări din colecția Pinault, care include artiștii Cy Twombly și Cindi Sherman, alături de vedete precum Jeff Koons sau Damien Hirst. Deschiderea este programată pentru luna iunie 2020. Foto: Maxime Tétard & Bourse de Commerce/Colecția Pinault.
Humboldt Forum – cu 20000 de obiecte din Africa, America și Oceania, Humboldt Forum din Berlin își propune să inițieze un schimb și dialog intercultural. Și deja face acest lucru înainte de inaugurare, stârnind controverse în jurul clădirii alese: fostul sediu al Parlamentului Republicii Democrate Germane (RDG), cu o arhitectură ce imită Berliner Schloss – o structură demolată în timpul regimului comunist. Găzduit de o structură ce combină arhitectura barocă și contemporană, Humboldt Forum va reuni colecții de la Muzeul de Artă Asiatică din Berlin și Muzeul Etnologic, expoziții de la Muzeul Orașului Berlin și un proiect supervizat de Universitatea Humboldt. Deschiderea este programată pentru luna septembrie 2020 (în etape). Foto: SHF/Stephan Falk (sursă – artsy.com).