Trei expresii ale farmecului toscan

0
830
Toscana - Viță de vie (GettyImages)

Trei expresii ale farmecului toscan sunt regăsite într-una dintre cele mai renumite regiuni viticole ale Italiei, provincia putând să mândrească cu o istorie de trei milenii, cu o evoluție, ce a pornit de la etrusci, asupra căreia și-au pus amprenta romanii, în antichitate, călugării creștini, în Evul Mediu, familiile aristocrate, în perioada Renașterii, dar și câțiva “pionieri”, în epoca modernă. De-a lungul timpului, această regiune a avut o evoluție sinuoasă, pigmentată cu scandaluri, cu o scădere a calității, însă de fiecare dată a reușit să revină în prim-planul vinului mondial, datorită implicării și viziunii unora dintre producători.

Toscana – Pictură în ulei (Canvas)

Cu toate că pentru mulți consumatori Toscana se rezumă doar la Brunello di Montalcino, plus câteva “Super Toscane”, regiunea în sine este una imensă (aproximativ 63.500 de hectare de viță de vie, conform WineCountry.com), cu multe subregiuni distincte, ce au condiții de climă și sol diferite. Clima este un factor vital al succesului acestei regiuni. Regiunile de coastă, cald-temperate, contrastează cu cele din centrul regiunii, unde diferența de temperatură dintre zi și noapte temperează coacerea strugurilor, menținând un echilibru între zaharuri, aciditate și componentele aromatice. Un singur element, însă, au în comun toate aceste regiuni, și anume soiul Sangiovese.

Toscana – Pictură în ulei (Peter Chase)

Aproximativ 80% din vinurile produse în Toscana sunt produse din soiuri roșii, un procent considerabil fiind ocupat de Sangiovese. Acest strugure impresionează prin capacitatea de a se adapta mai multor stiluri de vinificare, variind aromatic de la vinurile cu arome puternice de fructe negre de pădure și gemuri, până la cele dominate de cele condimentat-vegetale, cu tente de ardei copt și tomate. Vinurile din Sangiovese au aciditate ridicată și structură taninoasă bogată. Cu toate că maturarea în lemn de stejar nu reprezintă o premisă pentru fiecare stil de vinificare în parte, Sangiovese ajunge să fie maturat în butoaie de lemn de stejar de diferite dimensiuni, în majoritatea cazurilor.

Pictură în ulei (Pinterest)

Toscana are în acest moment 42 de Denumiri de Origine Controlata și 11 Denumiri de Origine Controlată și Garantată, însă pentru o “apropiere” mai facilă față vinurile din această regiune trebuie ținut cont de următoarele patru regiuni: Bolgheri, Montalcino, Chianti și Montepulciano. Vă prezentăm în continuare câteva vinuri, produse de producători exponențiali ai Toscanei, vinuri care pe lângă faptul că transmit fiecare în parte parte din farmecul Toscanei, pot ajuta la înțelegerea specificului acestei zone.

Toscana – Le Macchiole Bolgheri Rosso

Le Macchiole Bolgheri Rosso 2015 – Le Macchiole este una dintre primele crame italiene ce au pariat pe potențialul regiunii Bolgheri. Cu toate că astăzi este una dintre cele mai faimoase regiuni viticole din lume, în 1983, an în care s-au pus bazele cramei Le Macchiole, Bolgheri era departe de faima și posibilitățile de acum. Primii pași făcuți de Eugenio Campolmi și Cinzia Merli, proprietarii cramei, au fost reprezentați de înființarea unor mici parcele de Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah Chardonnay, Sauvignon Blanc și Vermentino. Numărul mare de soiuri a fost justificat de trei expresii cei doi prin apelul la experiment. La începutul anilor ’90, cei doi iau o decizie care avea să le marcheze evoluția ulterioară, hotărăsc să crească densitatea plantelor la hectar și să “riște” pariind pe vinurile monovarietale (trei expresii).

Ajutați de consultantul-vinificator Luca D’Attoma, ajung la concluzia că cea mai bună soluție este să lucreze soiurile separat în vinuri distincte. Astăzi, Le Macchiole exploatează 24 de hectare de viță de vie, îngrijite conform regulilor viticulturii organice, rezultatul muncii echipei conduse de către Cinzia Merli fiind transpus în cele cinci vinuri ale cramei, unele dintre cele mai apreciate din Italia – Paleo Bianco Toscana IGT, Bolgheri Rosso DOC Bolgheri, Paleo Rosso Toscana IGT, Scrio Toscana IGT și Messorio Toscana IGT, reprezentând 100.000 de sticle anual. Bolgheri Rosso DOC Bolgheri este singurul vin roșu al cramei realizat în tradiția vinurilor din Bordeaux, prin asamblarea mai multor soiuri (Merlot, Cabernet Sauvignon și Syrah). În același timp, este “excepția” care confirmă regula și prin care Le Macchiole își demonstrează interpretarea unică a terroirului Bolgheri.

Toscana – Riecine Chianti Classico

Riecine Chianti Classico DOCG 2014 – În 1971, John Dunkley, un om de afaceri britanic, împreună cu soția lui de origine italiană, cumpără o plantație în Chianti, care până la începutul secolului al XX-lea aparținuse unei mănăstiri. În urma cercetării mai multor documente bisericești, Dunkley hotărăște să numească crama Riecine, nume menționat de izvoarele istorice încă din anul 1112. După restaurarea cramei, o vilă veche din piatră, începe revitalizarea și replantarea parcelelor de viță de vie. Prima recoltă de Chianti Classico, produsă în 1973 și comercializată în 1975, a primit nenumărate laude.

Enologul Carlo Ferrini, a avut un rol-cheie în nașterea și evoluția vinurilor Riecine, punându-și cunoștințele și profesionalismul în slujba acestei crame până în 1997. Riecine Chianti Classico este vinul “fanion” al acestei cramei. Produs din Sangiovese 100%, urmând un stil de vinificare tradițional, acest vin impresionează prin tipicitatea de care dă dovadă: corp mediu, taninuri catifelate, postgust condimentat și o componentă aromatică foarte puternică. Vinul este maturat 18 luni în amfore de ciment, în butoaie de stejar francez folosite și în budane de mari dimensiuni (trei expresii).

Toscana – Luce della Vite

Luce della Vite Lucente 2014 – Anul 1993 a făcut posibilă întâlnirea dintre familiile Mondavi și Frescobaldi. În timpul căutărilor unei regiuni cu potențial investițional, lui Robert Mondavi i-a fost prezentat Vittorio Frescobaldi, încă de la primul contact vinificatorul american declarându-se impresionat și atras de pasiunea pentru vin a familiei Frescobaldi și de farmecul Toscanei. În 1995, cele două familii au semnat un acord formal pentru crearea Tenute Luce della Vite. Cu toate că Vittorio și Robert au semnat acordul, parteneriatul real s-a desfășurat între fiii acestora, Lamberto și Tim, cei care au definit și rafinat proiectul. După mai multe discuții, cei doi “coloși”, Vittorio și Robert, au ales ca loc de naștere pentru viitorul vin domeniul Castelgiocondo, proprietate achiziționată de familia Frescobaldi în 1989. După o perioadă de teste, cei doi au fost impresionați de rezultatele uimitoare pe care soiul Merlot le oferă în terroirul toscan.

Astfel, cei doi parteneri au ales ca noul joint-venture să meargă pe stilul Super Toscan. Luce a reușit creionarea trei expresii unice, a unui profil aromatico-gustativ distinct. Acest vin a inspirat după o perioadă apariția unei etichete secundare, Lucente, vin realizat prin jocul aromatic al soiurilor Sangiovese, Merlot și Cabernet Sauvignon. Fermentat în inox la temperaturi controlate și maturat 12 luni în butoaie de stejar, Luce della Vite Lucente 2014 este un asamblaj de Merlot și Cabernet Sauvignon. Atrage prin aromele de fructe coapte, cireșe negre și căpșune, însoțite de tonuri de condimente dulci. Gustativ, vinul este rotund și mătăsos, cu taninuri fine și note de eucalipt. Text de: Valentin Ceafalău (articolul poate fi citit integral în noua ediție a The Gentleman’s Journal).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.