TRANSPORT AUTONOM ÎN HELSINKI

Brandul japonez Muji și compania finlandeză de automobile Sensible 4 au lansat săptămâna trecută (la Helsinki) autobuzul Gasha, un concept destinat tuturor condițiile meteorologice. Dezvăluit în urmă cu patru luni, autobuzul Gasha (fără șofer) a efectuat prima călătorie în fața Bibliotecii Centrale din Helsinki – Oodi – pe 8 martie. Potrivit celor două companii, acesta este primul autobuz autonom din lume, capabil să transporte călătorii pe toate tipurile de vreme, inclusiv ploi abundente, ceață sau zăpadă.

Muji Sensible 4 - Gasha

Autobuzul este așteptat să între în serviciu în localitatea Espoo (Finlanda) în luna aprilie a acestui an, înainte de a fi lansat în orașele Hämeenlinna, Vantaa și Helsinki în cursul anului 2019. „Dezvoltarea conceptului Gasha a demarat când echipa Sensible 4 a început construcția primei generații de autobuze autonome, membrii echipei observând că ele nu funcționează pe timpul unei ploi ușoare, ca să nu mai vorbim de condițiile tipice unei ierni finlandeze”, a declarat Harri Santamala (Director Executiv al Sensible 4). „Tehnologia complet autonomă nu există în acest moment. Majoritatea mașinilor nu pot opera decât în condiții optime de vreme și pe drumuri bine marcate”. „Sensible 4 a reușit, prin teste repetate în condiții grele de iarnă din Laponia finlandeză”, completează dl. Santamala. Utilizatorii pot să comande autobuzul printr-o aplicație instalată pe propriul telefon, vehiculul sosind într-un anumit timp (programat). De asemenea, conceptul se conectează la serviciile de transport existente în acest moment, astfel încât să poată selecta cele mai bune trasee de transport – în funcție de situație – și să transfere cu ușurință anumite servicii. În timp ce Muji a furnizat design-ul minimalist al vehiculului, Sensible 4 a oferit tehnologia autonomă, aici fiind inclusă cartografierea digitală și senzorii pentru detectarea și evitarea obstacolelor.

Sistemul autonom rulează în timp ce urmărește o hartă digitală, ca o „cale ferată invizibilă”. Potrivit companiei Muji, inspirația design-ului a fost extrasă dintr-o „jucărie-capsulă” – reprezentarea fiind „o formă universală care întruchipează bucurie și entuziasm, aducând pace și fericire celor care o întâlnesc”. În ce privește forma, autobuzul nu are o definire clară pentru față și spate. Acest aspect creează un spațiu interior mult mai mare, banchetele și scaunele luând forma rotunjită a autobuzului, oferind mai mult loc pasagerilor. O centură LED, poziționată de-a lungul caroseriei exterioare a autobuzului, servește atât pentru faruri, cât și ca un ecran de comunicare – informând alte vehicule și trecătorii cu privire la mișcările vehiculului. Cele două companii prevăd că în cursul anului 2021 flotele de tip shuttle vor funcționa ca parte a sistemelor de transport public din multe orașe din Finlanda, sperând să stabilească parteneriate și cu alte orașe la nivel internațional. De asemenea, inițiatorii proiectului Gasha cred că acesta va fi deosebit de util în zonele cu mobilitate limitată, precum și în regiunile care au suferit un declin al populației, unde există puține supermarket-uri și facilități publice. Mai multe detalii despre proiect aici (Gasha).

Muji Sensible 4 - Gasha

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here