Share This Article
Toscana reprezintă o parte esențială din istoria vinificației italiene, regiunea fiind binecuvântată cu o mare varietate de vinuri excelente. Din punct de vedere istoric, climatic și al soiurilor de producție, Toscana este împărțită în două regiuni distincte.
Zonele tradiționale se extind în interiorul provinciei, de la Florența și Siena, până la Montepulciano și Montalcino. Aici regăsiți unele dintre cele mai vechi familii din lume care practică (încă) viticultură: Antinori, Frescobaldi sau Ricasoli. Sunt familii care practică viticultura în Toscana încă din Evul Mediu, Sangiovese fiind soiul dominant în această provincie italiană. Rezultatul se traduce în Chianti sau Brunello di Montalcino.
Varietăți
Pentru Brunello, Sangiovese trebuie să fie monovarietal, în timp ce pentru Chianti Classico, soiul poate fi exclusiv Sangiovese. Un al doilea centru important de producție viticolă este Maremma, fâșia de coastă situată între Livorno și Grosetto. La Bolgheri, în finalul anilor 1960, s-a născut Sassicaia, vin realizat din Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc. Succesul său a transformat această regiune a Toscanei într-un magnet pentru producători.
Atrași de această regiune, vinificatorii au început să producă vinuri cu statut de cult din Cabernet Sauvignon sau Syrah. Totodată, o să regăsiți aici numeroase vinuri din soiurile Merlot, Petit Verdot și, mai nou, din Cabernet Franc. Plecând de la această idee, vă oferim (ca sugestie) două vinuri care pot fi achiziționate inclusiv pe piața locală. Primul nostru vin premium este “Tenuta Nuova Brunello di Montalcino DOCG” (Casanova di Neri).
Vinuri
Produs de Casanova di Neri, vinul se prezintă cu tonuri rubiniu-profund, cu note de zmeură salbatică și cireșe negre. Oferă caracteristici fine, taninuri compacte multi-stratificate, finișul fiind unul bogat, cu note de cuișoare. Cel de-a l doilea vin este un “Tenuta La Massa Giorgio Primo Toscana IGT” (La Massa). Cu tonuri rubiniu-strălucitor, vinul oferă note bogate de cireșe, trufe negre și fructe de pădure, cu componente minerale distinctive.