Toscana: o zi pe urmele poporului etrusc

0
291
Toscana, o zi pe urmele etruscilor

Toscana, există numeroase modalități de admira vestigiile etrusce: pe jos, cu bicicleta sau mașina, din vârful unui turn, pășind într-un muzeu local sau degustând meniuri preparate după rețete vechi de mii de ani. Materialul de față vă propune experimentarea acestor moduri diferite de a cunoaște cultura și modul de viață etrusc într-o singură zi, în timp de mergeți între orășelele Chiusi și Montepulciano.

Muzeul Național Etrusc Chiusi

Dimineața începe la Muzeul Național Etrusc din Ciusi, locul unde poți admira două morminte etrusce – Leone și Pellegrina, împreună cu Scimmia și Colle – se găsesc la mai puțin de trei kilometri de muzeu, de-a lungul drumului către Lacul Chiusi. Un sfat ar fi să vizitați – în prealabil – locurile de unde provin cele două morminte/sarcofage. Un drum pe care îl puteți realiza cu ajutorul bicicletei. Un exemplu este mormântul Scimmia, cu picturile sale murale bine conservate, alături de cel de la Pellegrina – cu urne și sarcofage păstrate timp de secole – ce ne arată faptul că etruscii credeau în viața de după moarte: mormintele lor recreează mediile casnice ele fiind umplute cu obiecte din viața de zi cu zi, pentru a ajuta morții să treacă în viața de apoi. O sursă uriașă pentru arheologii care studiează civilizația etruscă.

l Brustico Lacul Chiusi

Revenind la nivelul solului, recomandarea noastră ar fi să vă îndreptați către Lacul Chiusi, locul unde puteți să încercați o rețetă veche de cel puțin o mie de ani. Denumită “brustico”, peștele gătit de pescarii locului are la bază o rețetă etruscă – cu ajuorul trestiilor arse și a grabelor (o planta specific zonelor umede din peninsula italică) – ce include sarea, piperul și uleiul de măsline.

Video despre Chiusi AICI.

Revenind la Chiusi, aveți ocazia să vă plimbați prin difeitele încăperi ale Muzeului Național Etrusc, sălile adăpostind numeroase artefacte. Găzduit de o elegantă clădire neoclasică (ridicată în anul 1901), acest important muzeu dispune de săli aliniate în ordine cronologică: de la epoca fierului și bronzului, cu obiecte produse local, până la secțiunea dedicate artei lombarde – cu arme și bijuterii găsite în mormintele din zonă.

Museo Civico Underground City Chiusi

Urmează epoca marcată de elementele greacești, cu vase și urne canopice, alături de vase funerare (realizate sub forma unor capete de om), continuată de epoca romană din Chiusi – cu sculpturi remarcabile din marmură. Spre finalul vizitei, aveți ocazia să coborâți din nou în subteran. Un întreg oraș este ascuns sub Chiusi, acesta putând fi vizitat datorită Muzeului Civic “Orașul Subteran”. Urmând tunelul îngust, veți descoperi mai mult de cinci sute de urne funerare și plăci de mormânt cu sute de inscripții etrusce, alături de o străveche fântână (cu ape cristaline). Înainte de a părăsi Chiusi, nu uita să urci în clopotnița bisericii locale, un loc de unde poți urmări spectaculoasele dealuri care înconjoară orașul. Următoarea oprire este la Montepulciano, un loc denumit – pe bune dreptate – “catedrala vinului” sau “pivnița etruscă”.

Museo Civico_Pallazo Neri Orselli

Toscana – După un drum de aproiximativ 30 de minute – în Toscana – ajungeți la Muzeul Civic (găzduit de Palazzo Neri Orselli – una dintre cele mai bine conservate clădiri din perioada medievală), acesta adăpostind unele dintre cele mai importante obiecte de origine etruscă. Ieșirea din muzeu ascunde o clădire surprinzătoare: la 30 d emetri în subteran, sub unul dintre cele representative palate renascentiste din Montepulciano, există ceea ce unii numesc “catedrala vinului”. Este crama lui De’Ricci din secolul al XVI-lea, bijuteria Vino Nobile din Montepulciano. Evident, o să vă întrebați care este legătura cu etruscii? Ei bine, atunci când pășești sub bolta cramei din secolul al XVI-lea, te vei găsi într-un spațiu săpat de etrusci și, cu secole în urmă, un posibil loc unde o familie din acea perioadă locuia în camerele săpate în stâncă.

Enoliteca Consorzio Vino Nobile di Montepulciano

La finalul turului – în Toscana – o descindere la Enoliteca Consorzio Vino Nobile di Montepulciano vă oferă un amestec perfect de istorie, artă, cultură a vinului și mediul rural din regiune. Cu splendide priveliști asupra cetății secular Montepulciano, Enoliteca dispune de o podea din sticlă – ce oferă o incursiune în lumea descoperirilor arheologice, precum clădiri etrusce și o cisterna romană – în timp ce degustați unul dintre cele o sută de etichete de vinuri locale. De asemenea, aveți ocazia să admirați splendida grădină Enoliteca – cu ajutorul unei terase panoramice – și imaginile dealurilor ce se întind spre Val di Chiana sau Val d’Orcia, impresia fiind aceea că etruscii sunt încă printre noi. Nu-mi rămâne decât să invit în universul etrusc al Toscanei, alegând cea mai bună variant de călătorie de la agenția dumneavostră de turism. A Presto!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.