Toscana, cinci cele mai bune vinuri roșii

0
258
Toscana - Cantina di Montalcino

Toscana este cu siguranță una dintre provinciile italiene cu vocație oenologică ridicată, iar prin modul cum alternează văile și dealurile, regiunea pare să fi fost făcută special pentru cultivarea viței de vie. Prin urmare, este foarte ușor să ne imaginăm de ce un Leonardo da Vinci și-a dezvoltat pasiunea pentru viticultură chiar aici, în regiunea sa natală.

Toscana – Viță de Vie

În Toscana există 50 de tipuri diferite de vin cu denominări DOC și 18 DOCG, ca dovadă a calității și varietății vinurilor produse aici. Există și denominări IGT, provincia fiind beneficiara a 6 tipuri de vin. Acest număr record de denumiri confirmări bogata istorie a vinului în Toscana și, mai ales, calitatea vinurilor sale. Regiunea crește în principal struguri roșii, ceea ce dă naștere faimoaselor vinuri roșii de Toscana, unele dintre acestea numărându-se printre cele mai faimoase vinuri italiene din lume. Iar vinul roșu de Toscana este recunoscut și apreciat la nivel internațional pentru o serie de motive care privesc atât aspectul agronomic, cât și cel istoric, în multe privințe meritul revenind și producătorilor pionieri care au încercat să investească în producția de calitate din Italia, profitând la maxim de particularitățile regiunii. Este greu de spus care este cel mai bun vin roșu din Toscana, dar cu atâta varietate, cu siguranță îl vei putea găsi pe cel care se potrivește gusturilor tale. Nu în ultimul rând, prețul vinurilor toscane variează în funcție de tip, oferind alternative potrivite pentru fiecare ocazie.

Toscana – Chianti DOCG

Chianti – aici se produc unele dintre cele mai renumite vinuri roșii (denominate DOCG) din provincia Toscana. Născut din rețeta Contelui Bettino Ricasoli, acest vin reprezintă cel mai bine regiunea Toscana în peninsula italică și la nivel internațional. Iar vinurile Chianti – din colecția Leonardo da Vinci – sunt produse în zonele deluroase din Vinci, Cerreto Guidi și în cadrul municipalităților din imediata vecinătate. Culoarea este de un roșu purpuriu caracteristic, cu note fructate de cireș și mirodenii, în special piperul negru. Gustul său este unul intens și lung, cu o structură olfactivă foarte plăcută. Chianti este un vin structurat și armonios, care se pretează la un pairing cu preparate din carne la grătar sau prăjită.

Toscana – Chianti Riserva (Vergine delle Rosso)

Chianti Riserva – un vin care beneficiează de o perioadă de îmbătrânire mai lungă, oferind complexitate și structură, în timp ce aromele fructate se combină cu nuanțe de vanilie. Gustul este plin, învăluitor și plin de arome tipice, precum vișin sau mure. Chianti Riserva DOCG este un vin roșu toscan pentru ocazii deosebite, produs de obicei din viță de vie selectată, el fiind potrivit pentru meniuri ce include vânat sau brânzeturi maturate. Chianti Riserva – din colecția I Capolavori de Cantine Leonardo da Vinci – are pe etichetă faimosul tablou Vergine delle Rocce (realizat de Leonardo da Vinci în 1483/86) și se referă la dealurile Vinci, locul unde sunt cultivați strugurii acest vin special.

Toscana – Brunello di Montalcino (San Givoanni Battista)

Brunello di Montalcino – este un vin roșu produs în zonele istorice din jurul municipalității Montalcino. Îmbătrânit timp de doi ani în butoaie de stejar și patru luni în sticlă, vinul capătă inconfundabila culoare roșu-intens, care tinde către granat. Aroma este robustă și armonioasă, în timp ce eleganța sa permite combinații cu meniuri structurate, precum carnea roșie, vânatul, ciupercile sau trufele și poate asigura un pairing excelent cu brânzeturile maturate. Totodată, eticheta prezentă pe sticlele de Brunello di Montalcino – din colecția I Capolavori – ne prezintă una dintre cele mai enigmatice lucrări ale lui Leonardo da Vinci: “Sfântul Ioan Botezătorul”, tabloul în care sfântul este înfățișat cu degetul în sus și un zâmbet dulce.

Toscana – Rosso di Montalcino

Rosso di Montalcino – tot în zona Montalcino se produce un alt vin fin. Spre deosebire de Brunello – care este destinate îmbătrânirii – Rosso di Montalcino este un vin mai tânăr, care își menține structura, dar este, de asemenea, plin de viață și proaspăt. Vinul poartă denominarea DOC și se prezintă cu un aspect clar și luminos, cu o persistență aromatică bună. Este perfect pentru asocieri cu principalele feuri de carne de porc sau pasăre. Rosso di Montalcino de la Cantine Leonardo da Vinci este prezent în colecția Leonardo da Vinci, cât și în colecția Da Vinci I Capolavori: două moduri de a arăta legătura dintre Leonardo da Vinci și vinuri.

Toscana – Governo all’uso Toscano

Governo all’uso Toscano – acest vin roșu, prezent în colecția Leonardo da Vinci, se prezintă cu o poveste despre vehicle practice oenologice care au fost dezvoltate în această regiune. Governo este de fapt un proces tradițional, prezent și în specificația Chianti, ce constă într-o refermentare care confer vinului un gust fructat. Culoarea lui este roșu purpuriu, în timp ce aroma este echilibrată și corpolentă, cu un finiș plăcut și elegant. Asocierea poate fi făcută cu vânat, carne la grătar și meniuri tradiționale italiene. Mă opresc aici cu prezentarea, cu promisiunea de a reveni cu mai multe informații despre aceste vinuri și particularitățile lor deosebite. A Presto!

Leonardo da Vinci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here