Toscana, 3 meniuri asociate cu vinuri locale

0
494
Il peposo dell’Impruneta

Toscana este cunoscută pentru extraordinarele ei vinuri și pentru bucăria regională ale cărei rădăcini se regăsesc în tradițiile agricole milenare ale regiunii. Fiecare vin, la fel ca fiecare meniu, vorbește despre istoria teritoriului în care acestea au fost produse. În încercarea de a vă familiariza cu una dintre cele mai spectaculoase regiuni ale Europei, vă invit să citiți despre cinci vinuri (DOC & DOCG) care pot fi associate cu cinci rețete tipice Toscanei. Astfel, când ajungeți la un restaurant din regiune, încercați unul din pairing-ul propus în articol!

Kale Bordatino & Val di Cornia

Kale Bordatino și Val di Cornia (DOC) – Bordatino este o supă tradițională toscană (preparată din făină de proumb, legume și fasole) din zonele limitrofe ale orașelor Pisa și Livorno. Există mai multe sortimente, cea mai cunoscută fiind Bordatino Pisană cu kale și pește bordatino. În trecut, acest produs era pregătit la bordul vaselor pescărești, de aici și proveniența numelui. Este un meniu simplu, dar foarte nutritiv și aromat. Asocierea propusă pentru acest sortiment este de vin din Val di Cornia (alb) – din zona Pisei & Livorno – locul unde principalele soiuri sunt Viogner, Ansonica, Malvasia, Trebbiano și Vermentino. Un vin provenit din Val di Cornia echilibrează gustul dulce și uțor amar al supei Bordatino.

Ricotta și spanac gnudi & Vernaccia di San Gimignano (DOCG)

Ricotta și spanac gnudi cu Vernaccia di San Gimignano (DOCG) – Mugello este patria spanacului gnudi și una dintre cele mai frumoase regiuni din Toscana. Gnudi este de fapt un sortiment de Tortelli, dar fără carcasa din aluat. Ingredientele sunt ricotta, spanacul, oul și condimentele. Se servesc pur și simplu cu unt, salvie și brânză rasă în Toscana. Pentru variașie, aveți posibilitatea să-l serviți cu sos de carne. În ce privește pairing-ul, gnudi cu unt și salvie se pot asocia perfect cu un vin alb – cu aciditate bună – care contrastează cu gustul untului și al brânzei, recomandarea fiind un Vernaccia di San Gimignano (DOCG).

Il peposo dell’Impruneta & Chianti Rufina

Il peposo dell’Impruneta și Chianti Rufina (DOCG) – Peposo este foarte popular în zona din jurul Florenței. Această tocană se prepare din carne de vită și este gătită (cu ajutorul unor recipiente din lut, o faimoasă industrie din Imprunenta) în vin de Chianti pe parcursul a mai multor ore, împreună cu o cantitatea apreciabilă de piper negru (de unde și denumirea vasului în care este gătit meniul). Rezultatul este o carne aromata care se topește în gură, scufundată într-un sos gros, închis la culoare, cu o aciditate ușor ridicată (din cauza vinului utilizat). Recomandarea de asociere este un Chianti Rufina DOCG, produs într-una din zonele viticole Chianti – în apropiere de Florența – sortimentul de strugure fiind un Sangiovese deosebit de aromat și cu gust mineral.

Detalii aici: VISIT TUSCANY

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.