Toscana, trei crame de vizitat după pandemie

0
253
Toscana Wine

Toscana este un loc magic, un refugiu al sufletului și al celor care doresc să experimenteze din bucătăria și vinurile locale. O regiune construită pe ruinele unor vechi conace și mânăstiri, cu o cultură distinctă de hoteluri, vile și ferme care se intersectează cu esența regiunii – frumusețea peisajelor și rămășițele istoriei. Plecând de la această descriere, vă invit la o scurtă călătorie în univesul cramelor din provincia Toscana.

Vinuri Poggio al Tufo (Tommasi Estate)

Poggio al Tufo (Maremma) – situat în regiunea de coastă Maremma, în apropiere de Pitigliano – un vechi oraș etrusc – o zonă cunoscută pentru solurile vulcanice bogate în tufo, o tip specific de rocă vulcanică. Proprietatea a fost una dintre primele locații ale familiei Tommasi și este localizată în apropierea zonei colinare Valpolicella, locul unde își are sediul istorica familie de vinificatori. Observând potențialul uriaș al acestei zone litorale din Toscana, familia Tommasi a achizționat aproximativ 65 hectare de teren în anul 1997. Microclimatul este unul tipic al zonei situate în sudul Toscanei: blând și uscat, cu ploi scurte de vară și vânturi temperate pe tot parcursul anului dinspre Marea Tireniană. După o analiză minuțioasă a solului și climei, proprietatea a fost replantată cu soiuri de struguri tradiționali și internaționali. Poggio al Tufo include trei proprietăți în Toscana – în zone diferite din Maremma – fiecare cu propriul său microclimat unic, dar toate împărtășind influența solului vulcanic și al brizei de tip Mediterranean (www.poggioaltufo.it).

Vinuri Petrolo

Petrolo (Val D’Arno di Sopra) – este definiția unei crame-cult, cu un proprietar și o poveste care au contribuit la crearea statutului său legendary. În timp ce vinul de eferință al proprietății – Merlot cru Galatrona – primește în mod meritat atenția presei, o băutură ce face parte din din istoria revoluției de calitate a provinciei Toscana din anii 1980/1990, celelalte două vinuri – Torrione și Boggina – constituie un succes la fel de mare. Desi este practic necunoscută în lumea vinului, denumirea Val D’Arno di Sopra datează din perioada Renașterii și al familiei de’Medici, micuța zonă fiind renumită pentru potențialul său de vinificație. Mai aproape de noi, Petrolo a fost cumpărată în Toscana anii 1940 de Gastone Bazzochi – el fiind și primul antreprenor care a început să cultive soiul Sangiovese în această zonă – nepotul său. Luca Sanjust, reușind să ducă regiunea la statutul de care se bucură astăzi. Profesor de artă și Pictor de succes, Luca Sanjust a decis să-și dedice timpul și pasiunea – la începutul anilor 1980 – producerii de vinuri la Petrolo. Cu ajutorul soiurilor autohtone și internaționale, Petrolo produce vinuri cu identitate regională distinctă (www.petrolo.it).

Vinuri Masseto

Masseto (Bolgheri) – recunoscut de toți pasionații vinurilor la nivel internațional, Masseto primește constant cele mai înalte premii și laude din partea cel mai prestigioși critici de vinuri din întreaga lume. Este reperul unui vin rafinat, care demonstrează constant eleganță, echilibru și un superb potential de îmbătrânire. Istoria Masseto datează de la încputul anilor 1980, atunci când eonologul ruso-american André Thcelicheff – primul consultant al proprietății – a sugerat că terroirul dealului Masseto ar fi deosebit de potrivit pentru plantarea soiului Merlot. De altfel, numele Masseto provine de la masele de argilă prezente în regiune: “masso” înseamnă în italiană “rocă” sau “bolovan”. Iar cei care lucrează la întreținerea și producția vinurilor de aici beneficiează de o cunoaștere profundă a diferențelor dintre numeroasele parcele care compun mozaicul podgoriei Masseto, în așteptarea deciziei de recoltare (la momentul porivit). Îm fine, trebuie spus că Masseto este un important ambasador al regiunii Bolgheri – situat în apropierea costei Toscane – unde este amplasată crama (www.masseto.com).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here