Toscana, trei vinuri reprezentative în regiune

0
605
Toscana

Toscana – de la Massa Carrara și până la Grosseto, coasta provinciei se prezintă cu un peisaj compus din munți, dealuri și câmpii, o mare parte a acestora fiind dedicate producției unora dintre cele mai bune vinuri din lume. Aici regăsim vânturile ce bat dinspre mare (și aromele aduse de acestea), provincia constituind locul perfect producția vinurilor albe și roșii cu un gust și intensitate remarcabile. Călătorind de-a lungul acestei coaste, Toscana oferă istoria unui popor de mult apus (etrusc), alături de povești despre familii nobile și vizionari care au reușit să pună în valoare unele dintre cele mai bune și vechi tradiții locale, depășind astfel așteptările standard din acest domeniu. Așadar, vă invităm să descoperiți lumea magică a vinurilor specifice unei regiuni fabuloase, nu numai prin vinurile sale, ci și prin istoria și arta dezvoltată de-a lungul secolelor.

Toscana – Colli di Luni Rosso

Colli di Luni: explorarea colinelor-terase din Riviera Apuană

Colli di Luni este un DOC produs pe dealurile din Lunigiana, această regiune fiind unul din primele locuri unde omenirea a “îmblânzit” terasele munților pentru producția de vinuri. Pliniu cel Bătrân, cel care avea să moară în erupția vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr., scria: “Vinul Luni deține laurii victoriei printre locuitorii din Etruria”. Istoria acestui vin începe în Luni și a continuat de-a lungul existenței Imperiului Roman, activitatea de producție și vânzare desfășurându-se în jurul unui port roman înfloritor – situat astăzi în apropierea unui important și vast sit arheologic. De-a lungul secolelor, cultivarea viței de vie în regiune a fost în mod constant legată de soiul de strugure Vermentino, acesta fiind considerat cel mai potrivit pentru arealul geografic din Luni. Astăzi, puteți regăsi sortimente de vinuri precum Colli di Luni Vermentino, Colli di Luni Bianco și chiar Colli di Luni Rosso, ultimul sortiment fiind produs cu un adaos de cel puțin 50% din soiul toscan Sangiovese.

Toscana – Colline Lucchesi DOC

Colline Lucchesi: o călătorie în mediu rural

Istoria vinului Colline Lucchesi DOC este legată de familiile aritocratice din Lucca, acestea luând decizia de a investi (în jurul anilor 1500) veniturile enorme – obținute din comerțul cu mătase – în agricultură, creând somptuoase ferme în mediul rural din jurul orașului fortificat. Cu toate acestea, cultivarea viței de vie din zona rurală a orașului Lucca a început încă din secolele treisprezece și paisprezece – în perioada aceasta, membrii celor mai importante familii nobiliare fiind implicate în producția și comerțul cu mătase, vânzarea toscana efectuându-se în special către țările din Europa de Nord. Odată cu țesăturile din mătase, negustorii din Lucca au început să transporte (și) vinurile și uleiurile obținute în regiune, cererea neașteptat de mare ducând la decizia de a investi în agricultură. Familii aristocratice din Lucca, precum Guinigi, Arnolfini sau Mansi, au început să concureze pentru cea mai mare și frumoasă fermă de la țară, totodată și pentru obținerea celui mai bun vin local. Astăzi, la circa cinci sute-șase sute de ani, fermele care aparțineau acestor familii au dispărut în negura istoriei, locul lor fiind luat de întreprinderi industriale moderne. Cu toate acestea, multe ferme continuă să producă vinuri de calitate, oferind în același timp alternativa unei excursii ghidate și degustări de vinuri, oaspeții având posibilitatea de a încerca unele dintre cele opt soiuri Colline Lucchesi DOC disponibile: Roșu (Sangiovese și Merlot) și Alb (Vermentino, Vin Santo și Vin Santo Occhio di Pernice).

Toscana – Bolgheri Sassicaia DOC

Bolgheri: revoluția vinului toscan

Deși etruscii și romanii s-au dedicat cultivării viței de vie în mediul rural din Castagneto Carducci, Toscana adevărata istorie a viticulturii din Bolgheri a început în anii ’70 ai secolului trecut, odată cu nașterea unuia dintre cele mai renumite vinuri: Sassicaia. Dar, înainte de povesti despre acest vin special, să ne întoarcem în urmă cu câteva secole. Astfel, la sfârșitul anului 1600, familia Della Gherardesca a început să producă vin în zonele San Guido. Distrugerea podgoriilor, în principal datorită atacului unei insecte denumite phylloxera, a făcut ca familia să regândească soiul de strugure potrivit pentru a fi cultivat în această regiune. Totodată, în prima jumătate a secolului al XX-lea, o tânără contesă a vechii familii Della Gherardesca s-a căsătorit cu marchizul Incisa della Rocchetta (acesta fiind originar din regiunea Piemont – zonă cu o puternică influență franceză). În anul 1942, el a decis să creeze un vin diferit de clasicul toscan. Astfel, el a importat viță de vie din Franța în Bolgheri și a replantat pe dealurile mai înalte din zonă, el având credința că marea influența în mod negativ calitatea finită a produsului. A fost nevoie de ceva timp pentru a înțelege că pământul și climatul marin a avut numai efecte benefice asupra maturării boabelor de strugure. Cu toate acestea, au trecut mulți ani până când acest vin (denumit deseori și “undrinkable”) a fost recunoscut drept unul excelent. La finalul anilor ’70, revista Decanter a desemnat vinul Bolgheri drept “cel mai bun Cabernet” din lume, întreaga zonă devenind centrul de producție eonologica aflată la cel mai înalt nivel – așa cum o cunoaștem astăzi. Pentru pasionații vinurilor, în cadrul acestei regiuni puteți întâlni trei tipuri de Bolgheri DOC pe bază de Cabernet Sauvignon, Merlot și Cabernet Franc: Bolgheri DOC, Bolgheri Superiore DOC și Bolgheri Sassicaia DOC. Mai mule informații etalii despre Toscana AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.