Toscana și orașele uleiului de măsline!

0
168
Toscana - Uleiul de măsline (foto: Tuscan Farmhouse Estate)

Toscana este recunoscută pentru arta renascentistă și orașele aproape intacte din perioada medievală. De asemenea, regiunea produce unele dintre cele mai bune uleiuri de măsline din peninsula italică și bazinul Mediteranei.

Ulei de măsline Lucca (foto: Taste Atlas)

Mirosul inconfundabil și culoarea verde-strălucitor sunt principalele caracteristici ale uleiului de măsline extra-virgin toscan. Un produs cunoscut pentru aroma sa puternică, amară, fructată și vegetală. El poate fi denumit chiar “aurul verde”, produsul fiind obținut în numeroase părți ale provinciei Toscana. Vă invit la o călătorie printre orașele și satele situate printre plantațiile de măslini și teascuri pentru obținerea uleiului de măsline.

Pisa & Grosseto

Pisa este unul din orașele cunoscute pentru producția uleiului de măsline extravirgin de bună calitate. Pentru a descoperi acest prețios lichid, vă invit să vizitați Riparbella, Montescudaio, Buti sau Vicopisano. Ultimele două orașe fac parte chiar din Monti Pisani Olive Oil Trail, un tur destinate vizitării plantațiilor de măslini. Un tur de-a lugul căruia aveți ocazia descoperiți păduri de castani și pini, alături de trasee optime pentru drumeții.

Ulei de măsline Seggiano (foto: Taste Atlas)

Cea de-a doua regiune este Grosseto, o zonă situate în apropiere de Muntele Amiata și bien adaptată pentru agricultură. Satele Arcidosso, Cinigiano și Seggiano sunt locul perfect pentru producerea unora dintre cele mai bune uleiuri din provincie. În drum spre aceste localități, treceți pe lângă zone propice cultivării viței de vie și altor arome locale. În zona coastei, aveți ocazia să degustați uleiuri de calitate la Capalbio, Roccastrada sau Gavorrano.

Florența & Arezzo

Rețetele tipice din mediul rural florentin au ceva în comun: sunt făcute pentru a aprecia ulei de măsline local. Prin urmare, în Barberino Val d’Elsa este asociat cu ribollita și fettunta; în Reggello este asociat cu fasolea sulfuroasă. Totodată, în Calenzano, Bagno a Ripoli, Montaione sau San Casciano există numeroase facilități de producție. Greve in Chianti, faimos pentru vinurile sale, este locul ideal pentru producerea uleiului de măsline.

Ulei de măsline Chianti Classico (foto: Taste Atlas)

În fine, închei acest periplu în regiunea Arezzo, una din zonele cu rădăcini adânci în perioada antichității. Un aspect care poate fi întâlnit în Castiglion Fiorentino, o entitate care și-a păstrat tradițiile mșteșugărești din trecut. Este locul unde bucătăria tipică locală a rămas ancorată în timp. Aici puteți degusta vinuri de calitate, trufe și brânzeturi delicioase. Desigur, totul este preparat cu elementul de bază al bucătăriei locale: uleiul de măsline.

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.