Top restaurante cu 3 stele Michelin

0
897

Care țări pot pretinde că dețin cele mai luxoase restaurante împreună cu unele dintre cele mai spectaculoase experiențe culinare ale planetei? În numărul anterior al publicației noastre povesteam despre istoria ghidului Michelin și inovațiile aduse de acesta în zona gastronomiei, scopul lui fiind de a selecta și prezenta cele mai selecte restaurant (încă din 1926). Și fiindcă vorbim de această clasificare, trebuie spus că o stea înseamnă un restaurant foarte bun în categoria sa, în timp ce două stele reprezintă un preparat excelent. Totodată, o unitate cu trei stele Michelin se poate bucura de o bucătărie excepțională, pentru care merită să faceți o călătorie, indiferent de țara unde se regăsește.

Așadar, scopul articolului nostru este de a vă semnala numărul de restaurante cu stele Michelin existente la nivel internațional, numărul acestora arătând excelența gastronomiei locale. O gastronomie ce atrage în fiecare an din ce în ce mai mulți turiști, ceea ce duce la dezvoltarea segmentului de ospitalitate și, prin extensie, la creșterea calității ingredientelor utilizate în meniurile acestor locații. În fruntea acestei liste vom regăsi Japonia, o țară cu o cultură sănătoasă în ce privește alimentația. Chiar dacă puține țări reușesc să dețină un număr important de restaurante cu trei stele, Japonia este posesoarea în acest moment a douăzeci și opt de locații, cele mai multe din lume, potrivit blogului german Trois Etoiles (www.troisetoiles.de).

Franța se află pe locul doi în ierarhie, cu doar douăzeci și șapte de unități de trei stele, din care una se regăsește în Monte Carlo. Pe locul al treilea regăsim Statele Unite (surprinzător pot spune, ținând cont că deține pe teritoriul său cei mai mulți miliardari – peste o mie două sute de persoane), cu un total de paisprezece localuri. Din acest total, New York-ul găzduiește cinci, San Francisco patru, Chicago două, în timp ce diferența o întâlnim în Los Gatos, St. Helena și Yountville. Reîntorși pe continental European, menționăm Germania – țară care deține un număr de unprezece restaurante, în timp ce Spania și Italia se află pe locul trei, cu doar nouă unități fiecare. Dintre țările asiatice, China ocupă locul al doilea, pe teritoriul Republicii Populare regăsind zece restaurante (inclusiv dintre coloniile retrocedate de Anglia și Portugalia, fiecare având câte un restaurant).

Ierarhia nu putea continua fără unele dintre cele mai reprezentative țări de pe bătrânul continent, ne referim aici la Regatul Unit (deține cinci astfel de unități), Elveția (cu trei unități) și Belgia (cu două unități). Clasamentul realizat de Ghidul Michelin via Trois Etoiles este încheiat de Coreea de Sud – două unități. Cu toate acestea, se pare că la nivel internațional există o problemă în ce privește acordarea acestor “stele”. În 2010, Wall Street Journal relata că unii bucătari au observat în Japonia o creștere din ce în ce mai mare a restaurantelor cu trei stele Michelin, destul de greu de digerat de bucătării occidentali. De asemenea, unii observatori au pus la îndoială “larghețea” cu care se acordă aceste stele, în opinia lor fiind doar un mijloc de a ajuta Michelin să se stabilească în Japonia.

De altfel, în ultimii ani au apărut titluri care contestau importanța Ghidului Michelin. “Ghidul Michelin a pierdut esența”, a declarat unul. “Sunt stelele Michelin supra-evaluate?”, a continuat un altul. Paul Bocuse (decedat anul acesta – pe 20 ianuarie), un bucătar de renume mondial din Lyon, care, printre multe alte realizări culinare, a inventat supa de trufe pentru a o servi la o cină prezidențială franceză și al cărui restaurant, L’Auberge du Pont de Collan, este unul dintre puținele din Europa care au primit trei stele, declara la un moment dat că “Michelin este singurul ghid care contează”. Deși neoficială, concluzia ar fi că cei de la Michelin au subliniat, în mod indirect, că pentru cele mai bune locații a meritat întotdeauna să îți uzezi anvelopele, găsindu-se mereu noi resurse de calitate superioară. Mai multe detalii aici (www.viamichelin.com).

Top Michelin Guide

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.