Share This Article
Colecționarea timbrelor, cunoscută și sub numele de Filatelie, este un hobby la fel de vechi ca și timbrele în sine. De când națiunile au început să reglementeze și să standardizeze poșta, au existat oameni care au început să colecționeze aceste mici pătrățele de hârtie, prețul timbrelor de epocă continuând să crească de-a lungul timpului. Ținând cont de natura lor tranzitorie, majoritatea oamenilor aruncă timbrele primite odată cu o scrisoare sau vedere, fără ca destinatarul să ia în considerare posibila valoare a acestora peste ani. Iar multe dintre acestea sunt cu adevărat unice, chiar dacă colecționarii speră să găsească pe undeva, într-o mansardă, o raritate emisă cu mulți ani în urmă. În cele ce urmează, vă voi prezenta trei cele mai scumpe timbre emise vreodată!
British Guyana 1c Magenta (1856) – cu un preț de 9,48 milioane Dolari, timbrul este cel mai valoros din lume. În anul 1856, oficiul postal din Guyana Britanică a emis prima serie de timbre 1c Magenta pentru a fi utilizate în circulația ziarelor. Cum expedierea lor era în pericol să se piardă, a mai fost produsă încă o serie de urgență. Tipografii acestei serii de urgență au adăugat o mica barcă emisiei, aceasta putând fi văzută foarte slab pe suprafața timbrului – sub semnătura funcționarului poștal E.D. Wright – ceea ce o face distinctă de emisia oficială. Se știe că există doar o singură copie a acestui tiraj de urgență, descoperită pentru prima dată de un tânăr în anul 1873, el vânzând cu șase șilingi ceea ce avea să devină cel mai scump timbru din lume. Astfel, timbrul a crescut în valoare pe măsură ce colecționarii au realizat raritatea micului octogon pe care băiatul îl găsise. De atunci, el a trecut prin mai multe mâini, inclusive designerul și colecționarul Stuart Weitzman fiind în posesia lui. Prețul de 9,48 milioane Dolari a fost stability la ultima vânzare, fiind cel de-al patrulea record doborât în timp de acest timbre.
Treskilling Yellow (1855) – cu un preț de 2,6 milioane Doari, timbrul urcă se află pe locul doi ca valoare. Emis în anul 1855, el este o eroare de culoare a unuia dintre primele mărci poștale emise în Suedia. De obicei, acest timbre era realizat într-o nuanță de culoare verde-albastru, da roe roare necunoscută din timpul tipăririi a dus la o circulație scurtă a unor mărci poștale galbene în anii 1850. Se știe că un singur Treskilling Yellow a supraviețuit, deși aceste timbre au fost tipărite în foi de câte o sută bucăți. În anul 2010, baronul Jean-Claude Pierre Ferdinand Gunther Andre și soția sa au susțint că au depozitat în seiful Clydesdale Bank (Londra) nouă timbre Treskilling Yellow – acesta fiind spart și mărcile furate – ceea ce a făcut ca puternicul cuplu să intenteze process împotriva filialei britanice a băncii. Cu toate acestea, filateliștii și instanțele judecătorești au decis ca neintemeiată acțiunea lor, chiar dacă mulți speră să mai existe pe undeva în lume și alte copii ale celebrului timbru suedez.
Eroarea Siciliană a Culorii (1859) – emis în anul 1859, timbrul are o valoarea de 2,6 milioane și are o paricularitate deosebită: este incredibil de bine conservat. Majoritatea mărcilor poștale din anii 1800 sunt uzate în mod natural datorită, în mod evident, anilor scurși de la emiterea lor. Cu toate acestea, timbrul – care îl prezintă pe un bărbat cu barbă – arată de parcă abia a fost tipărit. Inițial, acest timbre era realizat în culoarea galbenă, dar o eroare a condus la realizarea lui în nuanță de albastru. Astăzi, la mai bine de două sute de ani de la emitere, e pare că există în lume două copii: unul dintre ele a deținut titlul de cel mai scump timbru vândut vreodată (în anul 2011 a fost cumpărat la o licitație pentru suma de 2,6 milioane Dolari), el fiind întrecut doar de British Guyana 1c Magenta.
Detalii aici: INVALUABLE