Share This Article
The Singleton 54 a fost recent prezentat de Diageo și este cel mai vechi whisky – de tip single malt – din portofoliul companiei. Această ultimă versiune a distileriei scoțiene se adaugă unui alt whisky din portofoliul mărcii – Talisker 43 Year Old Xpedition Oak – o băutură prețioasă care aduce un omagiu mediului marin care înconjoară facilitatea de producție de pe Insula Skye. Altfel, The Singleton 54 devine a doua băutură din colecția Paragon Time Collection, prima ediție fiind un whisky de 53 ani lansat în 2019 și foarte apreciat de critici.
În ce privește noua ediție, whisky-ul provine din ultimul butoi al anului 1966 și este limitată la doar 235 de sticle. Această limitare îl face una dintre cele mai rare expresii ale distileriei Glendullan – locul unde se produc whisky-urile The Singleton – până în prezent. Prețioasa licoare a fost produsă sub atenta supraveghere a lui Maureen Robinson, un Malt Master care a lucrat în ultimii patruzeci de ani în cadrul distileriei, acesta având grijă să-l transforme într-un whisky deosebit de complex. Rezultatul nu este doar un triumf al răbdării și abilităților acestuia, ci și una dintre puținele exemple de creativitate din lumea whisky-ului contemporan.
mai multe știri auto AICI
“Umplut inițial în 1966, butoiul de stejar european este cel mai apropiat de sfârșitul perioadei în care a fost realizat whisky-ul. Vechii distilatori au umplut acest butoi și este un privilegiu pentru mine să pot descoperii vechile stil artizanal la mai mult de jumătate de secol mai târziu. Îl văd ca pe un frumos balans între vechea artă a meșteșugului și utilizarea finisajelor moderne – oferind pasionaților un whisky prețios, o băutură stratificată și bine echilibrată”, explică Maureen Robinson. De altfel, Maureen Robinson a supravegheat atent maturarea prețiosului lichid în butoiul original, înainte de a-l transfera într-un butoi Pedro Ximenez.
Pentru un whisky care oferea deja un gust bogat, era deja un risc, dar modul în care a fost abordat de M. Robinson s-a dovedit a fi o carte câștigătoare. După ce a acumulat o profunzime suplimentară – în timpul celei de-a doua maturări – prețioasa licoare a fost înbuteliată la 44,1% ABV. Dea semenea, prezentarea este una atent aleasă: fiecare decantor este prezentat într-o cutie din lemn personalizată, concepută pentru a imita peisajele montane din Scoția. Decantorul în sine a fost realizat de artizanii Baccarat (Franța) și este decorat cu detalii din cupru, lansarea The Singleton având loc la Royal Greenwich Observatory din Londra.
Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal pentru mai multe informații AICI