“THE LAST CZAR”…. DINASTIA ROMANOV

0
1073

Un nou serial Netflix este disponibil cinefililor și pasionaților de istorie. Situat la intersecția dintre serial și documentar, “The Last Czar” ne prezintă ultima parte a Casei Romanov, familia imperială care a condus destinele Rusiei până la una dintre cele mai mari revoluții sociale din istoria omenirii. O istorie a familiei Romanov care continuă și astăzi să aprindă imaginația oamenilor, în special datorită modului tragic prin care a dispărut de pe scena politicii europene.

Foto – Netflix

Această dinastie, născută în anul 1613 – atunci când generalii Rusiei l-au ales pe Mihail Romanov drept țar al Rusiei – a domnit timp de peste trei secole, lăsând în urmă o moștenire învăluită în mister. În centrul atenției se află ultimul țar – Nicolae al II-lea – Netflix urmărind răsturnarea violentă a acestuia, un fervent credincios și refractar la reformele progresiste înfăptuite de predecesorul său – țarul Alexandru al III-lea. De asemenea, Rasputin joacă un rol proeminent în acest film-documentar, o figură mistică al cărui nume a devenit parte integrantă a căderii unui imperiu. Un auto-proclamat vindecător, enigmatic și mistic, Rasputin este chemat la căpătâiul țareviciului Alexis Romanov, fiul lui Nicolae al II-lea fiind diagnosticat cu hemofilie. Pe măsură ce influența lui Rasputin se răsfrânge asupra famieliei, furia poporului rus atinge cote din ce în ce mai înalte, unul dintre cele mai mari imperii ale momentului începând să se destrame. Totodată, noua serie ne prezintă trecutul tragic celor patru surori Romanov – Olga, Tatiana, Maria și Anastasia – ultima beneficiind și de o poveste învăluită (încă) în mister. O dramă realizată parțial ca un documentar, parțial după fapte reale și ficțiune, momentele cheie fiind disecate de experți și istorici, serialul oferind o viziune tridimensională a căderii a Imperiului Romanov (Țarist). Implicațiile istorico-politice ale unor țări precum Franța sau Anglia sunt cunoscute în cea mai mare parte, în special datorită gamei largi de documentare, seriale Tv și filme dedicate acestor teme. Dimpotrivă, Rusia nu a avut niciodată “onoarea” de a beneficia de o producție cinematografică suficient de largă și detaliată.

Foto – Netflix

Cel puțin nu în țările occidentale. Există o lipsă foarte mare de informație, filmele despre diferitele perioade ale istoriei Rusiei fiind aproape de zero, exceptând cel de-al doilea război mondial – destul de bine ecranizat. De fapt, nu discutăm numai despre “Revoluția de Iarnă”, o temă extrem de interesantă, ci despre istoria Rusiei în ansamblul ei. Iar în Occident se observă o lipsă de interes despre parcursul acestei țări și a elitei sale conducătoare, în special a familiei Romanov. Lăsând la o parte motivele din spatele acestei lipse de interes, “The Last Czar” este o oportunitate incredibilă pentru Netflix de a dovedi că nu se teme să creeze un excelent serial de televiziune, pasionant și plin de mister, acesta putând să devină chiar un contracandidat serios al altui film de succes: “The Crown”. Astfel, cele șase părți ale seriei – produsă și distribuită de Netflix începând cu 3 iulie – se concentrează pe urcarea lui Nicolae al II-lea pe tron, precum și căderea violență a acestuia. Serialul începe cu moartea tatălui său – țarul Alexandru al III-lea – și intrarea lui Nicolae în dinamica curții imperiale (din punct de vedere social și politic), el ajungând la conducerea unui țări vaste și, în același timp, incredibil de complexe. Spre deosebire de un documentar standard, în care opiniile experților sunt fundamentale, la descrierea ultimilor țari importanța “experților” chestionați este mai puțină sau chiar deloc. Cu toate acestea, marele merit al producției îl reprezintă analiza aspectelor adesea neglijate ale istoriei Romanovilor în ultimii lor ani de domnie. Mini-seria ni-l prezintă pe Nicolae al II-le ca pe un tată iubitor și soț devotat, incapabil însă să urmeze sfaturile familiei și a consilierilor săi, precum și să se impună în situații care necesitau o mână forțe. Figura lui era una ștearsă, alegând să închidă ochii până în ultima clipă le ceea ce se întâmpla în jurul lui și în vastul său imperiu (întins din Europa continentală și până în Extremul Orient).

Foto – Netflix

De asemenea, figura țarului este urmată de portretele – destul de interesante – ale țarinei Aleksandra Fëdorovna Romanova și a călugărului Rasputin (care nu are nimic în comun cu producția semnată de Century Fox din 1997). Aleksandra se dovedește a fi o femeie dependență de credințele și superstițiile populare, dornică să se mențină la acel minim de speranță pe care ar putea să i le ofere un “vrăjitor” (fiului său bolnav) de talia lui Rasputin. Pe de altă parte, călugărul este adevăratul protagonist al seriei. Un bărbat carismatic, nemilos, dar și fermecător, un personaj care știa să profite de toate mijloacele pentru a ajunge în vârful puteriii Rusiei Imperiale. Evident, este un moment în care ar trebui să ne întrebăm dacă intervențiile așa-numiților experți au adus lumină în această poveste, ele nefiind indispensabile? Ar fi fost mai util să investească această sumă (a “experților”) în cu totul altceva? S-au temut cumva cei de la Netflix să creeze un serial de televiziune care să concureze cu mult-urmăritul “The Crown”? Nu știm sigur, dar se pare că acest film-documentar nu reușește să creeze acea legătură indispensabilă între spectator și personajele din film. Ne oprim aici, cu descrierea noastră, recomandarea fiind aceea de a încerca să vizionați serialul, singurul mod prin care veți reuși să vă edificati – măcar și parțial – asupra unui episod din istoria recentă a omenirii, sfârșitul tragic al familiei Romanov (urmată de instalarea regimului comunist) continuând să fascineze generații întregi chiar și la un secol după dispariția acestora. Mai multe detalii sunt disponibile aici (ROMANOV).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.