Talisker, cel mai vechi whisky: Xpedition Oak!

0
274
Talisker 43 Year Xpedition Oak

Talisker a prezentat cel mai vechi whisky din istoria de peste 190 ani a distileriei. Denumit Talisker 43 Year Old Xpedition Oak: The Atlantic Challenge, whisky-ul este una din acele băuturile prețioase și un omagiu adus mediul marin care înconjoară facilitatea de producție de pe Insula Skye. Profilul acestui whisky rar este influențat de aerul sărat din regiune și aromele dulci-fumurii, note aduse de aerul cald care traversează Atlanticul. Influențe folosite de Talisker atunci când a îmbuteliat Xpedition Oak în butoaie cu doage care au navigat de-a lungul oceanului.

Talisker Xpedition Oak

Pentru această realizare, renumitul aventurier James Aiken a fost însărcinat cu transportul doagelor – pe o distanță de aproximativ 3260 mile – între La Gomera (Insulele Canare) și Antigua (Marea Caraibilor). Călătoria a durat 24 zile și a expus doagele la condiții intense, potențialul lemnului fiind astfel crescut pentru a influența gustului whisky-ului. Ulterior, doagele au fost returnate pe Insula Skye, transformate în butoaie și umplute cu prețiosul lichid – vechi de patru decenii – pentru a-i oferi o maturare finală intensă. Evident, textura sărată este dominantă, chiar dacă regăsim și un strat complex de dulceață.

Mai multe țtiri premium AICI

Talisker Xpedition Oak este perfect pentru pasionații care apreciează un whisky de calitate. De asemenea, pentru cei care doresc să adauge câteva picături de apă, gustul whisky-ului devine proaspăt și cu un finiș prelungit. Menționând această lansare, Ewan Gunn (Senior Global Brand Ambassador pentru Talisker) a spus: “Acest whisky este un single malt care surprinde universul aromelor Talisker: condimentat, dulce și cremos, cu note sărate care se regăsesc în dimineața de după furtună. Cele patru decenii de maturare i-au oferit o aromă deplină și  gust catifelat, rezultatul fiind o experiență elegantă”.

Talisker Xpedition Oak (lifestyle)

O reușită dublată de faptul că, James Aiken a navigat singur de-a lungul oceanului, urmând traseul anual al competiției Talisker Whisky Atlantic Challenge. O călătorie realizată și pentru a conștientiza eforturile depuse în această perioadă de protejare a faunei și florei oceanului. Und eziderat pe care distileria îl realizează cu ajutorul unei licitații speciale: prima sticlă Talisker Xpedition Oak urmează să fie scoasă la licitație, suma rezultată urmând să fie donate asociației Parley for the Oceans. Distileria colaborează cu organizația pentru protejarea a 100 de milioane metri pătrați ai ecosistemului marin până în 2023.

Mai multe țtiri premium AICI

“Cea mai mare parte a vieții mele se concentrează asupra oceanului și a modului cum interacționăm cu el. Această expediție mi-a permis să mă conectez la elementele naturii într-u mod cu totul nou: 24 de zile am navigat singur pe traseul La Gomera – Antigua la bordul bărcii mele Oaken Yarn. Am avut grijă de doagele din lemn, asigurându-mă că ajung în perfecta stare la destinație. O traversare care a fost pentru mine o experiență meditativă și provocatoare”, menționează James Aiken. În fine, pentru a marca această călătorie aventuroasă, Talisker a decis să realizeze doar 1830 sticle, o referință la anul înființării distileriei.

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal pentru mai multe informații AICI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here