Despre vinuri spumante și cocktail-uri

0
229
Cocktail Spumante (Foto - Flickr)

Sunteți la finalul unei săptămâni pline și vă aflați în drum spre casă, moment în care decideți să intrați într-un micuț și cochet magazin de băuturi fine. Pe unul din pereții magazinului se află aliniate numeroase sticle de vin spumant: etichete cunoscute “dansează” în fața ochilor tăi, privirea fiind atrasă (și) de nume mai puțin cunoscute. Ridici și citești etichetele, apoi le lași jos, le ridici înapoi, în timp ce alți cumpărători se mișcă în jurul tău, în cautarea vinului sau spumantului preferat.

Champagne – CAVA – Prosecco

Cineva îți spune că o Șampanie ar fi potrivită pentru un cocktail la finalul săptămânii, în timp ce altă persoană te îndrumă către un Prosecco sau CAVA. Evident, se naște o întrebare firească: Care spumante este potrivit pentru realizarea unui cocktail? Voi încerca să răspund la această întrebare, articolul fiind mai mult o prezentare a celor mai cunoscute spumante, decizia finală urmând să vă aparțină – în funcție de gust, cunoștiințele și experiențele fiecăruia dintre dumneavoastră. Fiindcă vorbesc de un produs de bază al unui cocktail elegant, trebuie să știți că cele mai cunoscute spumante sunt Champagne (Franța), Prosecco (Italia), CAVA (Spania). Așadar, ce fel de spumant alegem? Prețul reflectă întodeauna calitatea unui astfel de produs? Pentru majoritatea oamenilor, alegerea unui spumant este destul de frustrantă, e ca și cum ai citi o rețetă pentru un anume fel de mâncare care spune: “toacă și coace o legumă“, dar nu îți spune și cu ce să o asociezi sau cât timp să o prepari. Astfel de probleme apar când decideți să alegeți un anumit spumant, gândurile dumneavostră fiind îndreptate – inevitabil – către “cât de bună a fost alegerea făcută”. În cele ce urmează, voi încerca să vă ofer un ghid pentru alegerea spumantului potrivit gustului dumneavostră, fie că vorbim de realizarea unui cocktail alături de prieteni sau pentru o seară romantică.

Cocktail Champagne Lanson (Foto – Flickr)

Șampanie – o băutură care a fost întotdeauna etalonul de aur al vinului spumant. Solul, procesul de fabricație și cunoștiințele generaționale oferă o complexitate și calitate inimitabilă, utilizarea șampaniei în cocktail-uri fiind destul de scumpă, deși este cel cel mai bun mod de a crește calitatea unor astfel de băuturi. În general, cea mai utilizată este cea din categoria “Brut”, o șampanie care are între 0 – 12 gr./litru zahăr rezidual. De altfel, în magazinele specializate cea mai mare parte a Șampaniei este din categoria “Brut”. Instinctiv, s-ar putea să doriți un cocktail cu mai puțin zahăr, acest lucru fiind posibil dacă alegeți o Șampanie “Brut Nature” (0 – 3 gr./litru zahăr rezidual) sau “Extra Brut” (0 – 6 gr./litru zahăr rezidual) – chiar dacă acestea nu sunt foarte indicate. Cum în Șampanie există multă aciditate naturală, cele Seci (Dry) – cu un procentaj de zahăr rezidual situat între 17 – 32 gr/litru – s-ar putea să nu fie o alegere potrivită. Cum magazinele de vinuri oferă o gamă largă de produse, în funcție de bugetul fiecăruia dintre dumneavostră, puteți alege între o șampanie Lanson (191,30 Lei) sau Moėt Imperial (179,00 Lei);

Cocktail CAVA Anna de Codorníu (Foto – Flickr)

CAVA – la fel ca și Crémant, această băutură este obținută prin metoda Champagne (fermentare secundară în sticlă) și provine din provincial spaniolă Catalunya. Cu siguranță există băuturi expressive și dinamice Gran Riserva care se potrivesc la multe asocieri, dar pentru un cocktail, CAVA se află la intersecția dintre calitate și valoare. Unele mărci puternice, precum Anna de Codorníu Brut, sunt disponibile la prețuri de circa 15,00 euro (circa 74,00 Lei). ea este fabricate în mare parte din struguri autohtoni, îmbutelierea artizanală sau edițiile vintage putând să ofere arome ușor neobișnuite. Cu toate astea, majoritatea băuturilor clasificate CAVA sunt recunoscute pentru calitatea lor, în comparație cu șampania oferind prețuri ceva mai accesibile.

Cocktail Prosecco (Foto – Gabi Porter)

Prosecco – o băutură specială, el fiind produs într-un mod diferit de vinurile spumante menționate mai sus – cu mai puțină drojdie, deci cu o structură și intensitate ceva mai redusă. Cu note florale sau fructate, Prosecco este o băutură mai ușoară și mai ieftină decât șampania sau CAVA, fiind destul de potrivit pentru cocktail-uri. Așadar, dacă prefer un Prosseco, atunci rcomandarea ar fi mergeți pe această băutură. Totuși, se pare că gama cu prețuri reduse tinde să ofere băuturi mai dulci, ceea ce poate fi un impediment în realizarea cocktail-urilor.

Link-uri ssugestii: CHAMPAGNE; CAVA; PROSECCO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here