Sotheby’s, colecție de bijuterii Lady Hamilton

0
147
Sotheby's (Colier Emma - Lady Hamilton)

Sotheby’s prezintă între 10 și 17 decembrie una dintre cele mai uimitoare colecții de bijuterii, în centrul acesteia aflându-se un colier deținut de Emma, Lady Hamilton, cunsocută în istoria ca marea dragoste a Lordului-Amiral Horatio Nelson și ca muză a artiștilor de portret, precum cel al lui George Romney. Fiică a unui fierar, Emma a fost crescută de mama și bunica ei, În 1777, ea a lut numele de Emma Hart și s-a mutat la Londra, locul unde avea să lucreze ca femeie de serviciu pentru diferite actrițe ale teatrului Drury Lane din Covent Garden. Frumoasă și ambițioasă, Emma a devenit model și dansatoare pentru scoțianul James Graham, în cadrul Temple of Health.

Sotheby’s (Colier. Emma – Lady Hamilton)

Licitația de bijuterii a lunii decembrie are în centrul ei un colier purtat de Lady Hamiltom (dragostea Lordului-Amiral Horatio Nelson și muză a portretistului George Romney), precum și numeroase alte alte piese ce au aparținut aristocrației de la la finalul secolelor XVIII și XIX (inclusive din perioada Belle Epoque). Scurta noastră poveste – urmând să revenim cu un material mai larg despre cea care a fost Emma, Lady Hamilton în ediția print a publicației naostre – ne poartă în anul 1800, moment când protagonista noastră este nevoită să revină la Londra după ocupația franceză a orașului Napoli, ea fiind nevoită să-și vândă bijuteriile purtate la curtea napolitana, înlocuindu-le cu achiziții mult mai modeste (de la bijutierul londonez John Slater, The Strand).

Se spune că Emma nu avea înclinații către bijuterii și haine extravagante, preferând deseori ținutele modeste ale clasei mijlocii. Chiar dacă, informațiile din epocă menționează și achiziția unor piepteni din aur, coliere și cercei cu perle – atât reale, cât și imitații – amestiste, acvamarine montate în seturi de filigran de cannelite, favorizând în general nuanțele perioadei Regency. De asemenea, Emma deținea diferite pandative cu crucea malteză – favoritele ei – aceasta fiind popularizată de ea după primirea (din partea Țarului Rusiei) uneia ca recunoaștere a muncii caritabile în sprijinul maltezilor de sub ocupația franceză. Ulterior, i s-a oferit unul cu diamante din partea reginei Maria Carolina (sora Mariei Antoinette, recent executată), un compliment indirect pentru Horatio Nelson, cel care urma să ajute la evacuarea familiei regale înainte de ocupația fraceză și, mai târziu, pentru înăbușirea răscoalei republican din Napoli.

Sotheby’s (Colier Emma – Lady. Hamilton)

Tot în anul 1800, Emma avea să fie protagonista unui portret realizat de Johann Heinrich Schmidt – și în care purta crucea malteză – acesta fiind păstrat de Horatio Nelson în cabina de pe celebrul HMS Victory. Colierul, piesa care urmează să fie licitată zilele acestea, este un supraviețuitor neobinșnuit al bijuteriilor care erau la modă la începutul secolului al XIX-lea. Pietrele multicolore sunt completate de motivul panseluțelor – într-un cadru timpuriu – un precursor al utilizării ulterioare a cannetille-lor filigranate. Însă, războaiele napoleoniene au perturbat grav comerțul global, în această perioadă era o practică obișnuită să se refolosească bijuterii produse anterior – în stiluri mai la modă. Colierul Emmei este un exemplu în acest sens, pietrele principale sunt așezate pe pene de aur tăiate și reutilizate din piese anterioare secolului al XVIII-lea, montate ulterior în filigranuri mai la modă – cu motive populare Pansy – și folosirea unor pietre prețioase mai mici, conform practicii din acea perioadă.

Stilul și forma colierului sunt tipice pentru bijuteriile pe care Emma (Lady Hamilton) se știe că le purta la întoarcere în Londra anului 1800, motivul Pansy reprezentând dragostea ei pentru H. Nelson și iubirea paltonică pentru Sir William. O piesă care păstrează un accesoriu de pandativ – ce pare să fi susținut inițial o cruce malteză – un favorit al Emmei. Foarte probabil, Emma ar fi putut purta acest colier la un concert susținut la Londra – în casa Ducelui de Norfolk – în compania Prințului de Wales (ianuarie 1801), unde se știe că a avut o apariție strălucitoare – pentru a câștiga presa londoneză a epocii – și pentru estompa scandalul legăturii sale cu Horatio Nelson. Ulterior, această piesă a fost vândută Contesei de Aldborough, care i-a dat-o lui Lady Campbell Barcaldine și, în cele din urmă, lăsat moștenire domnișoarei Erica Rose Campbell de Barcaldine. Sursă documentare: SOTHEBY’S

Mai multe informații aici: STYLE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here