Shiki-Shima, experiență de cinci stele

0
531
Shiki-Shima

Pentru pasagerii trenului Shiki-Shima, experiențele de cinci stele încep încă din stația Tokyo, capitala imperială a Japoniei. La sosirea în gară, cei care aleg această călătorie sunt întâmpinați de covorul roșu – de-a lungul Platformei 13.5 – spre ușile luxosului tren, aici ei fiind întâmpinați de personalul extrem de politicos. Un vehicul frapant, futurist, realizat în nuanțe de șampanie și aur, cu ferestre „tăiate” în diverse forme geometrice, trenul oferind opulență și „atingeri” inspirate.

Interiorul trenului este marcat de mobilierul special, luxos, oaspeții beneficiind de servicii ce includ majordom, recitaluri de pian și meniuri rafinate (pregătite sub îndrumarea bucătarului șef cu stele Michelin – dl. Katsuhiro Nakamura). Luxul este omniprezent, de la sticlăria complicată – tăiată manual – și până la candelabrele contemporane (construite pentru a economisi energie) și barele din metal din salon – ce amintește de ramurile unei păduri specifice insulelor japoneze.

În acest punct al poveștii noastre, se cuvine să ne întoarcem (puțin) în timp…. mai exact, în anul 1964, an în care Japonia inaugura primul său tren rapid – o inovație care a schimbat total transporturile și care continuă să ofere recorduri de viteză. Astăzi, Japonia a intrat în era vitezei – când vine vorba de tehnologia feroviară – deși abordarea s-a mutat către serviciile de lux. Astfel, spre deosebire de „vărul” de mare viteză Shinkansen, a luat naștere una dintre cele mai spectaculoase garnituri feroviare: Shiki-Shima – un tren lansat în luna mai a anului 2018 și operat de compania JR East –  serviciile de lux punând pe primul plan călătorul.

Trenul are ca bază de plecare Tokyo și operează în regiunile Kanto, Tohoku și Hokkaido la viteze de maxim 110 km/oră – circa o treime din viteza celui mai rapid tren din Japonia – noua garnitură alăturându-se unor alte trenuri luxoase: Seven Stars – ce traversează partea sudică a regiunii Kyushu (lansat în 2013); Twilight Express Mizukaze – care a debutat în vestul Japoniei în iunie 2018 și Royal Express (realizat din lemn, în stilul anilor 1800/1900) – lansat în luna iulie a anului 2018. Practic, în acest moment Shiki-Shima este un hotel de lux pe roți.

Trenul dispune de șaptesprezece apartamente cu panouri (contrastante) din lemn de cedru și lac roșu, aici regăsind futoni ce includ shikibuton (saltea) și kakebuton (un tip de plapumă) – un tip de pat ce poate fi pliat pentru a putea beneficia de un spațiu mare – și felinare moderne în stil „washi”. Zona unde se servește masa oferă meniuri inspirate din cele patru anotimpuri (numele trenului însemnând „Insula celor Patru Anotimpuri”) și regiunile prin care trece trenul.

De asemenea, pentru cei care doresc să admire peisajele, în fiecare capăt al trenului există locuri speciale de unde pot privi câmpurile, pădurile și marea ce înconjoară insulele japoneze. Realizat de Ken Kiyoyuki Okuyama, cunoscut pentru colaborările avute cu mărci precum Porsche sau Ferrari, alături de inovațiile aduse trenurilor-glonț, Shiki-Shima aduce în „fața” oaspeților identitatea culturală a Japoniei: combinarea vechiului și a noului, tradiționalul și futurismul.

După cum remarcă publicația „The Telegraph”, „Pentru a conecta trecutul cu viitorul, trenul reprezintă o încercare de a impregna cultura japoneză cu expresii noi, care încorporează elemente contradictorii – statice și dinamice – alături de tradiție și viitor”. Ca un rezumat, am spune noi, „Shiki-Shima reprezintă tradiția viitorului în Japonia”. În ce privește caracteristicile trenului, Shiki-Shima oferă unele dintre cele mai spectaculoase condiții de călătorie. Apartamentele sunt perfect izolate, beneficiind de confortul unei case tradiționale japoneze – spațiu și liniște – mai ales când vorbim de cele două apartamente situate în Car 7.

Aici, caracteristicile esențiale sunt băile luminoase, locul unde pasagerii se pot bucura servicii tradiționale, vanele fiind produse din lemn aromatic de chiparos (adus din regiunea Kiso – provincia Nagano). Băile, ce amintesc de camerele unui vechi ryokan (han tradițional), sunt poziționate sub o fereastră și beneficiează de un delicat ecran pentru intimitate. Totodată, cele mai bune apartamente dispun de tatami cu scaune „înfundate”, flori proaspete, șeminee și binocluri Swarovski (realizate manual) pentru a putea admira peisajele ce se ‚scurg” prin fața ferestrelor panoramice.

O atmosferă diferită predomină la fiecare capăt al trenului, coridoare – realizate în stil futuristic, în nuanțe de roșu – conduc oaspeții la punctele de observație situate deasupra cabinei mecanicilor. Spațiile sunt marcate de ferestrele abstracte și design-ul canapelelor italienești contemporane (din piele naturală albă). Covorul texturat se prezintă în nuanțe de verde – o culoare ce aduce aminte de mușchiul verde din padure – și a fost proiectat de arhitectul Kengo Kuma, el adăugând o dimensiune naturală a acestui spațiu aerisit.

Coridoarele înguste duc spre apartamentele care evocă estetica japoneză clasică. Panourile din aluminiu, cu motive florale, folosesc tehnica japoneză kumilo (standardele de siguranță japoneze au determinat constructorul să utilizeze aluminiul în detrimentul lemnului). Meniurile servite de restaurant sunt la fel de subtile și rafinate, precum este decorul – sosurile cu usturoi negru sunt însoțite de bucăți de carne de vită Iwate, fructe de mare și castraveți. Mesele oferă priveliști asupra mediului înconjurător, fiecare dintre acestea beneficiind de finisaje din lac negru și sunt produse de meșteri din Aizu (din prefectura Fukishima); tacâmurile personalizate sunt realizate de meșteri de la Yamazaki Kinzoku Kogyo, în timp ce paharele ceremoniale pentru sake – realizate în stilul Edo kiriko – sunt produse de specialiștii de la Kobayashi Glass din Tokyo.

În ce privește viteza de deplasare, Shiki-Shima a fost gândit pentru relaxare și observare a peisajelor din insulele japoneze, tehnologia fiind totuși una de vârf. Astfel, garnitura dispune de un control avansat al motorului diesel, ceea ce înseamnă că poate fi utilizat, în mod neobișnuit, atât pe linii diesel, cât și pe linii electrice. De asemenea, el este singurul tren ce poate transporta pasageri prin tunelul submarin ce leagă insula principală Honshu de nordul Hokkaido. În fine, trenul Shiki-Shima oferă călătorii de o zi, două și trei nopți, prețurile fiind situate între 2500 euro și 7300 euro de persoană, aici fiind inclusă și pensiunea completă. Mai multe detalii aici (Shiki-Shima).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.