Sharjah, centru expozițional în deșert

Sharjah Jebel Buhais

Sharjah este un emirat ce face parte din statul Emiratele Arabe Unite (UAE), un loc un Hopkins Architects a completat structura Buhais Geology Park Interpretive Centre – un spațiu expozițional situat pe o fostă zonă preistorică. Centrul se află în mijlocul deșertului – la circa 30 km de orașul Sharjah – în apropierea sitului arheologic Jebel Buhais din câmpia Al Madam. Conform dlui. Simon Fraser (Directorul Hopkins Architects), “Atunci când am explorat zona Jebel Buhais, prima noastră priveliște a fost soarele de după-amiază”.

Sharjah Jebel Buhais

“Regiunea oferă un cadru uimitor de frumos, Jebel Buhais fiind o prezență extrem de puternică”. Clădirea se află pe o fostă mare preistorică și se prezintă cu o formă inspirată din fosilele aricilor de mare găsiți în regiune. “Design-ul se inspiră din aricii de mare fosilizați, aceștia datând de aproxiamtiv 65 milioane ani și regăsiți cu ușurință pe toată suprafața sit-ului arheologic”, a completat dl. Fraser pentru publicația Dezeen. “Rareori un architect a avut șansa de a proiecta o clădire în mijlocul unui peisaj atât de spectaculos, cu semnificație geologică și culturală”.

Sharjah Jebel Buhais

Construcția centrului este formată dintr-un grup de patru clădiri din beton armat, în formă circular și interconectate, acoperite cu oțel în culoarea bronzului.un pod conduce către recepția clădirii, locul pe unde vizitatorii intră în salile principale de expoziție – prima închisă, a doua cu vedere la Jebel Buhais. Aceste spații duc la un teatru cu vedere spre formațiunea stâncoasă din apropiere. “Spațiile interioare ale centrului permit vizitatorilor să urmeze o călătorie care îi conduce în final către explorarea zonei Jebel Buhais în sine”, explică Simon Fraser.

Sharjah Jebel Buhais

“Suntem încrezători că această nouă construcție va încuraja oamenii din întreaga lume să înțeleagă modul în care peisajul s-a schimbat de-a lungul timpului și activitățile tectonice care au dus la schimbarea zonei”. O cafenea vine să completeze structura, poziționată pe un al treilea pod, cu o terasă ce oferă spctaculoase priveliști asupra Jebel Buhais – în timp ce al patru pod este ocupat de toalete și diferite compartimente de depozitare. De asemenea, Hopkins Architects a colaborat cus tudioul DHA Design pentru realizarea unui spectacol de lumini pe timpul nopții.

Sharjah Jebel Buhais

“În ce privește clădirile, acestea se sprijină pe o fundație din beton armat – sub forma unor discuri. Fundațiile sunt puțin adânci și podeaua se află situată direct pe pământ”, continua dl. Fraser. “Structurile sunt amplasate pe o suprafață relativ nivelată a solului, astfel încât nu au fost necesare lucrări majore de excavare”. Centrul pentru vizitatori este unul din cele două proiecte dezvoltate de Hopkins Architects pentru Autoritatea de Conservare și Protecție a Mediului din Sharjah, al doilea centru fiind ridicat într-o rezervație naturală situată pe coasta de est a emiratului.

Sharjah Jebel Buhais

“În zona sitului costier au fost găsiți arici de mare fosilizați, în regiunea Al Qurum Mangroves & Turtle Interpretive Center”, menționează dl. Fraser. “Intenția noastră a fost ca ambele proiecte să ofere aceeași tipologie, chiar dacă ele sunt adaptate la informații diferite”. Clădirea va fi construită la sud de orașul Kalba, în apropierea unei fabrici de gheață din anii 1970 – una din multele exemple de arhitectură din anii 1970 – 1980, conservate de Fundația de Artă Sharjah. Mai multe detalii despre centrul expozițional AICI. Foto/Sursă: Marc Goodwin/Dezeen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here