Sdijuno, un aperitiv originar din Abruzzo

0
51
Sdijuno - Aperitivul din Abruzzo

Sdijuno. La prima vedere, pare a fi un cuvânt cu rezonanță arabo-orientală. Cu toate acestea, el este originar din Abruzzo și desemnează un aperitiv servit în mediul rural al zonei de sute de ani. Recent, el chiar a fost definit de cercetătorii de la Universitatea din Teramo drept un “elixir” perfect pentru o viață cât mai lungă. Un produs existent în regiunea Abruzzo, parcă, dintotdeauna. La bază el nu este un aperitiv ad-literam, el fiind mai degrabă servit la mijlocul dimineții și are în compunere produse locale simple din tradiția țărănească a locului.

Sdijuno – Aperitivul din Abruzzo

Denumit “sdijuno”, cuvântul are la bază un termen ce te duce cu gândul la “post”, deoarece această masa era capabilă să țină de foame o mare parte din timpul destinat muncilor agricole. O gustare abundentă în calorii – compusă din brânză, două felii de pâine, prosciutto și ouă asezonate cu legume – ea fiind timp de secole principala masa servită de-a lungul zilei. De altfel, în cursul anului trecut a fost chiar subiectul unui studiu denumit “Centenari” – un sondaj asupra obiceiurilor alimentare a populației din regiunea Abruzzo. Prin urmare, se pare că acest timp de gustare este unul deosebit de sănătos, “capabil să explice – alături de factori de mediu, nutriționali și genetici – longevitatea populației locale”.

Sdijuno – Aperitivul din Abruzzo

De fapt, în regiune există mai mult de o sută cincizeci de municipalități cu o rată de longevitate ridicată, aproape toate fiind situate în zonele adiacente a “Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga” – localitățile Gran Sasso, Majella și Marsica. Locuri în care ritmul lent al vieții nu au cedat în fața modernității – cu sate “înghețate” în timp și oameni ajunși la vârsta senectuții – ce continua să respecte ritualul sdijuno, ceea ce le permite să servească o gustare bogată în mijlocul dimineții și să încheie ziua cu o cină ușoară. Mai multe detalii pot fi regăsite AICI. Sursă – Gambero Rosso/Wikipedia/GreenMe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here