SCURTĂ ISTORIE A BRÂNZEI SPANIOLE

Scurtă istorie a brânzei spaniole – un sortiment care face parte dintr-o lungă tradiție a Peninsulei Iberice, iar istoria sa o urmărește pe cea a țării cu influența celților, romanilor, arabilor sau a civilizației creștine, multe dintre descoperirile arheologice – ce se întind până la epoca bronzului – confirmând faptul că tehnicile de producție erau foarte bine dezvoltate încă din acele timpuri.

Istoria brânzei spaniole – detaliu.

Muzeul Național de Arheologie din Madrid a prezentat o “brânză” ce datează din anul 2000 î.Hr, proveniența acesteia nefiind încă identificată. De asemenea, săpăturile efectuate de-a lungul peninsulei au scos la iveală diferite ustensile, recipiente din lut și unelte ce erau utilizate la producția brânzeturilor locale. Una dintre cele mai bogate regiuni din Spania – în depozite ce aparțin epocii bronzului și fierului – este La Mancha, aici fiind descoperite diferite ustensile utilizate la fabricarea brânzeturilor, precum și resturi ce proveneau de la ovine.

Totodată, săpăturile recente au adus la suprafață diferite statui (de mici dimensiuni) ce reprezentau pahare și fragmente ceramice despre care specialiștii muzeului spun că ar fi putut fi folosite la fabricarea brânzei. Fragmente de istorie ce ne arată că în regiunea La Mancha oamenii au vânat și capturat oile sălbatice încă din perioada Cuartenarului, laptele colectat de la animale fiind unul extrem de bogat în nutrienți, o cantitate destul de mică din acest produs fiind necesară pentru realizarea primelor sortimente de brânzeturi spaniole.

De asemenea, există numeroase indicii că celtii au perfecționat tehnicile de producție a brânzeturilor în zona Pirineilor, Cantabriei sau Galiciei. Cu toate acestea, modalitatea de producție era una destul de primitivă, majoritatea brânzeturilor trebuind să fie consumate rapid – un exemplu constituindu-l modul în care era produs cheagul (până la invazia romană), acesta fiind extras și introdus în vaze perforate pentru a se obține o drenare naturală. De asemenea, unul dintre sistemele de păstrare a brânzei consta în îngroparea ei sub cenușa unor lemne arse, fiind creat astfel un strat protector.

Regele Alnfonso al X-lea de Cstilia

Descoperirea majoră a fost sarea, adăugarea acestui “ingredient” oferind posibilitatea păstrării ei pe o perioadă de timp mult mai îndelungată. Ajungem și la prima mențiune a brânzeturilor provenite din provincia spaniolă – spațiul Iberic a fost înglobat în Imperiul Roman după al doilea război punic (în jurul anului 219 i.Hr.) – sortimentele produse aici fiind comercializate în piețele din Roma (vânzarea lor întinzându-se parcursul a câteva secole). Odată cu invazia arabă din secolul al VIII-lea, calitatea turmelor a crescut, în timp ce tehnicile de producție a brânzeturilor au cunoscut progrese semnificative.

De altfel, lumea musulmană s-a bucurat de beneficiile calitative ale brânzeturilor iberice, în special de cea denumită Tortas d’Almansha (La Mancha) – termenul utilizat însemnând “pământ fără apă”. În anul 1273, Regele Alfons al X-lea de Castilia a create ordinul “Honrado Concejo de la Mesta” – o organizație care a inclus crescătorii de oi din peninsula – scopul acesteia fiind de a răspândi cunoștiințele despre modalitatea de creștere a ovinelor și diferitele tehnici de producție a brânzeturilor iberice. În această perioadă, mânăstirile au început să dezvolte mai multe sortimente de brânzeturi, un exemplu fiind Santiago de Compostela – o zonă cunoscută pentru unul dintre cele mai dificile pelerinaje (practicat și astăzi) – diferitele ordine monahale ce activau aici oferind una dintre cele mai diversificate game de brânzeturi.

De altfel, sortimentele de brânză produse aici au călătorit de-a lungul lumii cunoscute atunci (în special în vestul Europei), descrieri ale acestora fiind regăsite chiar și în celebra operă “Don Quijote de la Mancha” – ce aparține scriitorului spaniol Miguel de Cervantes Saavedra – cu numeroase aluzii la “lumea” brânzei spaniole. Cu o îndelungată și bogată istorie, se poate spune astăzi – din punct de vedere calitativ – că brânzeturilor spaniole sunt comparabile, dacă nu chiar superioare, cu cele ale țărilor (Italia sau Franța) recunoscute pentru îndelungată tradiție a producerii acestui important aliment. În fine, țînând cont de scurta noastră incursiune în istoria brânzeturilor spaniole, vom reveni în perioada următoare cu prezentarea numeroaselor sortimente produse în Peninsula Iberică. Poftă Bună! Sursă – Androuet.com/Wikipedia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here