Scarperia, aroma epocii medievale

Scarperia este unul dintre cele mai interesante centre istorice din Mugello. Orașul, construit ca un avanpost florentin de-a lungul drumului ce leagă Florența de Bologna, a devenit o piață importantă și un loc popular de odihnă, în principal datorită poziționării sale. Chiar și astăzi, orașul este împărțit în două de șoseaua ce duce spre Bologna, clădirile formând o țesătură urbană – marcate de turnuri pătrate situate la intervale regulate – în jurul acestuia.

Scarperia

Inima acestui pitoresc orășel fortificat o reprezintă Palazzo dei Vicari, o reședință severă, construită în secolul al XIV-lea, clădirea fiind orientată către piața centrală, în timp ce în spatele ei se regăsește o fortificație solidă. Două ziduri mari, care formează o curte interioară vastă, ajută la evidențierea acestei construcții în partea estică, în timp ce latura de vest este compusă doar din rămășițele vechii construcții medievale. Întregul complex este dotat cu spații destinate apărării, după cutremurul petrecut în 1929, construcția beneficiind de lucrări de refacere în stilul Palazzo Vecchio din Florența (construcția fiind, se pare, realizată după planurile aceluiași architect – Arnolfo di Cambio). Fațada este decorată cu stema familiei care a stăpânit timp de secole în această zonă, ceea ce demonstrează cât de râvnită a fost această poziție. O mențiune se îndreaptă spre emblemele realizate din teracotă sau sticlă, acestea provenind de la atelierul della Robbia sau Benedetto Buglioni. Interiorul este caracterizat de fresce renascentiste, în contrast cu aspectul auster al exteriorului. La etajul superior, în prima cameră, vizitatorii pot admira “Madonna cu Copilul și Sfinții” (realizat în anul 1554), stilul picturii fiind al școlii lui Ghirlandaio. De asemenea, puteți avea ocazia să vizitați “Museum of Knives and Cutting Tools”, dedicat a ceea ce a însemnat Scarperia în domeniul artizanal de-a lungul secolelor.

Scarperia - Museum of Knives and Cutting Tools

Două clădiri religioase interesante se află poziționate în piața principală, mă refer aici la “Propositura” – fondată de Frate Napoleone dei Galluzzi în anul 1326 și numită după Sfinții Iacob și Fillip – biserica fiind extinsă în 1870 după desenele arhitectului Mario Falcini. Decorațiunile interioare includ o compoziție circulară din marmură (realizată de Benedetto di Maiano), un tabernaclu (realizat de Mino di Fiesole) și un crucifix (realizat de Jacopo Sansovino), precum și numeroase picturi. Cea de-a doua clădire este Oratoria Madonna di Piazza, construcția datând din anul 1320, clădirea fiind marcată de episoade marcante de-a lungul istoriei: aici a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de ascultare a Viceguvernatorilor în fața Podestà, ulterior aceștia asumându-și funcția în care au fost numiți. De asemenea, în mijlocul capelei se regăsește un tabernaclu (în stilul gotic târziu) realizat în 1490 și tabloul “Madonna di Piazza” a lui Jacopo del Casentino, redescoperită, după tradiție, în fântâna pieței. Pentru a completa turul acestui orășel fascinant, care se numără printre cele mai frumoase cetăți medievale din Italia, trebuie să vizitați neapărat Oratoria Madonna dei Terremoti și Madonna del Vivaio. Nu departe de acestea, aveți posibilitatea să admirati “Torrino”, un turn medieval ce este înconjurat de o frumoasă grădină italiană. Colecția de artă sacră și Centrul pentru Documentare Arheologică din Sant’Agata merită, de asemenea, menționate ca demne de a fi vizitate. În fine, Scarperia este un loc important pentru iubitorii de automobile și motociclete, și asta pentru că în apropiere se află faimosul Mugello Autodrome. Dacă am reușit să vă conving în a vizita acest oraș, trebuie neapărat menționată ca perioadă optimă de vizitare începutul lunii septembrie, în această perioadă fiind sărbătorită și fondarea orașului (8 septembrie), o procesiune fascinantă având loc în diferitele districte ale cetății. Închei cu tradiționalul A Presto! Text de – Mihai Leonard.

Scarperia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here