Salonul oficial, 50 de ani de onoruri

0
14

Salonul oficial – Se întâmpla în urmă cu cincizeci de ani, mai exact pe 2 august 1969. O zi marcată de vizită lui Richard Nixon, președintele Statelor Unite fiind prezent în România pentru a doua oară. Prima dată fusese în anul 1967, când era doar candidat la Președinția SUA, Nicolae Ceaușescu primidu-l cu onorurile rezervate unui șef de stat, iar Richard Nixon îi era recunoscător pentru că vizita din 1967 îl ajutase să pledeze în campania electorală pentru renunțarea la confruntarea dintre Occident și Uniunea Sovietică.

Aeroportul Internațional Henri Coandă

Anul 1969. Richard Nixon revine în România în calitate oficială, vizita președintelui american având și rolul de a sublinia aprecierea Occidentului față de faptul că, în 1968, Nicolae Ceaușescu se opusese și condamnase invazia sovietică din Cehoslavacia, menită să înăbușe “Primăvara de la Praga”. Un an început bine pentru Nixon, el reușind să ajungă președintele Statelor Unite după mai multe încercări, construindu-și – în campania electorală – o imagine de campion al stabilității și al “mulțimii tăcute” de americani care preferau limbajul faptelor în detrimental discursurilor înflăcărate. În plus, el promisese concetățenilor pace și onoare în Vietnam, un loc care nu simboliza doar lupta purtată de SUA, ci și de URSS sau China, țări cu interese geopolitice și militare în această parte a lumii. O poveste de reconciliere ce avea să înceapă de la București, Nixon considerând că trebuie să-l cunoască pe Ceaușescu, cel care se opusese invadării Cehoslovaciei cu un an înainte. De altfel, nimeni nu se aștepta ca el să stea mai mult de 24 ore la București, ținând cont că urma să se desfășoare (la 4 august) Congresul Partidului Comunist Român. De altfel, înaintea vizitei la București, Casa Albă anunțase că prezența președintelui Nixon va dovedi hotărârea administrației americane de a depăși era confruntărilor Est-Vest, războiul rece, și de a păși pe calea negiocierilor. Ajungem în data de 2 august 1969, moment în care Nixon își începea a doua vizită în București. Un turneu istoric, ținând cont că era prima vizită a unui președinte american în România și prima vizită într-o țară din blocul socialist (după cel de-al doilea război mondial). Încă de la coborârea din avion, Nixon avea să observe schimbările care marcau capitala României de atunci, un prim impact fiind primirea în noul Salon Oficial al Aeroportului Internațional Henri Coandă – acesta fiind inaugurat cu ocazia vizitei președintelui Statelor Unite.

Richard Nixon & Nicolae Ceaușescu. Foto – Paul Slade/Paris Match via Getty Images

Un spațiu modern și funcțional pentru acele vremuri, Salonul Oficial reprezentând poarta de intrare pentru nenumărați președinți și șefi de stat – atât în perioada comunistă, cât și după Revoluția din decembrie 1989. Personalități de prim rang americane, precum Gerald Ford (1975) sau Jimmy Carter (1978), au fost completate de figurile politice din statele comuniste și nu numai. După 1989, Salonul Oficial al Aeroportului Internațional Henri Coandă s-a bucurat de “pașii” Papei Ioan-Paul al II-lea, Papa Francisc sau Regele Mihai I al României. De asemenea, pe aici au trecut Bill Clinton (în 1997, imediat după summit-ul NATO de la Madrid) sau George Bush (în 2002, la doar două zile după ce România a fost invitată oficial să înceapă convorbirile de aderare la NATO). Înainte de a închide povestea noastră, trebuie să menționăm și recenta renovare a Salonului Oficial – petrecută cu ocazia preluării de către România a președinției rotative a Consiliului UE – renovarea incluzând lucrări de modernizare în interior și exterior, la care s-au adăugat schimbarea mobilierului și a altor decorațiuni interioare. La acel moment, dl. Valentin Iordache (purtător de cuvânt al CNAB) declara: „A fost nevoie de o renovare a Salonului Oficial de la Henri Coandă, inclusiv de înlocuirea mobilierului uzat, a ușilor sau obiectelor sanitare, pentru că ne adresăm unor clienți din categoria VVIP (persoane considerate de nivel zero), iar la acest nivel imaginea contează. Și aici vorbim de imaginea României”. Cincizeci de ani de activitate intensă, cincizeci de ani în care Salonul Oficial a fost poarta de intrare pentru nenumăratele personalități ale lumii politice internaționale – un spațiu care a contribuit substanțial la imaginea internațională a României. Mai multe detalii sunt disponibile aici (NIXON).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here