Share This Article
În perioada 20.04/15.07.2024, Palazzo Barberini din Roma găzduiește “Day for Night”, eveniment care explorează noul realism în arta americană modernă. Vizitatorii vor putea accesa singurul apartament rococo din oraș, o fantezie cu uși aurite și pereți cu mătase pictată delicat.
Conceput de Massimiliano Gioni (Director Artistic New Museum) evenimentul propune un concept bazat pe “more is more concept”. “Urmez ceea ce se presupune că ar fi spus Andy Warhol: leave them wanting less”, spune Massimiliano Gioni. Expoziția are loc la Palazzo Barberini (Roma), o clădire care revendică titlul de “locul de naștere al Barocului”. Între 1627/1633, Francesco Borromini și Gian Lorenzo Bernini au interpretat noul stil.
Decorul
Sărbătoare a artelor, clădirea este marcată de scările ce par să se învîrtească la infinit în sus. În acelasi timp, tavane elaborate și foaiere uimitoare estompează granița dintre spațiile reale și cele pictate. În timp ce o parte a clădirii include operele lui Caravaggio (artist de secol XVI), cealaltă este dedicate expozițiilor temporare. Este locul unde evenimentul “Day for Night” se desfășoară în toată splendoarea, oferind vizitatorilor un impact vizual deosebit.
A fost nevoie de puterea unui colecționar și antreprenor de modă (Tony Salamé) pentru a revendica acest spațiu. Originar din Liban, dar cu naționalitate italiană, Salamé a înființat Aïshti Foundation în Beirut, alaturi de soția sa, Elham. Colaborator al lui Gioni de peste un deceniu, Salamé a pus la dispoziția acestuia colecția de peste 4.000 lucrări. “Vin la Roma de peste 13 ani, fiind conștient de legăturile profunde dintre Italia și SUA”, spune Salamé.
Expoziția
Parțial, ca paralelă la naturalismul lui Caravaggion, Gino s-a concentrate pe ceea ce înseamnă realismul într-o țară ca SUA. Curatorul a creat un mesaj urban dezordonat, bazat pe lucrăriile artiștilor Kaari Upson și Klara Lidén. De aici începe o distribuție multi-generațională de pictură și montaj din anul 2000 și până în prezent. Totodată, regăsim lucrările Dark Light (2017) a lui Nicole Eisenman sau Talking Twin a Danei Schultz (2023).
Instalația de artă aduce împreună diferite lucrări, ca o conversație între ele. Portretele pastelate ale lui Nicolas Party se confruntă cu interpretarea diferită a lui Karen Kilimnik. Un perete întreg este dedicat lui Raymond Pettibon, urmat de o secvență multimedia realziată de Tschabalala Self. Urmează lucrările lui Jamian Juliano-Villani și cele ale artistului Oscar Murillo. În cele din urmă, vizitatorii vor regăsi pictura care a dat numele expoziției.