Rolls-Royce aniversează zborul lui C. S. Rolls

0
411
Charles Stewart Rolls

Suntem în anul 1910 – 2 iunie, ora 18:30 – moment în care Charles Stewart Rolls (unul din cei doi fondatori ai mărcii Rolls-Royce) a plecat singur, la bordul biplanului său, de pe aerodromul Swingate (în apropiere de Dover) pentru o dublă traversare a Canalului Mânecii. Pentru a realiza această traversare, el a așteptat mai mult de o săptămână, zborul fiind amânat în mod repetat de rafalele de vânt, ceață și problemele mecanice. În cele din urmă, vremea s-a îmbunătățit, C. S. Rolls reușind să-și ia istoricul zbor peste canal.

Charles-Stewart-Rolls (auto)

Potrivit unui articol publicat de Daily Telegraph, Carles Stewart Rolls a atins o altitudine de 900 metri și o viteză de “aproximativ patruzeci mile pe oră” în timp ce se apropia de coasta Franței. În jurul orei 19:15 el ajunge deasupra micuțului orășel Sangatte – de unde începe astăzi Tunelul pe sub Canalul Mânecii – unde, survolând localitatea, a aruncat trei plicuri, fiecare dintre acestea conținând mesajul: “Greetings to the Auto Club of France… Dropped from a Wright aeroplane crossing from England to France… C. S. Rolls, June 1910. P.S. Vive l’Entente”. Ulterior, s-a întors spre nord și a pornit spre coasta engleză. La ora 20:00, el ajunge în dreptul coastei Dover, unde, după cum raporta publicația Daily Telegraph, “zona litoralului, stâncile și stâlpii erau populate cu o mulâime de oameni, aceștia trăind emoții intense”. Iar Charles Stewart Rolls le-a răsplătit așteptarea, el zburând în cercuri deasupra turnurilor exterioare ale vechiului castel medieval din regiune.

Charles Stewart Rolls (în timpul pregătirilor)

“A decis că, având în vedere că aveam destul combustibil în rezervor, iar motoarele funcționau perfect, să înconjoare castelul medieval, chiar dacă durata zborului se prelungea”, menționa corespondentul Daily Telegraph. Un gest apreciat de mulțimea strânsă să-l aclame, ei știind că zborul era mai mult decât o simplă distracție: erau parte a unui moment istoric. Într-o aventură care a durat 95 de minute, C.S. Rolls a atins două borne: devenise primul englez care a zburat cu un avion de-a lungul canalului și primul aviator care a zburat dus-întors între Anglia și Franța, fără escală. “Este prima data când am reușit să iau zece galoane combustil în și în afara Franței fără să plătesc taxe”, rememora el cu umorul specific englezesc. Însă, în mod tragic, C.S. Rolls avea să moară la doar o lună după acest eveniment major, suferind un accident în cadrul unei competiții desfășurate la Bournemouth – la dor câteva săptămâni de împlinirea vârstei de 33 ani.

Charles Stewart Rolls (în timpul zborului)

Comemorând acest eveniment, Torsten Müller-Ötvös (Directorul Executiv al Rolls-Royce Motor Cars) menționa: “Charles Stewart Rolls a fost o combinație între o minte tehnică rafinată și spiritul îndrăzneț și aventuros; nu este de mirare că aviația și automobilismul erau pentru el atracții extrem de puternicem, aproape magice. El a fost un adevărat pionier în ambele domenii, un instrument puternic în dezvoltarea avioanelor și autovehiculelor”. De asemenea, adăugă el, “C.S. Rolls a contestat limitele epocii și, așa cum a demonstrat în cursul acestui zbor, a îndrăznit să se aventureze dincolo de ele. Ce a obținut într-o viață atât de scurtă este extraordinar și inspirational, imaginația și curajul lui fiind și astăzi puternic înrădăcinate în filozofia companiei noastre”. Ca o concluzie, menționează T. Müller-Ötvös, “Charles Stewart Rolls ne încurajează să continuăm să privim spre orizont și să visăm la aventurile care ne așteaptă în viitor – un memento care este posibil”.

Rolls-Royce Motor Cars

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.