Renașterea viței de vie a lui Da Vinci

0
35

Utilizând tehnologia recoltării AND-ului, cercetătorii italieni au reușit să replanteze podgoria maestrului renascentist din apropierea orașului Milano, vinul rezultat urmând să fie comercializat în cursul acestui an, la 500 de ani de la moartea artistului. Exact, este vorba de Leonardo da Vinci, cea mai cunoscută imagine din istoria artei umane, el fiind un pasionat vinificator al timpurilor sale.

Leonardo da Vinci – Autoportret

Un lot de pământ ce s-a pierdut în negura vremurilor, până când o echipă de cercetători a reușit să o aducă la viață în 2015. Acum, la cinci sute de ani de la moartea sa, acest ultim vin este gata să fie servit. “În septembrie 2018 am avut prima recoltă”, a declarat un istoric al “Museo Vignia di Leonardo” din Milano și autor al “The Atellani House and Leonardo’s Vineyard Jacopo Ghilardotti” pentru un site de specialitate. “În luna septembrie 2019, organizăm o licitație pentru 330 de sticle”. Însă, povestea noastră începe în secolul al XVI-lea, atunci când Leonardo da Vinci a primit din partea Ducelui de Milano – prietenul și patronul său – o viță de vie, un cadou oferit ca urmare a realizării unei faimoase picture în epocă. Potrivit lui Ghilardotti, podgoria originară avea o suprafață de aproximativ zece hectare. Odată cu cucerirea orașului de către regale francez Ludovic al XII-lea, acesta la chemat pe Leonardo înapoi în oraș, cerând să finalizeze o parte din lucrările începute. Leonardo da Vinci a fost de acord să revină, cu o condiție însă: să-i fie înapoiată vița de vie primită cadou. Regele a fost de acord, proprietatea fiind restaurată și înapoiată artistului. Se știe că Leonardo a fost un bun cunoscător în domeniu, el lăsând posterității numeroase scrisori și adnotări despre viticultură, vinificație, conservarea vinului și chiar despre vin în sine și viață sănătoasă. Un butoi de vin “vermillion” (roșu, n. red.) a fost menționat în faimoasa lucrare “Adorația Magilor”. Anii au trecut, numeroase dezastre și războaie distrugând podgoria, aparent pentru totdeauna: bombardamentele aliate din cel de-al doilea război mondial au lovit “Casa Atellani” și vița de vie, aceasta arzând aproape complet.

Museo Vigna di Leonardo – Viță de Vie

În mod ironic, focul a făcut posibilă renașterea vinului, creând un strat de resturi arse care au protejat nucleotidele viței de vie – jackpot-ul AND-ului – ceea ce a permis oamenilor de știință de la Universitatea din Milano, alături de viticultorul Attilia Scienza, să o reconstruiască așa cum era ea în timpul vieții marelui artist. Practic, Scienza și echipa sa au secționat o zonă pentru a curăța materialul vegetal, după examinarea fotografiilor realizate înainte de bombardamente. Odată descoperite, resturile de viță de vie au fost testate și au fost încrucișate cu soiurile de struguri din secolul al XVI-lea, pentru a putea determina ce soi a plantat Leonardo da Vinci, astăzi el fiind cunoscut sub numele de Malvasia di Candia Aromatica. Astfel, urmând modelul original de rânduire a viței de vie, echipa “Museo Vignia di Leonardo” a replantat podgoria da Vinci în 2015, deschizând totodată ușile celor care doreau să o vadă, aceasta urmând să ajungă în 2018 la maturitate (se cuvine aici o mențiune: Nu confundați “Museo Vignia di Leonardo” cu “Muzeul Leonardo și Vinurile Renașterii”, nici cu marca de vinuri “Villa da Vinci”). Așadar, dacă sunteți pasionați de istoria artei și epoca Renașterii, nu-mi rămâne decât să vă îndrum către “Museo Vignia di Leonardo”, una din cele 330 de sticle ale ediției putând fi a dumneavoastră. Mai multe detalii sunt disponibile aici (LEONARDO). Sursă documentare – Wine Spectator/Casa Atellani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here