Share This Article
Vizitatorii muzeului Mauritshuis pot utiliza telefonul inteligent pentru a experimenta lecția de anatomie – The Anatomy Lesson of Dr. Nicolaes Tulp – în realitate augmentată, experimentul fiind posibil datorită agenției olandeze CapitolaVR. Pentru a marca 350 de ani de la trecerea în neființă a marelui pictor de secol XVII, CapitolaVR a creat aplicatia Rembrandt Reality, aceasta folosind realitatea augmentată pentru a permite oamenilor să patrundă „în interiorul” uneia dintre cele mai faimoase picturi ale artistului olandez.
Aplicația oferă vizitatorilor o experiență de realitate virtuală a disecției anatomice care a avut loc în anul 1632, după cum o ilustrează artistul, în încercarea de a explora noi modalități de a interacționa cu opere de artă faimoase prin utilizarea tehnologiei. Utilizatorii pot interacționa cu obiecte 3D virtuale care au fost scanate în prealabil și, printr-o reconstrucție reală a picturii, au fost folosite dispozitive compatibile cu platformele ARKit (Apple) sau ARCore (Google). „Am vrut să le oferim oamenilor ocazia de a «intra» în opera de artă și a explora pictura, precum și povestea din spatele ei cu ajutorul tehnologiei inovatoare”, a declarat dl. David Robustelli (Head of Digital în cadrul CapitolaVR). „Aplicația ARKit le oferă oamenilor posibilitatea de a explora într-un mod diferit arta, atât vizual, cât și la nivel educațional”, adaugă dl. Robustelli. „Pe măsură ce «intrați fizic» în pictură, aveți posibilitatea de a învăța istoria în timp ce explorați modul în care a fost creată această operă de artă de către unul dintre cei mai renumiți pictori ai umanității”. Pentru a reda operele de artă în formă virtuală, CapitolaVR a selectat „lookalikes” pentru a putea prezenta fiecare dintre personajele din scenă, utilizând machiajul și costumele specifice secolului al XVII-lea pentru a le face să pară asemănătoare cu figurile pictate. Ulterior, agenția a folosit un scanner 3D – compus din 600 de camere reflex – pentru a scana fiecare actor, înainte de a le combina și a face reglajul fin al detaliilor (prin software-ul de modelare 3D).
„Acesta este un nou mod de a privi arta, care catapultează experiența de a admira o operă în viitor”, a menționat dna. Emilie Gordenker (Directorul muzeului Mauritshuis). „Rembrandt a fost un pionier, el utilizând tehnici noi în limbajul vizual”. „350 de ani mai târziu, el continuă să ne încurajeze să inovăm”, adaugă dna. Gordenker. „Utilizând tehnologia realității augmentate, poți intra în spectacolul anatomic printr-un portal, indiferent dacă ești acasă sau în oraș. Tu devii martor la o lecție de anatomie din secolul al XVII-lea – privind peste umerii lui Rembrandt”. Creatorii au utilizat ARKit și ARCore pentru a plasa obiectele 3D scanate într-un mediu virtual ce poate fi accesat de utilizatori printr-o aplicație de pe telefonul inteligent, ei având ocazia de a interacționa cu obiectele și de a declanșa diverse efecte de animație. „Am vrut să realizăm o experiență în care arta se întâlnește cu tehnologia nu numai pentru a introduce utilizatorii într-o pictură – într-un mod total diferit – ci și pentru a educa și a atrage un public mai tânăr”, menționează dl. Robustelli. „Tehnologia devine o parte din viața noastră și poate îmbogății experiențele, ele fiind arătate pe un nivel complet nou, interactiv”. De altfel, creatorii au aplicat diferite efecte de iluminat pentru a realiza tehnica caracteristică picturii clar-obscure a lui Rembrandt – un contrast puternic între lumină și întuneric – adăugând efecte particulare pentru a imita aspectul prafului ce plutea în lumină.
„Nu încercăm doar să refacem pictura în 3D, ci și să creăm un portal al trecutului – până la momentul creării acestei opere de artă”, adaugă designerul. „De exemplu, pentru a crea brațul – unul dintre cele mai importante elemente ale picturii – a trebuit să facem un studiu complet asupra anatomiei brațului uman, în încercarea de a realiza această parte în 3D cât mai autentică posibil”, adaugă dl. Robustelli. Există mai multe „hotspot-uri” marcate în cadrul experienței AR, ceea ce face ca privitorul să se „scufunde” adânc în istoria picturii – prin mărirea detaliilor specifice, care nu pot fi văzute la prima vedere – un ghid vocal ghidând utilizatorii prin experiență și explicând ceea ce el vede. De exemplu, privitorii pot vedea prin scanarea 3D că Rembrandt a reprezentat inițial cadavrul cu o mână amputată – subiectul a pierdut-o drept pedeapsă pentru un furt săvârșit înainte de executarea sa – înainte de a picta peste această brațul complet format. „Atât inteligența artificială (AI), cât și realitatea augmentată (AR), sunt tehnici care ajută în mod special utilizatorul final, oferindu-i informații pe care le putea accesa cu ușurință acum câțiva ani”, adaugă dl. Robustelli. „Arta este un exemplu perfect despre cum pot fi utilizate în viitor inteligența artificială (AI) și realitatea augmentată (AR). În esență, acestea sunt combinația perfectă a lumii fizice, îmbogățite cu lumea digitală și virtuală pentru a spori experiența utilizatorilor cu informațiile virtuale și vizuale, permițându-i totodată să interacționeze cu ele”. „Se schimbă de la o comunitate unilaterală la o comunicare bidirecțională”, continuă expunerea dl. Robustelli. În fine, trebuie să menționăm că vizitatorii muzeului Mauritshuis pot descărca gratuit aplicația „Rembrandt Reality” – din magazinele Apple și Google Play – ei devenind astfel puternic legați de lecția de anatomie imaginată de artistul olandez. Mai multe detalii aici (Mauritshuis Museum). Sursă – Dezeen.