Rembrandt…. Capodopere regăsite

0
52
Rembrandt - Jan Six XI; foto - Getty Images

Când documentaristul Oeke Hoogendijk a decis să-l urmeze pe dealer-ul de artă Jan Six XI în căutarea tablourilor pierdute ale lui Rembrandt, ea nu știa că în următorii patru ani, dl. Six ar putea descoperi două dintre acestea. Nici ea nu putea să anticipeze că una dintre cele mai dramatice licitații de artă din istoria recentă avea să aibă loc în fața aparatului său de fotografiat, atunci când muzeele Rijksmuseum (Amsterdam) și Louvre (Paris) au cerut să dețină în co-proprietate cele două opera ale lui Rembrandt.

Rembrandt – Captură documentar My Rembrandt (2019)

Rezultatul acestei cereri a fost materializat printr-o achiziție comună – în valoarea de 160 milioane Euro – de la bancherul francez Eric de Rothschild. “Nu știam”, spune dna. Hoogendijk. “Lucrez ca și cum ași găti; am câteva ingrediente în frigider și văd ce pot face. Știam că Jan Six XI va fi o poveste interesantă, pentru că deja găsise un Rembrandt și era în căutarea altuia. Dar nu știam ce avea să se întâmple”. Acesta a fost norocul documentaristului care “aterizează” pe un subiect atemporal, a cărui lucrare generează încă răspunsuri puternice de la colecționari, dealer și profesioniști ai muzeelor din întreaga lume. Documentarul realziat în 2014 de dna. Hoogendijk – The New Rijksmuseum – a urmat renovării și extinderii muzeului național olandez. Inspirată de colecția de tablouri Rembrandt – cea mai mare din lume – documentaristul și-a îndreptat atenția către artistul însuși. Rezultatul a fost denumit “My Rembrandt” și a fost produs în 2019, un documentar de artă cu scene surprinzător de dramatice, axat pe personajele care încearcă să descopere capodoperele lui Rembrandt.

Ducele de Buccleuch caută un loc nou în castelul său – situate deasupra misterioaselor dealuri ale Scoției – pentru lucrarea “Old Woman” – realizată de Rembrandt în 1631 – care se află în colecția familiei sale de mai bine de 250 de ani. De altfel Eric de Rothschild a dezvăluit că portretele realizate de Rembrandt – ale lui Marten Soolmans și ale soției sale, Oopjen Coppit – au stat o perioadă de timp deasupra patului său. De asemenea, investitorul american Thomas S. Kaplan – a cărui colecție de 17 tablouri de Rembrandt a vizitat numeroase muzee din lume – mărturisește că și-a sărutat odată pictura “Study of a Woman in a White Cap” (realizată în 1640) pe buze. Această serie de portrete ne arată că secole după moartea sa, Rembrandt continua să dezvăluie adevărată natură a fiecărui individ pe care îl întâlnește. Prin relațiile colecționarilor cu tablourile lor, dna. Hoogendijk ne arată că putem descoperi dacă aceștia sunt savanți, timizi sau competitive, introvertiți sau au nevoie de o validare constantă din partea altora. Protagonistul central este Jan Six XI, un dealer de artă din Amsterdam, specializat în vechii maestri olandezi.

Rembrandt – Captură documentar My Rembrandt (2019)

De altfel, Jan Six XI este urmașul direct al lui Jan Six – un comerciant și om de stat olandez din secolul al XVII-lea – prieten apropiat al maestrului Rembrandt van Rijn. el a crescut într-o casă care deține și astăzi lucrarea “Portrait of Jan Six” – realizată în 1654 – una dintre cele mai valoaroase lucrări ale lui Rembrandt care se află într-o colecție private (estimată la aproximativ 150 milioane Dolari), precum și sute de portrete ale membrilor familiei, unele datând de aproape 400 de ani. În documentar, Six XI și tatăl său – Jan Six X – realizează un tur a colecției extraordinare pe care o posedă familia în casa situate pe râul Amstel din Amsterdam și prezintă semnificațiile pânzelor pe care le-au moștenit. Jan Six XI, care a condus anterior Old Masters Department (în cadrul filialei Sotheby’s din Amsterdam), și-a lansat propria companie de vânzări în domeniul artei – Jan Six Fine Art – la Amsterdam, consideră ca “neștiințifică” abordarea tatălui său cu privire la anumite lucrări. Dornic să arate ca mai mult decât un “Doar”, tânărul Jan Six XI cumpără la o licitație două tablouri care erau vag atribuite marelui artist olandez.

Rembrandt – Captură documentar My Rembrandt (2019)

Este convins că sunt lucrările nedescoperite ale lui Rembrandt și încearcă să le confirme autenticitatea. Una din lucrări prezintă un grup care a fost pictat de un artist mai puțin cunoscut, Jan Six XI lucrând cu restauratorul Martin Bijl pentru a îndepărta stratul de vopsea și a scoate la lumină opera lui Rembrandt de dedesubt. De asemenea, Six XI reușește să autentifice și celălalt tablou – Portrait of a Young Gentleman (cca. 1633/1635) – cu ajutorul expertului Ernst van de Wetering. Iar descoperirea sa este descrisă în cartea “Rembrandt’s Portrait of a Young Gentleman”, publicată de Six XI în cursul anului 2018 – o lucrare care face înconjurul lumii, ea fiind primită foarte bine de specialiștii din domeniul artei. În fine, dna. Oeke Hoogendijk menționează că: “La final, nu este chiar un documentar despre Rembrandt”. “Este vorba despre ceea ce a făcut el pentru noi. Pentru că are o influență asupra noastră. Este ca o oglindă, care reflect ce a adus artistul olandez printre oameni. Ar fputea fi dragoste, gelozie sau lăcomie, poate chiar și trădare”.  Sursă documentare: Wikipedia/Rijksmuseum/Artsy.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here