RAPIDE E, PREGĂTIT PENTRU PRODUCȚIE

0
38

Între 18 și 25 aprilie se desfășoară „Salonul Auto Shanghai” (China), unul dintre cele mai mari și reprezentative evenimente din industria auto. Printre mărcile prezente aici cu noutăți, i-am regăsit și pe britanicii de la Aston Martin – o companie pregătită să lanseze în producție primul lor autoturism electric, modelul Rapide E.

Aston Martin Rapide E

Dezvoltat în parteneriat cu Williams Advanced Engineering, modelul Rapide E va fi limitat la doar 155 de unități, personajul James Bond fiind printre primii care vor conduce acest autovehicul (în noul film programat pentru lansare în cursul acestui an), acestea urmând să fie construite în cadrul noii unități de producție Aston Martin de la St. Athan (axată pe segmentul auto electrificat). Sub capota noului automobil, în locul uriașului propulsor V12 de 6 litri de la Mercedes-AMG, se află o baterie electrică de 800 V înfășurată în fibră de carbon și Kevlar. Bateria are o capacitate instalată de 65 kW/h și alimentează două motoare electrice, instalate în partea din spate a autovehiculului, acestea oferind puțîn peste 600 Cai Putere și un cuplu de 700 Nm.

Aston Martin Rapide E

Viteza maximă este de aproximativ 250 km/oră, în timp ce demarajul între 0 și 100 km/oră este realizat în doar patru (4) secunde. La elaborarea modelului Rapide E, inginerii fabricii au căutat să găsească cel mai eficient loc pentru montarea bateriei și a motoarelor, ulterior ei luând în calcul maximizarea răcirii celulelor de alimentare. Deoarece motorul electric are nevoie de un flux mult mai redus de aer pentru răcire, inginerii constructorului britanic au reușit să reimagineze aerodinamica modelului Rapide E – sporindu-i eficiența – de asemenea, fiindu-i crescută și autonomia.

Aston Martin Rapide E

Pneurile Pirelli P Zero vin să completeze echiparea autoturismului, alături regăsind și elemente de caroserie ce ajută la alunecarea mult mai ușoară a aerului, sporind eficiența aerodinamică a modelului Rapide E. De asemenea, din testele efectuate până acum a rezultat o autonomie de 320 kilometri – la aproximativ 310 kilometri fiind necesară o realimentare cu un încărcător automat (high-speed charger) de 400 V (50 kW/h), după cum anunță producătorul Aston Martin. În fine, reamintesc că Aston Martin este disponibil și în București, showroom-ul fiind situat în Calea Bucureștilor 91, Otopeni. Mai multe detalii aici (Aston Martin Bucharest).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here