Q&A: interviu cu Dr. Codruța Cioponea

0
205
Dr. Codruța Cioponea

Q&A – “Cred cu adevărat că viața fiecăruia dintre noi poate fi îmbunătățită. Cheia este să nu renunți niciodată: să crezi în tine și în cei din jurul tău”. Cu acest motto am început interviul cu Dr. Codruța Cioponea – specialist în Reabilitare Medicală și pasionată de sport & healthy lifestyle – cuvinte care și-au găsit răspunsul atunci când a ajutat la recuperarea unor persoane care au suferit accidente nautice în Noua Caledonie sau când a ajutat la recuperarea post-traumatică a jucătorilor de rugby din echipa de +35 ani a Franței. Inevitabil, fiindcă suntem totuți o publicație de lifestyle, am încercat să aflăm și câteva dintre pasiunile doamnei doctor.

Dr. Codruța Cioponea & Echipa de rugby a Franței (peste 35 ani)

Q&A – Cum arată viitorul de după pandemie? Poate cea mai importantă lecție a zilelor noastre este aceea că noi (ne) facem viitorul. Perioada de lockdown a lăsat urme atât din punct de vedere psihic cât, mai ales, din punct de vedere al formei fizice. Majoritatea persoanelor au neglijat faptul că lipsa activitățîi fizice se va resfrânge în viitorul apropiat asupra stării de bine. Au fost însă și multe persoane care și-au continuat viața obișnuită – chiar dacă indoor – din activitatea zilnică făcând parte și sportul. Cred cu tărie că după ieșirea din lockdown, cei cu o formă fizică bună vor fi cei care vor lua cele mai bune decizii în viitorul apropiat. Cei care vor continuă să creadă în proiectele lor și care vor caută noi forme de aplicare a ideilor lor. Până la urmă, perioada care va veni nu ne anulează creativitatea și ideile, ci doar le va influența.

Dr. Codruța Cioponea (Fitness în Noua Caledonie)

Q&A – Cel mai prețios sfat după ieșirea din lockdown? Pentru persoanele care nu au făcut suficientă mișacre, recomandarea mea ar fi să înceapă un program gradual de recuperare. Dorința de a reveni la stilul de viață anterior izolării este mare însă, existând riscul să de a suferii accdentări. Și dacă tot vorbim de aceste exerciții, trebuie să menționez și cel mai nou program dezvoltat în această perioadă: denumit “Stare de Bine”, proiectul are la bază diferitele discuții cu prieteni și/sau cunoștințe, aceștia plângându-se de dureri de spate sau tensiuni care s-au accentuat datorită lipsei de mișcare și a muncii depuse în fața laptop-ului. Pentru a veni în sprijinul lor, au fost necesare ședințe de evaluare online, ulterior stabilind ședințe de pregătire conform specificității fiecăruia. Cum ședințele online au evoluat – alături de numărul persoanelor consiliate – a fost necesar să le transmit filmulețe de prezentare cu diferite exerciții. Cum simptomele lor s-au ameliorat, cerința pentru astfel de servicii a crescut, ceea ce s-a tradus prin realizarea unui pachet aplicabil, practic și confortabil.

Dr. Codruța Cioponea & Prof Jean-François KAUX ( Universitatea din Liège)

Q&A – Ce accesorii de lifestyle vă definesc? Inevitabil, discuția noastră a “alunecat” și către segmentul de lifestyle, către plăcerile cotidiene și modul cum viața poate fi înfrumusețată. Astfel, accesoriul cel mai important al Dr. Codruța Cioponea îl reprezintă ceasul Suunto Spartan, o piesă de care nu se desparte nici în timpul somnului. Un aspect ce ține mai mult de latura practică a ceasului: “Îmi spune cât am dormit și care a fost perioada de somn profund pe care am avut-o pe parcursul nopțîi. Îmi place să mă trezesc dimineață și ceasul să mă întâmpine cu un „Good Morning”. De asemenea, în anumite ocazii ”folosesc un ceas Omega 30L, o elegantă piesă vintage.” Totodată, odată cu iețirea din izolare, primul local pe care îl voi vizita este Poesia. Situat în parte de nord a orașului, restaurantul este locul meu favorit atunci când vreau să mă răsfăț – o plăcere transpusă prin comenzile efectuate pe toată durata pandemiei de Covid-19 – printre meniurile preferate regăsin scoicile Saint Jaques pregătite aici. Cum locuiesc în zona Cotroceni, trebuie să menționez și apartamentul interbelic în care locuiesc. Un loc aparte, ținând cont de zona frumoasă unde este poziționat, personalitatea acestuia fiind o parte componentă importantă din viața mea. Livingul spațios este camera unde mă simt cel mai bine, înconjurată de cărți, flori și tablouri, elemente care sunt completate de splendidele priveliști oferite de mediul urban al acestui vechi cartier al Bucureștiului. Evident, nu lipsește echipamentul sportiv, eu fiind un împătimit al semi-maratoanelor și o acerbă promotoare a unei vieți active. Încheiem materialul cu promisiunea revenirii cu sfaturi pentru păstrarea unei condiții fizice cât mai bune!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here