Provence. Aroma și gustul unei regiuni distincte

0
979
Provence - Banon de Banon AOC

Provence este o regiune cu brânzeturi care își extrag extrag aroma din varietatea pășunilor și renumele din producția artizanală și de calitate. Totodată, brânzeturile de Provence au câteva sortimente cunoscute, dar în același timp se regăsesc într-un mozaic de produse. Există aproximativ 700 de fermieri care contribuie la diversitatea brânzeturilor de Provence. Bogăția brânzeturilor de Provence se regăsește în această paletă dar merită mult mai multă recunoaștere.

Bûchette de Provence

Prin simplitate, prin varietățile captivante, tradițonalele brânzeturi din Provence și Alpii Meridionali seduc iubitorii unei bucătării pline de culoare și savoare, ei fiind cei mai exigenți solicitanți, cu cele mai rafinate și exigente cerințe pe zona palatină. Aromele și gusturile dezvăluie universuri cu ecouri pline de viață ale unei piețe unde se pot găsi adevăratele brânzeturi de Provence. Unele brânzeturi din Provence – Les Tommes d’Arles și derivații săi, „Gardians” sau Tommes de Camargue – brânzeturi proaspete cu textură netedă, sunt remarcabil de rafinate.

Fromage de Chèvre

Brânza de capră de modă veche, cu înveliș dulceag și interior cremos, se găsește în les Alpes de Hautes Provence; remarcabilele produse din brânza de capră Rove, cu interior texturat fin, pe care le obțin câteva turme din Var și Vaucluse, sunt produse rare, fabricate în special de ultimul producător din Estaque la nord de Marsilia, în Ensué-la-Redonne; pasta presată în zonele muntoase, în special brânza de vaci cu “les tommes d’Entrevaux ou d’Annot” sau Annot, Tende, Vésubie sau Ubaye, „champoléon” sau „boussardes”, dar și cea de caprine mici, la fel ca și alte preparate din brânză de vaci sau de oi au atâtea „micro-denumiri” și tot atâtea gustruri.

Rove des Garrigues

Pe versanții muntelui Lure, în inima regiunii Giono, turmele de caprine beneficiază de cele mai bune condiții pentru a permite crescătorilor să ne ofere o varietate frumoasă de brânzeturi, cum este și „le Banon”, un caș dulce, a cărui cremozitate este incomparabilă. Învăluită în frunze de castan, încinsă cu pinten de rafie, am putea spune că evită soarele. Odată a fost macerat în țuică și i-a dat un cu totul alt caracter. Astăzi, este rafinat timp de zece zile, este înmuiat în tescovină, apoi este rafinat din nou în frunză de castan uscat (roșu, nu verde). Este brânza toamnei.

Fromagerie de Banon

Proaspăt, se vinde simplu sau îmbunătățit cu anumite condimente ce îi dau diverse tipuri de savoare. Brânza de Provence își datorează aroma varietății pășunilor, precum și unei producții de casă și de calitate. Astfel, obținut din lapte crud de capră, modelat într-o sită la 24 de ore de la muls și apoi scurs, produsul proaspăt este căutat în principal pentru finețea sa. Rafinată în pivniță, această brânză de Provence este numită „semi-uscată” sau „uscată”. Acest tomme are o pastă galbenă punctată cu găuri rotunjite. Este extrem de savuroasă, deoarece este făcută exclusiv cu lapte crud alpin. Crusta sa se face puțin câte puțin datorită mucegaiului numit ” poils de chats”.

Les Tommes d’Arles

Odată ce brânza este făcută, rămâne zerul adus la fierbere și pus la coagulare datorită oțetului alb. Formează la suprafață un fel de resturi de zer. Vândut în aceeași zi, ea trebuie consumată foarte repede. Tocmai ieșită de la o temperatură ușor ridicată, și încă fierbinte, este o delicatesă pe care o cunosc doar cei de la munte …la fel ca o spumă de lapte, ușoară și îndulcită natural de lactoză, este un aliment sănătos și ușor digerabil.  Consistența sa poate mulțumi mult sau dezgusta la prima degustare. Se mănâncă dulce, cu „brande” (alcool puternic) de către localnicii bătrâni, sau sărat și piperat după gust. Articolul poate fi citit integral în ediția print a The Gentlemans Journal (Sursă: Androuet).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.