PRIMUL MUZEU DEDICAT ARTEI DIGITALE

0
86
Atelier des Lumière

Proiecțiile unor lucrări realizate în secolul al XX-lea, precum Gustav Klimt sau Egon Schiele, au fost expuse la “Atelier des Lumière” – un muzeu digital dedicat artei platice din Paris. Situat într-o fostă turnătorie din arondismentul 11, spațiul este dedicat primului muzeu de artă digitală din capitala Franței. Aflate sub coordonarea “Culturespaces” – un operator privat ce are în grijă o serie de muzee și monumente – “Atelier des Lumière” prezintă vizitatorilor opere de artă ce sunt proiectate pe o suprafață de aproximativ 3.300 de metri pătrați.

Reacționând la impactul pe care îl are tehnologia asupra artei, spațiul expozițional își propune să facă arta mult mai accesibilă unei audiențe care nu vizitează în mod regulat muzeele sau galeriile. “Această expoziție poate constitui o modalitate mult mai ușoară de a descoperi arta, un astfel de muzeu lipsind în acest moment din Paris”, a explicat domnul Michael Couzigou (Directorul Atelier des Lumières) pentru site-ul Dezeen. Echipa din spatele acestui muzeu consideră că trecerea la reprezentările digitale ale artei vor fi în creștere în perioada următoare. “Oamenii nu mai învață despre cultură așa cum era în trecut”, adaugă și domnul Bruno Monnier (Președintele Culturespaces). “Noile tehnologii evoluează, oferta culturală fiind nevoită să țină pasul cu ele. În opinia mea, mariajul artei și tehnologiei digitale reprezintă viitorul în rândul noilor generații”, completează domnul Monnier. De altfel, Bruno Monnier a căutat un spațiu precum această turnătorie. După lansarea “Carrières de Lumières Art Centre” (Les Baux-de-Provence – in 2012), Bruno a dorit să creeze un muzeu de artă digitală și în capitala Franței. Familia Martin, proprietarii acestei clădiri, a oferit domnului Monnier clădirea principală și anexele ei în cursul anului 2014 – ca spațiu pentru acest proiect. Din cele trei săli, două sunt dedicate pictorului austriac Gustav Klimt și secolului picturii vieneze, în timp ce a treia sală este dedicată lui Egon Schiele și Hundertwasser. O sală mai mică este rezervată artiștilor aflați la început de carieră și dispune de facilități IA (Inteligență Artificială) și digitale: “Dorim să susținem tinerii artiști pe scena artei contemporane”, explică domnul Couzigou.

“Am decis să ne concentrăm pe Gustav Klimt, mai ale că sărbătorim centenarul morții sale, din trei motive: Varietatea formelor sale de exprimare (care variază de la clasicism și impresionismul timpuriu); Faima sa și Natura romantică a operelor sale”, adaugă Michael Couzigou. “De asemenea, am dorit includerea unui program dedicat pictorului și arhitectului Friedensreich Hundertwasser – arta lui fiind influențată de lucrările lui Klimt”. Toate lucrările de artă sunt însoțite de un sistem de sunet “Design Motion” cu cincizeci de boxe, coloana sonoră fiind asigurată de operele unor Wagner, Chopin sau Beethoven. “Această viziune permite vizitatorilor să descopere arta dintr-un unghi nou și oferă experiențe imersive. Combinăm arta clasică și noile tehnologii – acest “mariaj” reprezentând viitorul în rândul noilor generații”, adaugă Couzigou. O abordare care nu are în vedere înlocuirea muzeelor, ci doar o abordare complementară a artei. Potrivit publicației “The Guardian”, mai mult de patru sute de mii de vizitatori au vizitat muzeul în primele trei luni de la deschiderea lui – inaugurarea a avut loc în luna aprilie (a.c.). “Ne gândim deja la un alt spațiu în Franța”, a menționat domnul Monnier. Arta digitală face parte din ce în ce mai mult din muzee și galeriile de artă. Un exemplu este oferit de trupa TeamLab (Japonia), aceasta utilizând luminile în crearea unor spirale în interiorul unui muzeu de artă din Melbourne. În fine, mai trebuie amintită și expoziția ce urmează să fie inaugurată în galeria “Amos Rex” din Helsinki la finalul acestei luni. Mai multe detalii aici (www.atelier-lumieres.com).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here