PONT L’ÉVÊQUE, BRÂNZĂ DE NORMANDIA

0
521

Pont-l’Évêque este o brânză obținută din lapte de vacă, produs în special din rasa Norman. Primele mențiuni despre acest sortiment apar la începutul secolului al XII-lea, brânza fiind o creație a călugărilor cistercieni. În 1237, Guillaume de Lorris scria, în Roman de la Rose, că: “Mâncarea bună trebuie să includă întotdeauna o brânză Angelot la desert”. De altfel, cuvântul “Angelot” provine de la numele unei monede englezești din acele timpuri, brânza fiind utilizată constant ca mijloc de plată (fie în natură, fie pentru taxe și impozite).

În 1622, Hélie le Cordier a publicat chiar o poezie despre această brânză, sortimentul fiind deja foarte apreciat în Parisul acelui timp: “Toată lumea o iubește, deoarece este o artă să o produci, fie tânără, fie maturată, este o brânză sub formă de cremă”. Secolul al XVIII-lea aduce cu sine și schimbarea numelui, Pont-l’Évêque fiind utilizat pentru prima dată (brânză primind numele după orașul situat între Lisieux și Deauville), acest sortiment fiind unul dintre cele mai vândute produse din piețele locale. De altfel, acest moment marchează și schimbarea formei – produsul căpătând o formă pătrată – cu intenția de a o diferenția de altă brânză locală (Livarot). Începând cu secolul al XIX-lea, dezvoltarea suprafețelor de pășunat și a producției de lapte din Normandia a permis creșterea producției de Pont-l’Évêque. În paralel, extinderea liniilor de cale ferată a ajutat la creșterea cantităților vândute, asigurând astfel recunoașterea calității acestei brânze și în afara arealului de producție.

Mai aproape de noi, în secolul al XX-lea, colectarea laptelui și producția au suferit modificări radicale, tehnologia ajutând la creșterea cantităților de producție. Totodată, datorită utilizării laptelui de vacă și în producerea altor sortimente de alimente, crescătorii din zonă au început să renunțe la producția tradițională a acestei sortiment. Însă, în ultima perioadă de timp, producția artizanală a sortimentului Pont-l’Évêque a început să înflorească, cantitățile de brânză produse aflându-se în continuă creștere. În ce privește brânza, aceasta este obținută din laptele colectat de la rasa Norman, vacile bucurându-se timp de șase luni de unele dintre cele mai curate pajiști din zona Normandiei. Brânza Pont-l’Évêque este un sortiment moale, aromele ei mergând de la alune și până la ușoare note afumate. Forma este pătrată, uneori chiar dreptunghiulară, înălțimea fiind de aproximativ 3,5 centimetri. Deasupra vom regăsii o crustă cu inflexiuni de culoare ce pleacă de la galben-auriu și până la portocaliu-galben (chiar și somon), pe laterale brânza prezentând urmele formei în care este produsă – în timp ce pasta, de culoare galben-cremoasă, este moale și omogenă.

Sursă foto – Pinterest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.