Piero della Francesca, un itinerar al frumuseții!

0
673
Piero della Francesca (Sansepolcro)

Piero della Francesca este cu siguranță unul dintre exponenții de frunte ai Renașterii timpurii și un artist care a dus renumele artei toscane la nivel internațional. Cu o viață dedicată picturii, dar și matematicii sau geometriei, Piero a fost și un mare experimentator. Prin materialul de față, având ca sursă de inspirație platforma Visit Tuscany, vă propun un itinerariu care – pornind de la orașul natal al artistului – vă va conduce într-o călătorie plină de frumusețe artistică, istorică și naturală în Toscana… și puțin dincolo!

Piero della Francesc (Vizita reginei din Saba la Solomon)

Sansepolcro

Totul începe aici, într-un sat tipic din zona Valtiberina (lângă Arezzo), locul unde s-a născut Piero della Francesca în jurul anului 1415 și locul unde a început pregătirea artistică, înainte de a se muta la Florența. Aici, în orașul natal, se păstrează și o parte din lucrările artistului – la Muzeul Civic. În anul 1445, Piero della Francesca a fost însărcinat cu realizarea faimosului “Poliptic Misericordia” – cu o data de livrare de trei ani – o lucrarea care avea să se întindă pe mai bine de 15 ani. Însă, rezultatul este unul remarcabil: 23 de compartimente, proiectate parțial de asistenții artistului, și un compartiment principal o înfățișează pe Fecioara Maria care îi întâmpină pe credincioși sub matia ei (bărbații în stânga, femeile în dreapta). De asemenea, fresca “Învierii” (realizată între anii 1463/1465) este considerate una dintre cele mai frumoase picture din lume și reprezentativă printre operele artistului.

Piero della Francesca (Biciurea lui Hristos)

Florența

Este locul unde s-a născut Renașterea și unde Piero della Francesca și-a câștigat experiența profesională, el fiind influențat de capodoperele lui Donatello și Masaccio și, mai ales, de maestrul său – Domenico Veneziano. Aici se poate vedea – în Galeriile Uffizi – una dintre cele mai faimoase opera ale artistului: “Dipticul ducilor de Urbino”, acesta fiind pictat inițial pentru curtea din Urbino.

Piero della Francesca (Dipticul ducilor de Urbino)

Arezzo

În urma morții pictorului florentin Bicci di Lorenzo, Piero della Francesca a fost însărcinat de familia Bacci să finalizeze o lucrare începută în capela bisericii San Francesco. Artistul a lucrat acolo până în anul 1465, în două etape, între cele două perioade el fiind la Roma. rezultatul a fost o minunată frescă – denumită “Legenda Adevăratei Cruci” – una dintre capodoperele întregii epoci a renașterii. De asemenea, catedrala orașului găzduiește o lucrare de mici dimensiuni a pictorului: o frescă a Mariei Maddalena.

Monterchi – în fine, micuțul sat – situate la granița cu provincia Umbria – este “casa” uneia dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Piero: fresca cunoscută sub numele de “Madonna del Parto”, aflată astăzi într-un mic muzeu din sat. Artistul avea să se stingă într-o zi crucială din istoria omenirii – 12 octombrie 1492, anul descoperirii Americii de către Columb – aproape orb, în orașul natal, el găsindu-și odihna la Badia di Sansepolcro. Detalii Piero della Francesca AICI.

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal pentru mai multe informații – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.