FABERGE, BIJUTIERUL CURȚII IMPERIALE

Istoria ouălor Fabergé este legată de Rusia, mai precis de familia Romanovilor şi începe în anul 1885. Atunci, ţarul Alexandru al III-lea a comandat o bijuterie în formă unui ou, pe care a făcut-o cadou soţiei sale, Maria Feodorovna, pentru a sărbători 20 de ani de la logodna lor.

Din acel an Peter Carl Fabergé a devenit bijutierul curţii imperiale şi a creat în fiecare an câte un ou-bijuterie, pe care ţarul îl oferea soţiei sale, cu ocazia sărbătorii de Paşte. Ouăle lui Fabergé sunt făcute din aur sau argint, cu pietre preţioase sau semipreţioase. Este sumumul perfecţiunii, al luxului şi eleganţei. Aceste ouă Fabergé se mai numesc şi ouă surpriză, pentru că în momentul când le desfaci găseşti ceva neaşteptat. Fiecare ou Fabergé are o poveste legată de viaţa familiei imperiale sau celebrează evenimente importante ale vremii. Cel mai faimos şi despre care s-a scris cel mai mult este oul realizat în 1897, care celebrează încoronarea ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea. “Coronation Egg”, oul de la încoronare, a fost făcut cadou ţarinei, pentru a sărbători încoronarea ţarului. Este de culoare citron, întrucât, la încoronare, ţarina purta o rochie de culoarea galben citron şi în onoarea ei a fost făcut. În interiorul oului se află o copie în miniatură, a trăsurii imperiale pe care ţarul a folosit-o la încoronare. Această trăsură a fost făcută în atelierele lui Fabergé, dar sub supravegherea maestrului care crea trăsurile imperiale. Şi el a stat câteva luni în atelierul lui Fabergé ca să poată să reproducă exact căruţa imperială. Deşi faima casei Fabergé se identifică cu numele lui, Peter Carl Fabergé a fost mai mult un vizionar şi un creator, decât un executant de bijuterii. Perfecţiunea a atins-o şi oul „Standart Yacht”, realizat în anul 1909 din cristal transparent, aur şi email verde. Piesa păstrează macheta vaporului imperial şi este străjuit pe fiecare parte de câte un vultur încoronat. Povestea este următoarea. Familia imperială a plecat într-o excursie cu vaporul. Pe drum au făcut un naufragiu. Şi atunci ţarina ar fi organizat evacuarea femeilor şi a copiilor care s-au urcat primele în bărci, făcând lanţuri de cearceafuri pe care coborau în barcă. Ţarina a fost ultima care a coborât din vapor. Şi ca omagiu pentru asta Fabergé a făcut tot un ou surpriză, în interiorul căruia se află macheta acestui vapor. Unul dintre ouăle Fabergé creat în 1893 „in memoriam” este „Caucaz Egg” şi are una dintre cele mai triste istorii. Este realizat din aur, email roşu, diamante şi are miniaturi pictate pe fildeş. Bijuteria cinsteşte memoria Marelui Duce George, fratele ţarului Alexandru al III-lea. Acest ou a fost făcut când fratele ţarului s-a îmbolnăvit de plămâni. Şi atunci el a fost dus în Caucaz, să stea acolo că să aibă un aer mai curat. A murit în Caucaz şi atunci s-a făcut acest ou cu email roşu. Ulterior, i s-a sugerat lui Fabergé să nu mai pună email roşu pe ouă, pentru că aducea aminte de acest ou Caucaz care era legat de moartea marelui duce.

În 1916, când Primul Război Mondial şi-a arătat colţii, a fost creat oul „Steel Military”. Bijuteria se găseşte acum în colecţia arsenalului de la Kremlin. Ţarul Rusiei i-a spus atunci lui Fabergé, ca oul să nu fie nici din aur, nici din argint, nici cu pietre preţioase, pentru că momentele sunt tragice, ci să fie ceva foarte simplu şi realizat fără mare cheltuială. Şi atunci Fabergé a făcut un ou dintr-un metal simplu de tot. A pus oul pe patru postamente care reprezentau patru bombe. Unul dintre marii colecţionari de ouă Fabergé a fost afaceristul american Forbes. Afaceristul a deţinut nouă dintre cele 65 de ouă Fabergé cunoscute, a căror valoare a fost estimată în anul 2004 la peste 100 milioane de dolari. Prima bijuterie din această colecţie achiziţionată de Forbes este Oul „Marlborough Clock”. Şi oul „Marlborough Clock” are o poveste. În America, la începutul secolului, un mare bogătaş care se numea Vanderbilt, avea o fată, care era foarte ambiţioasă şi care a vrut neapărat să aibă un titlu. Şi au măritat-o cu bunicul lui Winston Churchill, ducele de Marlborough. După căsătorie, fiind ducesă de Marlborough, cei doi au plecat în Rusia, fiind primiţiă de toată aristocraţia rusă. Cu această ocazie ea a cunoscut operele lui Fabergé, care i-a făcut acest ou. În afară de familia imperială, de celebrele bijuterii în formă de ou s-au putut bucură şi mari personalităţi ale vremii. Un mare admirator al lui Fabergé a fost industriaşul Emanuel Nobel, nepotul lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, care a comandat în 1913 un „ou de gheaţă”. Nobel era un suedez care trăia în Rusia şi care a făcut o avere enormă. A intrat în aristocraţia rusă şi avea un palat superb la Sankt Petersburg. Dădea foarte multe recepţii. Fiind un om elegant de la natură, la masă, în faţa fiecărei doamne se găsea un ou Fabergé. Oul pe dinafară era în floare de gheaţă. Peter Carl Fabergé a refuzat să se limiteze la tehnica prelucrării metalelor preţioase. El a făcut din bijuterie o artă şi a reuşit să-şi pună creaţiile între cele mai mari valori ale artei universale.

Sursa: (www.Digi24.ro).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here