Pavajul stradal, originile unei inovații unice

0
479
Firenze - Piaza della Signoria (sec. XVIII)

Pavajul stradal a fost constituit una dintre cele mai importante inovații ale orașelor europene. insalubre, supra-populate, orașele Evului Mediu european aveau să cunoască una dintre cele mai importante îmbunătățiri. Evident, ca mulți dintre dumneavostră, am fost curios să aflu care a fost primul oraș de pe continent care a implementat această inovație.

Pavajul în Firenze – Via de’Tornabuoni

Răspunsul a fost unul surprinzător, credința mea fiind că inovația urbană a apărut undeva în nordul Europei. Ei bine, suntem în anul 1339, moment în care Florența decide să-și paveze străzile cu piatră, un obicei ce avea să se răspândească de-a lungul întregii Europe. Așa cum se întâmplă și astăzi, dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii a fost posibilă prin finanțarea organismelor externe; în acest caz, investiția uriașă a bancherilor florentini a fost una decisivă. Înainte de anul 1339, străzile Forenței erau ne-pavate, populația orașului călătorea liber – fără să existe o acoperire sau protecție utilă cetățenilor – fiind necesară îmbunătățirea condițiilor de viață.

Pavajul în Firenze – Giuseppe Gherardi – Piazza della Signoria

Introducerea pavajului nu a servit doar la îmbunătățirea estetică a străzilor, ci a constituit o alegere foarte utilă în privința stabilității transportului public (pietonal) într-un moment în care majoritatea localităților se confruntau cu problemele generate de intemperiile de moment. Din acest moment, toate străzile orașului au început să beneficieze de pavajul stradal – în principal din piatră – lucrările fiind realizate prin utilizarea muncii manual.

Pavajul în Firenze – Via de’Tornabuoni (vedere de zi)

Săpături efectuate între 1974 și 1975 au arătat prezența unui fascinant trotuar din teracotă – situat în perimetrul Pizza della Signoria – locul unde în secolul al XIV-lea exista încă o edificiu termal de origine romană. Chiar și astăzi, la aproape 700 de ani, ne amintim de geniul care a marcat Florența – un oraș recunoscut pentru avangardismul său – o referință clară pentru istoria și cultura izvorâtă din peninsula italică. Închei acest scurt material cu invitația de a vizita orașul florentin, locul fiind marcat de vestigiile civilizațiilor etrusce și romane, suprapuse peste epoca Renașterii, o eră care a condus la trezirea conștiinței și culturii de inspirație Greco-Romană. A Presto!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.