Home STORIES Paul Newman, o inimă generoasă

Paul Newman, o inimă generoasă

0
28

Paul Leonard Newman s-a născut într-un mic oraş American numit Shaker Heights (Ohio), fiind al doilea fiu al lui Theresa Fecková şi Arthur Sigmund Newman, proprietarii unui magazin de bunuri de larg consum. Copilăria, petrecută în preajma mamei în magazinul deţinut de familia sa, a fost marcată de un interes crescut al lui Newman pentru teatru.

Primul său rol l-a avut la vârsta de şapte ani, jucând rolul lui Robin Hood într-o producţie şcolară, trei ani mai târziu Paul Newman absolvind programul de teatru pentru copii organizat de Cleveland Play House. Absolvent al Shaker Heights College în 1943, Paul urmează cursurile Ohio University din Atena (statul Ohio), fiind iniţiat în frăţia Phi Kappa Tau. Părăseşte cursurile universităţii, înrolându-se în marina Statelor Unite pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial. Repartizat la baza Barbers Point (Hawaii), el a activat la început ca instructor, pregătind piloţii de pe avioanele torpiloare ale marinei, ulterior el fiind repartizat pe unul dintre portavioanele marinei (USS Bunker Hill), participând la una dintre cele mai renumite lupte din Pacific: bătălia pentru cucerirea insulei Okinawa.

Cariera – După încheierea războiului, Newman şi-a încheiat cursurile universitare în cadrul Kenyon College din Gambier (Statul Ohio), în 1949. La trei luni dupa absolvire, el a urmat timp de un an cursurile şcolii de teatru de la Yale, înainte de a se muta la New York pentru a studia sub Lee Strasberg la Actors Studio. De altfel, Oscar Levant scria că, “Iniţial Newman ezita să părăsească New York-ul pentru Hollywood, neavând aici nici-un loc unde să studieze actoria”. Sosit în 1951 la New York, alături de Jackie Witte – prima lui soţie, Paul Newman avea să debuteze în 1953 pe Broadway, în producţia “Picnic” a lui William Inge, alături de Kim Stanley, în 1955 el fiind protagonistul producţiei “The Desperate Hours”. De asemenea, în 1959 el a fost distribuit în producţia “Sweet Bird of Youth” – alături de Geraldine Page – trei ani mai târziu jucând alături de aceeaşi actriţă şi în versiunea cinematografică. În toată această perioadă, Paul Newman a acceptat să joace numeroase roluri în televiziune, reprezentând o sursă financiară decentă, prima apariţie fiind într-un episod al emisiunii “Tales of Tomorrow” intitulat “Ice from Space” din 1952. În februarie 1954, Newman apare – alături de James Dean – într-un test pentru East of Eden (film apărut în 1955 sub regia lui Gjon Mili).

În acelaşi an, joacă împreună cu Eva Maria Saint şi Frank Sinatra într-o emisiune transmisă live “Our Town”, o adaptare muzicală a piesei “Thornton Wilder”, el înlocuindu-l în ultimul moment pe James Dean. O legătură aproape ombilicară cu celebrul James Dean, Newman fiind distribuit în două roluri principale destinate acestuia, Billy the Kid în “The Left Handed Gun” şi Rocky Graziano în “Somebody Up There Likes Me”, ambele finalizate după moartea tragic înr-un accident auto al îndrăgitului J. Dean. În anul 1954, Newman îşi face debutul la Hollywood în pelicula “The Silver Chalice”, fiind însă un eşec în box-office-ul American. Totuşi, talentul său nativ avea să fie pus pentru prima dată în valoare în rolul lui Rocky Graziano (“Somebody Up There Likes Me”), anul 1958 aducându-i un rol alături de Elizabeth Taylor în “Cat on a Hot Tin Roof”. Succesul teribil avut cu pelicula din urmă menţionată, i-a adus lui Paul Newman prima sa nominalizare la Premiile Oscar. De asemenea, tot în 1958, el a fost protagonistul peliculei “The Long, Hot Summer”, alături de Joanne Woodward, rolul aducându-i şi primul său premiu important – acela de “Cel mai bun actor” la Festivalul de Film de la Cannes din 1958.

O carieră marcată de numeroase filme, Newman realizând patru filme de lung metraj împreună cu Joanne Woodward – “Rachel, Rachel” (1968), un film bazat pe cartea “A Jest of God” a lui Margaret Laurence, versiunea cinematografică a piesei  “The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds” (1972), “The Shadow Box” (1980) şi nu în ultimul rând, o versiune ecranizată a lui Tennessee Williams, “The Glass Menagerie” (1987). Newman joacă în rolul lui “Fast” Eddie Felson în “The Color of Money” (1986), regizat de Martin Scorsese, rol pentru care avea să câştige mult râvnitul Premiu Oscar pentru “Cel mai bun actor”. În 2003, el apare într-o readaptare a piesei “Our Town”, pentru acest rol fiind recompensat cu Premiul Tony pentru interpretare, producţia fiind difuzată şi pe canalele tv PBS şi Showtime. Ultimul film al lui Newman a fost “Road to Perdition” din anul 2002, unde a jucat alături de Tom Hanks, rol pentru care a primit şi o nominalizare la Premiul Oscar pentru “Cel mai bun actor” în rol secundar. De altfel, ultima lui apariţie în lumea filmului avea să se petreacă în 2005 – în mini-seria HBO “Empire Falls” – el interpretând rolul tatălui protagonistului principal (Miles Roby), ocazie cu care a şi câştigat Globul de Aur şi un premiu Emmy. Deşi retras din lumea filmului, Paul Newman avea să-şi împrumute vocea pentru o serie de filme, cea mai cunoscută fiind pelicula de lung metraj “Cars”, reaizata de Disney/Pixar in 2006. Ca un omagiu adus marelui actor, vocea lui a fost folosită în “Cars 3” (2017), la aproape nouă ani de la moartea sa. Retras din actorie în 2007, Paul Newman declara că, “Odată cu vârsta, începi să-ţi pierzi memoria, încrederea şi inventivitatea, actoria fiind în acest moment o carte închisă pentru mine”. Articolul poate fi citit integral în noua ediție a The Gentleman’s Journal.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here