Share This Article
Paul Corfield s-a născut în Bournemouth (Dorset) pe 25 martie 1970, el fiind atras încă din tinerețe de pictură. Un element important al lucrărilor sale îl reprezintă atenția la detalii, cu timpul el reușind să scape de încorsetarea rigorilor impuse de artă, o experiență plăcută și eliberatoare, dacă ar fi să-l cităm pe artist, devenind artistul care și-ar fi dorit mereu să fie. O călătorie în lumea artei contemporane care s-a dovedit a fi, uneori, o adevărată luptă. Prin materialul următor, voi încerca să schițez o prezentare a artistului Paul Corfield și lucrărilor sale de artă.
Așadar, trebuie să menționez încă de la început că l-am descoperit pe Paul Corfield cu totul întâmplător. Fiind în căutarea unor informații, privirea mi-a fost atrasă de un peisaj…. Realizat altfel. Linii drepte și curate, culori vibrante, o liniște a peisajelor neînchipuit de frumoase. Am abandonat căutările mele, îndreptându-mi atenția către acest artist necunoscut (mie cel puțin). Surpriza a fost una plăcută, rezultatul fiind acest material. Despre Paul Corfield se știe că a aplicat la facultatea de artă, el fiind acceptat, chiar dacă a decis ulterior să-și întrerupă studiile. Ar fi dorit să devină ilustrator ethnic, dar privind retrospective, și-a dat seama că nu era un domeniu potrivit pentru el, deoarece calculatoarele preluau deja domeniul și ilustrațiile produse manual nu arm ai fi avut cerere. Astfel, următorii 13 ani și ia petrecut în domeniul ingineriei, serile fiind dedicate picturii.
În timp ce lucra acolo, Paul o întâlnește pe Sara – cea care avea să-i devină ulterior soție – și persoana care l-a ajutat să devină ce este astăzi. Perioada următoare a fost marcată de nenumărate probleme familiare, dar și de nașterea (cu multe complicații) a doi copii, evenimente care au dus la luarea unor decizii – mult amânate. Una dintre acestea s-a petrecut în 2020, atunci când compania la care lucre i-a oferit șansa unei concedieri voluntare, Paul Corfield acceptând fără reserve acest pas. Planul lui era să trăiască perioadă din banii primiți și să se dedice pasiunii lui de o viață: pictura, Sara fiind singura persoană care l-a susținut 100%. Următorii trei ani au plini pentru paul, pasiunea lui pentru realism ducând la realizarea unor lucrări extrem de detaliate. Dacă ar fi clasificate, probabil că lucrările lui s-ar înscrie între realismul contemporan și foto-realism.
Un drum marcat de succes, încât a ajuns să fie invitat în cadrul unor expoziții din Londra (Marea Britanie) sau Statele Unite, el dezvoltând și perfecționând o idee care a evoluat în stilul peisajelor pe care le vedem în imaginile atașate. O idee cu care s-a jucat mai bine de un an, Paul luând decizia de a trimite câteva lucrări către Washington Green (o companie specializată în reprezentarea tinerilor artiști), răspunsul fiind unul mai mult decât favorabil. Artistul a fost acceptat, primind totodată și libertatea de a crea conform ideilor sale. evident, și eu m-am întrebat de unde potrivim ideile și sursele de inspirație, răspunsul oferindu-l chiar artistul: “M-am născut la țară, la câteva minute de mare, astfel că peisajele rurale au fost și vor fi întotdeauna prezente în lucrările mele. Cum regiunea Dorset oferă o frumusețe aparte, ea este o sursă de inspirație evidentă”.
Ori de câte ori a fost posibil, artistul a întreprins numeroase călătorii în mediul rural, cu dorința de a explora natura. De asemenea, copii și programele urmărite de aceștia – precum Postman Pat sau Bob The Builder – l-au determinat pe artist să vadă lumea prin ochii unui copil. La capătul celălalt, artistul a fost inspirat de vechii maeștri, el fiind un admirator al tehnicilor tradiționale de pictură, căutând în permanență informații despre acestea. În ce privește lucrările lui, tehnica de lucru se îndreaptă către o libertate totală de exprimare: sunt zile dedicate doar schițelor și zile în care efectuează picture în sine. El amestecă foarte rar cele două modalități de lucru, în încercarea de a-și canaliza energia creatoare într-o singură direcție. Astfel, zilele dedicate schițelor sunt “o aventură”, dacă ar fi să-l cităm pe artist, muzica la căști constituind imboldul necesar creativității.
Odată definitivată schița, pasul următor o reprezintă trecerea pe pânză, copierea lor permițându-i artistului să obțină aceeași senzație ca cea din stadiul de schiță. Este o tehnică pe care am folosit-o des în lucrările foto-realiste, în încercarea de păstra toate aceste detalii. Odată transferată pe pânză, acopăr întreaga suprafață cu o nuanță roșie/maro, eliminând astfel astfel tot spațiul alb (artistul considerând această tehnică perfecta pentru realizarea lucrărilor sale). Pictura este construită din mai multe straturi de culoare, Paul Corfield neavând idei preconcepute cu privire la o schemă de culori, el lăsându-se purtat de instinct în realizarea fiecărui tablou. Închei acest material cu promisiunea că voi reveni în perioada următoare cu mai multe informații despre lucrările artistului englez, pe măsură cee le vor fi disponibile!
Detalii aici: PAUL CORFIELD