Share This Article
Pe măsură ce sezonul de primăvară își intră în drepturi de-a lungul Europei, patru expoziții interesante își așteaptă vizitatorii. Indiferent de locul ales – Paris, Londra, Viena, Roma – repere istorice din cultura occidentale devin o sursă bogată de inspirație.

Arta rămâne una dintre cele mai căutate “destinații”, pe măsură ce vremea incepe să se încălzeașscă de-a lungul Europei. Pe măsură ce zilele se prelungesc, posibilitățile de cercetare ale unui oraș cresc exponențial. Cu o ofertă deja bogată, marile capitale ale Europei atrag turiștii cu opere ale marilor artiști din epocile trecute. Prin acest material, vă invităm să descoperiți patru dintre cele mai importante expoziții din această primăvară.
Goya (Londra) – 14 feb/26 mai
Găzduită de The Courtauld, expoziția îl aduce în prim-plan pe artistul Goya. Realizată de Oskar Reinhart la începutul secolului XX, colecția nu a fost niciodată expusă în afara Elveției. “Goya to Impressionism” nu este o expoziție mare, dar include lucrările unor nume importante din arta europeană. Printre aceștia îi putem enumera pe Francisco Goya, Vincent van Gogh, Paul Cézanne, Édouard Manet sau Théodore Gericault.

Degenerate Art (Paris) – 18 feb/25 mai
Desfășurată în cadrul Musée National Picasso, expoziția analizează contextual larg al distrugerilor naziste în domeniul artei. O campanie de distrugere care a avut la bază ideile de puritate rasială de la finalul secolului al XIX-lea. Evenimentul spune povestea artiștilor care și-au pierdut mijloacele de existență, forțați să fugă sau chiar uciși. Este și cazul lui Otto Freundlich, artist deportat și ucis într-un lagăr de exterminare din Polonia.

Gustav Klimt (Viena) 20 feb/07 sep
Găzduită de Lower Belvedere, expoziția se desfășoară sub numele de “Rediscovering Art Through Technology”. Intrigantă, expoziția folosește tehnologia AI pentru a îmbunătății vizionarea asupra unor operelor lui Gustav Klimt. Totodată, evenimentul reface cu ajutorul inteligenței artificiale decorațiunile tavanului de la Universitatea din Viena. Distruse în 1945, acestea sunt cunoscute doar prin intermediul unor fotografii alb-negru.

Caravaggio (Roma) – 07 mar/06 iul
Emblematicul Palazzo Barberini este locul unde Biserica Catolică își sărbătorește jubilieul, inclusiv cu o importantă expoziție Caravaggio. Printre lucrările expuse se numără și opere aduse din colecții din Europa sau Statele Unite. Cum artistul și-a construit reputația la Roma, expoziția încearcă să contextualizeze opera lui în societatea și politica orașului. Puteti combina vizita la muzeu cu excursii la biserici care dețin opere de Caravaggio.
Sursă documentare: Daily Art Magazine – Art in Space