Parmesan, Grana Padano și derivate

0
177
Despre Parmesan și Derivate

Parmesan – o denumire bine-cunoscută de dumneavoastră. Deși utilizăm adesea numele de “parmesan” pentru a ne referi la brânzeturile maturate în Italia, există o serie de stiluri diferite în ce privește acest sortiment special. Parmezanul este unul dintre aceste sortimente, deși această brânză specială nu este neapărat atât de mult legată de peninsula italică. Grana Padano, Parmigiano-Reggiano sau Pecorino Toscano sunt sortimente demne de a fi luate în considerare.

Parmesan și Derivate

Astfel, fiecare dintre produsele enumerate mai sus beneficiează de “Denumirea de Origine Protejată – (DOP)” în condițiile legislației Uniunii Europene, producătorii având o limitare geografică și metode specifice de maturare, cu impact asupra aromei și prețului de comercializare a acestor produse. Așadar, înainte de a vă îndrepta spre magazinul preferat, ar trebui să cunoașteți diferențele dintre modul cum sunt produse aceste brânzeturi italiene maturate.

Parmesan

Parmezan: Conform reglementărilor în vigoare, orice brânză din lapte de vacă care are o crustă dură, sfărâmicioasă sau textură granulată, poate fi etichetată drept “parmezan”. Originea zortimentului nu are niciun rol în momentule tichetării, astfel încât producătorii pot utiliza termenul la fel ca și cei care importă această brânză din Italia. O brânză ce nu trebuie neapărat să vină din Italia pentru a fi clasificată ca parmesan – și realizată din lapte integral – în producția ei existând și posibilitatea de a fi utilizat laptele degresat.

Parmigiano-Reggiano

Parmigiano-Reggiano: este una dintre cele mai cunoscute brânzeturi la nivel internațional – atunci când ne referim la parmesan. Este cel mai calitativ sortiment dintre brânzeturile italiene, el fiind denumit de localnici drept “Regele Brânzei”. Iar pentru a respecta regulile “Denumirii de Origine Protejată – (DOP)”, Parmigiano-Reggiano trebuie produsă într-una dintre cele două regiuni din nordul Italiei: Emilia-Romagna, în special în zona orașului Parma (de unde și denumirea brânzei), Modena sau Bologna, precum și în Mantova, un oraș situat în provincia Lombardia (la sud de râul Po).

Un sortiment realizat 100% din lapte de vacă – cu un termen de maturare de cel puțin un an – desi perioada poate fi extinsă în mod regulat până la 18 sau 24 luni, chiar și 36 de luni. În acest moment, Parmigiano-Reggiano beneficiează de marcaje pentru siguranța calității – numele brânzei, data producerii și sigiliul DOP – ele fiind ștanțate pe suprafața sortimentului.

Grana Padano

Grana Padano: La fel ca Parmigiano-Reggiano, Grana Padano este o brânză cu un aspect auriu și crustă tare, el fiind produs integral din lapte proaspăt de vacă. Regiunea unde se produce este una mult mai mare decât cea a Parmigiano-Reggiano, timpul de maturare necesar fiind de aproximativ nouă luni – cerința minimă de producție fiind una destul de relaxată. Drept urmare, Grana Padano se prezintă cu o aroma mai dulce și mai puțin concentrate decât o brânză Parmigiano-Reggiano, ea fiind și mult mai accesibilă ca preț pentru gurmanzi.

Pecorino Romano

Pecorino Romano: un sortiment care dispune de o textură asemănătoare cu celelate trei tipuri de brânză, chiar dacă asemănările se opresc aici. În loc de laptele de vacă, la producerea brânzei se utilizează cel de oaie – perioada de maturare fiind cuprinsă între cinci și opt luni – 97% din producție fiind realizată în Sardinia, diferența fiind înregistrată în regiunile Lazio și Grosseto (provincia Toscana).

Deși este maturată pe o perioadă mai scurtă, Pecorino Romano are un profil de aromă mult mai puternic, gustul fiind unul mai sărat și mult mai delicat decât la o brânză Parmigiano-Reggiano. Iar aceste arome îndrăznețe provin de la laptele de oaie, care oferă brânzei o culoare albă și crustă neagră, comparativ cu alternativele galben-aurii a celorlalte sortimente.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here