Share This Article
Cartograf de origine franceză, Oronce Finé a publicat în 1542 “De Mundi Sphaera”, un manual de astronomie popular în epocă. O lucrare ale cărui ilustrații pe lemn au fost extrem de apreciate la momentul publicării, devenind o referință în domeniu.
Lucrările lui au inclus ghiduri pentru utilizarea echipamentelor și metodelor de calcul astronomic, precum determinarea longitudinii pe observării eclipselor lunare. De asemenea, Oronce Finé a descris diferite inovații: un instrument pe care l-a denumit metéoroscop (un astrolab modificat). Tratatele explicative au fost completate de contribuții directe, una dintre ele fiind harta din lemn a Franței (realizată în 1525).
Lucrările
În 1524, Oronce Finé a construit un cadru din fildeș – piesă aflată astăzi în muzeu – pentru harta Franței. Totodată, a încercat să împace descoperirile Lumii Noi cu legendele medievale și informații (derivate din scrierile lui Ptolemeu) despre Orient. Astfel, pe una din hărți – Nova Universi Orbis Descriptio (1531) – America de Nord și Asia formau un singur continent. El a folosit toponimul “America” pentru a desemna America de Sud.
Țări descrise de Marco Polo – Mangi, Tangut sau Catay – au fost marcate pe coasta actualului Golf al Mexicului. Pe aceeaași hartă, cartograful a trasat Terra Australis spre sud – incluzând aici legenda “teritoriului recent descoperit, însă insuficient explorat”. De asemenea, cartograful consemnează și Tierra del Fuego, magistrala descoperire a Fernando Magellan. O cosmografie derivată din studiile matematicianului Johannes Schöner.
Mappemonde
Franz von Wieser – în studiul întreprins asupra globurilor lui Schöner – constată derivarea hărților lui Finé de la cartograful german. El spune: “Orontius Finnaeus a luat de la Schöner nu numai «Brasilie Regio», ci și continental austral sau strâmtoarea Magellan”. Totuși, Lucien Gallois a fost nevoit să admită că Finé a avut o comunicare directă cu Johannes Schöner. Frederick Wieder întărește dependența lui Finé de Johannes Schöner.
Detalii aici – FHH