Oronce Finé… de Mundi Sphaera

0
347
Oronce Finé - Nova Universi Orbis Descriptio

Oronce Finé a fost un matematician și cartograf de origine franceză. În anul 1542, Finé a publicat “De Mundi Sphaera” – un manual de astronomie popular în epocă – ale cărui ilustrații pe lemn au fost foarte apreciate. Lucrările lui despre astronomie au inclus ghiduri pentru utilizarea echipamentelor și metodelor de calcul astronomic (un exemplu fiind modul de determinare a longitudinii prin observarea coordonată a eclipselor lunare din două puncte fixe, cu suficientă distanță între ele pentru a face ca fenomenele să apară la diferite ore ale nopții).

Oronce Finé

De asemenea, Oronce Finé a mai descris diferite inovații, precum un instrument pe care l-a numit metéoroscop (un astrolab modificat). Lucrările explicative au fost completate de diferite contribuții directe. Harta din lemn a Franței (realizată în 1525) este una dintre primele lucrări de acest gen. în anul 1524, Oronce Finé a construit un cadru din fildeș – o piesă care există și astăzi. Totodată, el a încercat împace descoperirile din Lumea Nouă cu vechile legende medievale și informații (derivate din scrierile lui Ptolemeu) cu privire la Orient. Astfel, pe una dintre cele două hărți ale lumii – Nova Universi Orbis Descriptio (din 1531) – America de Nord și Asia formau un singur continent, el folosind toponimul “America” pentru a desemna continentul Americii de Sud – Mangi, Tangut și Catay, țări menționate de Marco Polo, fiind marcate pe coasta actualului Golf al Mexicului.

Oronce Finé – Globul lui Johannes Schöner

Pe aceeaași hartă, Finé a trasat Terra Australis spre sud – incluzând legenda “teritoriului recent descoperit, însă insuficient explorat” – prin care el a însemnat el a menționat și descoperirea Tierra del Fuego a lui Ferdinand Magellan. O cosmografie ce a derivat din studiile întreprinse de matematicianul și cosmograful Johannes Schöner. De altfel, Franz von Wieser – în studiul întreprins asupra globurilor desenate de Schöner – a constatat că derivarea hărților lui Finé de la cartograful german a fost “inconfundabilă”; ca o completare, el a spus că: “Orontius Finnaeus a luat de la Schöner nu numai «Brasilie Regio», ci și continentul austral, strâmtoarea Magellan și, mai ales, întreaga așezare a continentelor”; într-un cuvânt, “harta lumii a lui Oronce Finé este o copie a celei realizate de Johannes Schöner”.

Oronce Finé – Johannes Schöner

De asemenea, Lucien Gallois a remarcat incontestabila asemănare între “Mappemonde-ul” din 1531 a lui Oronce Finé și “Globul” lui Johannes Schöner din 1533. Însă, deoarece Globul din 1523 a lui Johannes Schöner – care se aseamănă destul de mult cu Mappemonde-ul lui Oronce Finé – nu a fost identificat până în 1925 (de Frederick Wieder), Lucien Gallois a fost nevoit să admită că Finé – cel care menționa că a început să lucreze la Mappemonde-ul său încă din 1521 – a avut o comunicare direct cu Johannes Schöner sau s-a bazat pe descrierea acestuia din lucrarea “Luculentissima Descriptio” din anul 1515. Identificarea lui Frederick Wieder asupra hărții întocmite de Johannes Schöner în 1523, vine să întărească supoziția lui Lucien Gallois asupra dependenței pe care Oronce Finé a avut-o față de cosmograful J. Schöner.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.